Gündem
  • 12.6.2024 11:07

Yüzlerde HAREDİ İsrail askeri silah bırakıyor

İsrail meclisinin çoğunluğu, tartışmalara yol açan askerlik yasasının lehinde oy kullandı.
İsrail parlamentosu Salı günü Ultra Ortodoks Yahudilerin askere alınmasına ilişkin tartışmalı yasa tasarısını yeniden canlandırmak üzere oylama yaptı.

Israel To Phase Out Religious Exemptions The New York Times, 48% OFF

Tasarı Başbakan Binyamin Netanyahu tarafından desteklense de Savunma Bakanı Yoav Gallant tarafından yetersiz bulunarak eleştiriliyordu.

Milletvekilleri 63'e karşı 57 oyla, askerlik hizmeti yapan Ultra Ortodoks Yahudilerin sayısında kademeli ancak sınırlı bir artış öngören yasa tasarısını kabul etti.

Ultra-Orthodox Israelis Are Joining the Army - WSJ

Gallant parlamentodaki oylamanın ardından yaptığı açıklamada "İsrail askerlerinin sırtından siyaset yapmamalıyız. Askerlik hizmetinin yükünü taşımak ulusal bir sorundur." ifadelerini kullandı.

Fighters, not rabbis: Torah students who choose the army reveal Israel's  bitter divide | Israel | The Guardian

Muhalefet lideri Yair Lapid ise Başbakan Netanyahu'yu iktidarı elinde tutmak için "hiçbir değeri olmayan bir zorunlu askerlik yasa tasarısını öne sürmekle" suçladı.

Lapid sosyal medya platformu X'te yaptığı açıklamada, oylamanın "Knesset tarihindeki en aşağılık anlardan biri" olduğunu belirterek, hükümeti bir "kaçış yasası ile ilerlemekle" itham etti.

Ultra-Orthodox enlistment in IDF plummeted in 2018 -- report | The Times of  Israel

Oylamanın ardından tasarı önce meclis komisyonları tarafından incelenecek. Ardından yeniden tartışılmak üzere meclis genel kurulunun gündemine getirilecek.

HAREDİ AİLELERİNDEN ASKER ÇOCUKLARINA ÇAĞRI… SİLAH BIRAKIP EVE DÖNÜN

İsrail Knesset'inin dindar Yahudileri (Haredimleri) zorunlu askerlikten muaf tutan yasayı onaylamasının ilk yansımaları olarak yüzlerce İsrailli asker ailesi, çocuklarına "derhal silahlarını bırakmaya", çatışmaları durdurmaya ve evlerine dönmeye çağrıda bulundu. İİsrail gazetesi "Haaretz"in haberine göre , 11 Haziran 2024 Salı günü yüzlerce askerin ailesi, çocuklarından istediklerini İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant ve Genelkurmay Başkanı Herzi Halevy'ye bildirdi. 

Ailelerin Galant ve Halevy'ye gönderdikleri mektupta, Knesset'in Haredileri orduda görev yapmaktan muaf tutan yasayı onaylama kararını da eleştirdiler. Aileler, "hükümetin vatandaşlarına ihanet etmekle ve çocuklarımızın hayatlarını kurtarmakla, ancak siyasi hayatta kalma uğruna başkalarının hayatlarını güvende tutmakla" suçladılar.

Pazartesi günü Knesset, 63 üyenin çoğunluğuyla zorunlu askerlik yasa tasarısının ilk okumasını onayladı ve yasa taslağının nihai yasa haline gelmesi için hâlâ ikinci ve üçüncü okumalarının oylanması gerekiyor.

Haredi muafiyeti

Harediler kendilerini Tevrat/Anadolu okumaya adamak bahanesiyle işgal ordusuna alınmayı reddediyorlar.

Dindar Yahudiler İsrail'in yaklaşık 9,7 milyonluk nüfusunun yaklaşık %13'ünü oluşturuyor ve askerlik yapmıyorlar ve hayatlarını Tevrat'ı okumaya adadıklarını söylüyorlar.

Yasa, 18 yaşın üzerindeki her İsrailli erkek ve kadının orduda hizmet etmesini gerektiriyor ve Haredilerin hizmetten dışlanması geçtiğimiz on yıllarda her zaman tartışmalara yol açtı.

Ancak Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıyla birlikte askerlik yapmamaları, savaşın geçen 7 Ekim'den bu yana devam etmesi ve İsrail ordusunun kayıpları, laik partilerin dindarların görevden alınmasını talep etmesiyle tartışmanın yoğunluğunu artırdı. Savaşın yükünü taşımaya katılın.

Ultra Ortodoks Yahudiler ve askerlik

Ultra Ortodoks Yahudiler mevcut Netanyahu hükümetinde önemli bir ağırlığa sahip. Ancak özellikle Gazze'deki savaşla beraber, hükümetin Ultra Ortodoks Yahudilerin askerlik hizmetinden muaf tutulması uygulamasına son vermesi için baskılar artıyordu.

İsrail ordusunun son raporlarına göre, geçtiğimiz yıl yaklaşık 66 bin Ultra Ortodoks Yahudi genç askerlik hizmetinden muaf tutuldu. Bunlardan yalnızca 540'ı Gazze'deki savaşın başlamasının ardından gönüllü olarak orduya katıldı. İsrail'in orduda yaşadığı nüfus eksikliği problemi göz önüne alındığında söz konusu rakamların oldukça önemli olduğu dikkat çekiyor.

Mevcut hükümet muafiyeti uzatan yeni bir yasa çıkarmaya çalışırken, Gazze'deki savaş ve bunun askerlik yapan nüfus üzerinde yol açtığı büyük baskı göz önüne alındığında konu giderek daha tartışmalı hale geldi.

İsrail Demokrasi Enstitüsü'ne göre, 2022 yılında Ultra Ortodoks nüfusu 1 milyon 280 bin civarındaydı ve İsrail'in toplam nüfusunun yaklaşık %13,3'ünü oluşturuyordu. İsrail Ulusal Ekonomi Konseyi'nin tahminlerine göre 2050 yılına kadar İsrail nüfusunun yaklaşık dörtte biri Ultra Ortodokslardan oluşacak.

Kaynak: Mepa News

Güncellenme Tarihi : 12.6.2024 11:25

İLGİLİ HABERLER