Gündem
  • 15.2.2025 16:43

Yunanlıların Türkiye'nin Meteor Füzesi sancısı sürüyor

 Yunan Medyası Türkiye'nin Meteor Füzesinin Tersine Mühendisliğini Yapacağını Söyledi

Türkiye'nin yeni Gökhan ramjet füzesinin ilk görüntülerini yayınlamasının ardından Yunanistan, Ankara'ya Meteor füzesi satmama konusunda bir dizi uyarıda daha bulundu

Yunanistan, Avrupa ülkelerinin MBDA Meteor hava-hava füzelerini Eurofighter uçaklarıyla birlikte Türkiye'ye satmasını engellemek için elinden gelen her şeyi yapmaya çalışıyor. Fransa'ya yönelik saldırgan uyarılar zaten kullanıldı ve şimdi Yunan içeriden kişiler Ankara'nın bu füzeyi basitçe söküp tasarım çözümlerini kopyalayacağını söylüyor.

Özellikle Yunan gazetesi Ekathimerini, askeri kaynaklarına dayanarak, Türkiye'nin TÜBİTAK SAGE'den kendi Gökhan füzesini geliştirmek için Meteor'u tersine mühendislik yoluyla geliştirmeyi planladığını yazıyor. Defense Express, ramjet motorlu bu Türk hava-hava füzesinin geliştirilmesinin 2021'de başladığını belirtiyor.

Geçtiğimiz günlerde TÜBİTAK SAGE ilk kez Gökhan'ın resmi bir görüntüsünü yayınladı (yukarıya bakın). Görüntü oldukça düşük çözünürlüğe sahip ve ürünün boyutları hakkında hiçbir şey söylemiyor. Füzenin menzili de açıklanmıyor ancak Meteor'u ve parametrelerini kopyalamak istiyorsa 200 km'yi aşması gerekiyor.

Ayrıca şirket, projenin kavramsal tasarım aşamasından yer ve uçuş testlerine geçtiğini belirtti. Geliştirmenin bitiş çizgisinin şu anda 2030'dan önce olmayacağı tahmin ediliyor. Yine de Meteor ile görsel bir karşılaştırma, Türk geliştiricilere neyin ilham verdiğini doğrudan gösteriyor.

Füzelerdeki montaj çıkıntıları arasındaki mesafenin aynı olduğunu varsayarsak, Türk Gökhan, Meteor'dan yalnızca biraz daha kısadır. Ayrıca daha büyük bir motora, daha küçük bir harp başlığına ve aktif bir radar güdümlü başlığa sahip gibi görünüyor, ancak ölçeklenebilir bir şey olmadan tek bir görüntüye dayanarak bunu doğrulamak oldukça zor. Gökhan'ın kırpılmış kontrol yüzeyleri, füzenin Türkiye'nin yerli olarak geliştirdiği bir savaş uçağı olan KAAN'ın dahili silah bölmesine sığdırılması gerekliliğiyle açıklanıyor. Meteor'un da benzer kırpılmış yüzgeç versiyonu var.

Bununla birlikte, katı yakıtlı bir füzede ramjet motoru kullanmak bir know-how değildir. Meteor dışında, oldukça fazla örnek var, bunların arasında en ünlüsü Kub hava savunma sistemi için Sovyet 3M9 füzesidir. Bu teknoloji, oksijen havadan alındığı için daha az oksitleyici veya hiç oksitleyici içermeyen yakıt kullanılmasına olanak tanır.

Yunanlıların varsayımı doğruysa, Türkiye kesinlikle MBDA'nın Meteor'undan bazı fikirler ödünç alabilir. Ancak yine de, örneğin katı yakıt üretme yeteneği ve kalitesinden kaynaklanan bir fark olacaktır. Tersine mühendislik ne kadar çok şey başarmaya izin verirse versin, bu tür nüanslar hakkında hiçbir şey yapamaz.

Ve Yunanistan'ın Türkiye'nin Meteor satın almasını engelleme girişimlerinde bu kadar ısrarcı olmasının nedeni de bu. Şu anda, 2,4 milyar avroya Meteor'larla donatılmış 18 Fransız Rafale savaş uçağı satın aldıktan sonra, Yunan Hava Kuvvetleri Türk F-16'larına karşı belirli bir avantaja sahip. Ancak Ankara'nın aynı Meteor'larla donatılmış 40 Eurofighter satın alma planları, güç dengelerinin terazisini tekrar Türkiye'nin lehine çeviriyor.

Güncellenme Tarihi : 15.2.2025 16:49

İLGİLİ HABERLER