Gündem
  • 3.5.2024 01:48

12 Nisan itibarıyla Gazze nüfusunun %5'i öldürüldü veya yaralandı

Gazze soykırımı: 12 Nisan itibarıyla Gazze nüfusunun %5'i öldürüldü veya yaralandı

UNDP'nin Gazze'nin sosyoekonomik durumuna ilişkin raporu, nüfusun en az %5'inin hayatını kaybettiği ciddi insani kayıplara ve ekonomik yıkıma dikkat çekiyor.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın Gazze Şeridi'ndeki sosyoekonomik duruma ilişkin hazırladığı rapor, İsrail'in devam eden soykırım savaşı nedeniyle Nisan ortası itibarıyla nüfusun en az yüzde 5'inin öldürüldüğünü ya da yaralandığını gösterdi.

Raporda, "12 Nisan 2024 itibarıyla Gazze'deki nüfusun en az yüzde 5'i öldürülmüş , ağır yaralanmış veya yaralanmıştı" denildi.

Ayrıca, "Filistin İstatistik Bürosu'na göre Filistin ekonomisinin 2023 yılında gerçek gayri safi yurt içi hasılasının (GSYH) tahmini olarak yüzde 8,7'sini kaybettiği, 2024 yılında ise yüzde 25,8 oranında kayıp yaşayacağının tahmin edildiği" vurgulandı.

Ayrıca Gazze'de 7 bine yakın kişinin ise kayıp olduğu vurgulandı.

UNDP Başkanı Achim Steiner, "Eşi benzeri görülmemiş düzeylerde insan kayıpları, sermaye yıkımı ve yoksulluğun bu kadar kısa bir sürede hızla artması, gelecek nesillerin geleceğini tehlikeye atan ciddi bir kalkınma krizini hızlandıracak" dedi.

UNDP-ESCWA tarafından yapılan son değerlendirmenin, Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler tarafından yapılan Ortak Geçici Hasar Değerlendirmesinden elde edilen bulguları desteklediği de önemli ölçüde bildirildi. Bu değerlendirme, Ocak 2024 itibarıyla Gazze'nin altyapısına verilen doğrudan zararın toplamının yaklaşık 18,5 milyar ABD doları olduğunu, bunun da Filistin Devleti'nin 2022'deki toplam GSYİH'sının yüzde 97'sine eşdeğer olduğunu ortaya koydu.

Euro-Akdeniz İnsan Hakları İzleme Örgütü Salı günü yaptığı açıklamada, İsrail işgali sırasında Gazze'de öldürülen Filistinlilerin cesetlerinin "buharlaştığını veya eridiğini" gösteren ifadeler aldığını ve bunun da yerleşim alanlarında yasaklanmış termal silahların kullanıldığını öne sürdüğünü açıkladı.

Merkezi Cenevre'de bulunan insan hakları grubu, konuyla ilgili uluslararası bir soruşturma yapılması çağrısında bulunarak, "İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki soykırım kapsamında kullandığı silahları araştırmak için uluslararası uzmanlardan oluşan bir komitenin kurulması" çağrısında bulundu. Kurbanların vücutlarının buharlaşmasına neden olacak kadar yüksek ısı üreten bombalar."

Rapora göre, Gazze'de en az 34.000'den fazla Filistinlinin şehit olmasıyla sonuçlanan soykırım savaşı, "'termal silahların' ya da 'vakum bombaları' olarak bilinenlerin potansiyel kullanımı" konusunda endişelere yol açıyor. askeri çevrelerde mağaraları ve yer altı tünel komplekslerini yıkmadaki etkinlikleriyle tanınırlar .

Euro-Med, "İsrail'in konut binalarına düzenlediği bu korkunç saldırılarda öldürülen kurbanların bir kısmı ortadan kaybolmuş ve küle dönmüş olabilir, bu da saldırılarda kullanılan bombaların türüyle ilgili soru işaretlerini artırıyor" dedi ve ayrıca binlerce şehidin kaldığını da sözlerine ekledi. Kayıp, ya yetersiz ekipman ve teknik bilgi nedeniyle onları enkaz altından çıkarmak imkansız olduğundan ya da cesetleri ya İsrail ordusu tarafından saklandığından ya da artık mevcut olmadığından kayıp."

Güncellenme Tarihi : 3.5.2024 22:21

İLGİLİ HABERLER