Yüzlerce çağrı cihazı aynı anda nasıl patladı? İşte iki ayrı teori
Hizbullah son aylarda patlayan çağrı cihazları satın aldı
CNN'den Tamara Qiblawi'den
CNN'e konuşan Lübnanlı bir güvenlik kaynağı, patlayan çağrı cihazlarının yeni olduğunu ve Hizbullah tarafından son aylarda satın alındığını söyledi.
Kaynak, çağrı cihazlarının tam olarak ne zaman satın alındığına veya modeline ilişkin herhangi bir bilgi vermedi.
Bu nasıl başarıldı? İşte teoriler
CNN'den Christian Edwards'tan
Uzmanlar, yüzlerce çağrı cihazının aynı anda nasıl patlayabileceğine ilişkin iki rakip teoriyi paylaştı.
Bir teoriye göre, siber güvenlik ihlali yaşandı ve çağrı cihazlarının lityum pilleri aşırı ısınarak patladı.
Bir diğeri ise bunun bir "tedarik zinciri saldırısı" olduğu ve çağrı cihazlarının üretim ve sevkiyat sürecinde bozulduğu iddiası.
ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın eski istihbarat analisti David Kennedy, CNN'e yaptığı açıklamada, çevrimiçi paylaşılan videolarda görülen patlamaların "çağrı cihazını aşırı yükleyip lityum pil patlamasına yol açacak uzaktan ve doğrudan bir saldırı olamayacak kadar büyük" göründüğünü söyledi.
Kennedy, ikinci teorinin daha makul olduğunu söyledi.
"İsrail'in Hizbullah'ta insan ajanları olması daha olası... Çağrı cihazlarına patlayıcılar yerleştirilmiş olmalı ve büyük ihtimalle sadece belirli bir mesaj alındığında patlayacaklardı" dedi.
"Bunu başarmak için gereken karmaşıklık inanılmaz. Birçok farklı istihbarat bileşeni ve uygulama gerektirecekti. İnsan istihbaratı (HUMINT), çağrı cihazlarında değişiklik yapmak için tedarik zincirini durdurmanın yanı sıra, bunu başarmak için kullanılacak ana yöntem olacaktı," diye ekledi.
Çağrı cihazları nasıl patladı?
Salı günkü saldırının boyutu karşısında şok olduklarını dile getiren analistler, Hizbullah'ın güvenlik önlemleriyle övündüğünü söyledi.
Bazıları, bir saldırının çağrı cihazı pillerinin aşırı ısınmasına ve cihazların patlamasına neden olmuş olabileceğini öne sürdü. Böyle bir eylem daha önce görülmemiş bir şey olurdu.
Ancak birçok uzman bunun pek olası olmadığını, patlama görüntülerinin pillerin aşırı ısınmasıyla uyuşmadığını söylüyor.
Bazı analistler ise, çağrı cihazlarının üretim veya nakliye sırasında kurcalanması gibi bir tedarik zinciri saldırısının daha olası olduğunu söylüyor.
Tedarik zinciri saldırıları, siber güvenlik dünyasında giderek artan bir endişe kaynağı haline geliyor. Son zamanlarda, bilgisayar korsanlarının ürünler geliştirilirken erişim sağlaması sonucu ortaya çıkan çok sayıda dikkat çekici olay yaşanıyor.
Ancak bu saldırılar genellikle yazılımla sınırlıdır. Donanım tedarik zinciri saldırıları, cihaza el atmayı gerektirdiği için çok daha nadirdir.
Eğer bu gerçekten bir tedarik zinciri saldırısı olsaydı, çağrı cihazlarını gizlice bir şekilde bozmak için büyük bir operasyon yapılması gerekirdi.
İsminin açıklanmasını istemeyen eski bir İngiliz Ordusu mühimmat uzmanı, BBC'ye yaptığı açıklamada, cihazların her birinin 10 ila 20 gram arasında askeri sınıf yüksek patlayıcı madde içerebileceğini ve sahte bir elektronik bileşenin içine gizlenmiş olabileceğini söyledi.
Uzman, bunun alfanümerik kısa mesaj adı verilen bir sinyalle etkinleştirilmiş olabileceğini söyledi.
Hizbullah, çağrı cihazı patlamalarından İsrail'i sorumlu tuttuğunu söylüyor
Hizbullah, Lübnan'daki çağrı cihazı patlamalarının sorumluluğunu İsrail'e yükledi ve intikam yemini etti.
Lübnanlı militan grup Salı akşamı yayınladığı bildiride, "Birçok kişinin şehit olmasına, sivillerin etkilenmesine ve çok sayıda kişinin çeşitli yaralanmalarla yaralanmasına yol açan bu suç niteliğindeki saldırıdan İsrail düşmanını tamamen sorumlu tutuyoruz" dedi.
Hizbullah, "Bu suçlu ve hain düşman, hem beklenen hem de beklenmeyen şekillerde, bu günahkar saldırının cezasını kesinlikle alacaktır" ifadelerini kullandı.
Aylardır Hizbullah'a karşı misilleme saldırıları düzenleyen İsrail ordusu, olayla ilgili yorum yapmayacağını söyledi.
Çağrı cihazı nedir ve neden kullanılır?
Çağrı cihazı, kısa mesajları veya uyarıları almak ve bazı durumlarda göndermek için tasarlanmış küçük, taşınabilir bir elektronik cihazdır.
Cihazın temel çalışması mesajların alınmasını ve gönderilmesini içerir. Çoğu çağrı cihazı, bir baz istasyonundan veya merkezi bir dağıtımdan radyo frekansları aracılığıyla mesajlar alır. Bu mesajlar sayısal (örneğin, bir telefon numarası) veya alfanümerik (metin) olabilir. Cihaz daha sonra kullanıcıyı uyarmak için mesajı görüntüler.
Bir mesaj gönderirken, daha az yaygın olan, kullanıcıların ilkel bir metin mesajlaşma biçimine benzer şekilde mesaj göndermesine ve almasına olanak tanıyan iki yönlü çağrı cihazları kullanılır. Kullanıcılar mesajlara yanıt verebilir veya göndericiye kısa metin iletişimleri gönderebilir.
Çağrı cihazları genellikle kullanıcıya gelen bir mesajı bildirmek için bir ton, bip sesi veya titreşim yayar. Bu özellik özellikle hastaneler gibi gürültülü ortamlarda veya sessizliğin tercih edildiği durumlarda faydalıdır.
Çağrı cihazları ne zaman kullanıldı?
Çağrı cihazları, 1990'ların sonu ve 2000'lerin başında mobil öncesi dönemde yaygın olarak kullanılıyordu. Özellikle hızlı ve güvenilir iletişim gerektiren mesleklerde popülerdi. Çağrı cihazları, güvenilirlikleri ve belirli durumlarda güvenilmez veya kullanılamayan hücresel ağlara dayanmaması nedeniyle doktorlar, hemşireler ve acil servis personeli tarafından yaygın olarak kullanılıyordu.
Çağrı cihazları teknik olarak nasıl çalışır?
Çağrı cihazları özel radyo frekanslarında çalışır ve bu frekanslar üzerinden mesaj almak üzere tasarlanmıştır. Çağrı cihazının menzili kullanılan frekans bandına ve çağrı ağının kapsama alanına bağlıdır.
Çağrı cihazları genellikle cep telefonlarına kıyasla uzun bir pil ömrüne sahiptir ve genellikle tek bir şarjla birkaç gün dayanır. Bu uzun ömür, belirli profesyonel ortamlarda kullanışlı olmalarının bir nedenidir.
Lübnan'daki çağrı cihazı patlamasının muhtemel nedeni ne olabilir?
Haber ajansı Associated Press'e gizlilik koşuluyla konuşan ismi açıklanmayan bir Hizbullah yetkilisi, patlamaların ...“cihazları hedef alan bir güvenlik operasyonunun” sonucuydu.
Yetkili, daha fazla ayrıntı vermeden, "düşmanın (İsrail) bu güvenlik olayının arkasında olduğunu" iddia etti. Ayrıca Hizbullah üyelerinin kullandığı çağrı cihazlarının lityum pillerle donatıldığını ve patlamalardan muhtemelen bunların sorumlu olduğunu belirtti.
Aşırı ısınma potansiyeliyle bilinen lityum piller duman üretebilir, eriyebilir ve hatta alev alabilir. Genellikle cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar ve elektrikli araçlar gibi tüketici elektroniğinde bulunan bu piller 1.100 derece Fahrenheit'a (590 derece Santigrat) kadar ulaşan sıcaklıklarda yanabilir.
Güncellenme Tarihi : 17.9.2024 22:45