Gündem
  • 3.5.2024 03:20

İşte HAMAS'la İsrail'in masaya oturduğu ateşkes maddeleri

Al Mayadeen, arabuluculukla yapılan Filistin-İsrail anlaşmasının bir kopyasını aldı

Al Mayadeen, Filistin Direnişi ile İsrail işgali arasında önerilen en son anlaşmanın , özellikle de esir değişimi anlaşması ve ilgili maddelerle ilgili  ayrıntılarını elde etti .

Anlaşmanın çerçevesi, Gazze Şeridi'nde tutulan ölü veya diri tüm İsrailli sivil ve askeri esirlerin serbest bırakılmasını hedefliyor. Anlaşma sadece 7 Ekim'de alınan esirleri değil, tüm İsrailli esirleri kapsayacak. 

Al Mayadeen'in edindiği belgede, öncelikle anlaşmanın amacının bölgede sükunetin sağlanması ve ateşkes sağlanması için çalışmak olduğu belirtiliyor.  

Mahkum değişim anlaşmasının ilk aşaması neyi içeriyor?

Esir değişimi anlaşmasının ilk aşamasında İsrail işgal güçleri, nüfusun yoğun olduğu bölgelerden doğuya doğru çekilecek. Güçler, Gazze Şeridi ile İsrail işgali altındaki 48 Filistin bölgesi arasındaki ayırma çitinin yakınındaki bölgelere taşınacak. 

Hem savaş hem de keşif amaçlı İsrail uçaklarının, günde sekiz saat boyunca Şerit üzerinde uçması yasaklanacak. Ancak mahkumların değiş tokuş edildiği günlerde İsrail uçakları 10 saat süreyle Gazze Şeridi üzerinde uçmayacak. 

Anlaşmanın yedinci gününde, anlaşmaya dahil olan kadınların serbest bırakılmasının ardından İsrail işgal güçleri Raşid Caddesi'nden çekilerek Gazze Şeridi'nin ana yoluna paralel olarak doğuya, Salah al-Din Caddesi'ne doğru ilerleyecek. 

İşgal güçlerinin geri çekilmesinin Gazze Şeridi'ne insani yardım girişini kolaylaştırması ve silahsız sivillerin evlerine dönmesine olanak sağlaması bekleniyor. 

22. gün İsrailli esirlerin üçte biri serbest bırakıldıktan sonra İsrail işgal güçleri Gazze Şeridi'nin merkezinden ayırma çitinin yakınındaki bir alana çekilecek. 

Yerinden edilmiş kişilerin geri dönüşü ve yardımların girişi

Bu süreç, kuzey Gazze Şeridi'nden zorla yerinden edilen Filistinlilerin evlerine dönmelerine olanak tanıyacak. 

Anlaşmanın tüm aşamalarında, yardım ve yakıt da dahil olmak üzere yoğun miktarda insani yardımın girişi kolaylaştırılacak. 

33 İsrailli esir serbest bırakılacak

İlk aşamada Hamas, hayatta olan tüm İsrailli esirlerin de aralarında bulunduğu en az 33 esiri serbest bırakacak. Bu grupta İsrailli kadın askerler, siviller, çocuklar, yaşlılar, yaralılar ve hastalar yer alıyor. 

Buna karşılık "İsrail", serbest bırakılan her kadın veya erkek İsrailli esir karşılığında 20 Filistinli çocuk ve kadını serbest bırakacak. Serbest bırakılan tutukluların isimleri önceden belirlenecek listelerde taraflarca kararlaştırılacak. 

Ayrıntılı olarak Hamas, 50 yaş üstü yaşayan her İsrailli esiri, yaralı İsrailli esiri ve hasta İsrailli esiri serbest bırakacak. Bu nedenle "İsrail", 50 yaş üstü, yaralı veya hasta 20 Filistinli esiri serbest bırakacak. 

Hamas ayrıca 7 Ekim 2023'te askerlik yapan yaşayan tüm İsrailli kadın askerleri de serbest bırakacak. Buna karşılık "İsrail", her İsrailli kadın asker karşılığında 40 Filistinli tutukluyu serbest bırakacak. 

Buna ömür boyu hapis cezası çeken 20 Filistinli mahkum ve daha kısa cezalar çeken 20 Filistinli mahkum da dahildir. 

Hamas ayrıca anlaşmanın ilk gününde üç esiri serbest bırakacak, bunu her üç günde bir kadın sivil ve askerlerden oluşan üç esir takip edecek. 

"İsrail" daha sonra önceden belirlenmiş listelere göre üzerinde anlaşmaya varılan sayıda Filistinli mahkumu serbest bırakacak. 

Anlaşmanın yedinci gününde Hamas, elindeki geri kalan esirlerin isimlerini içeren bir liste sunacak. Bu tutsaklar anlaşmanın 34'üncü gününde serbest bırakılacak. 

Askeri operasyonların durdurulması ve anlaşmanın devamlılığı

Askeri operasyonlar, esaret altında kalan İsrailli esirlerin sayısına göre belirlenecek şekilde birkaç gün süreyle durdurulacak. 

Değişim sürecinin devamlılığı, İsrail tarafının, askeri operasyonların durdurulması, işgal güçlerinin yer değiştirmesi ve yerinden edilmiş insanların geri dönüşü de dahil olmak üzere anlaşmanın maddelerine olan bağlılığıyla doğrudan ilişkili olacaktır. 

Maddeler arasında serbest bırakılan Filistinli tutukluların daha önce gözaltına alındıkları suçlamalarla yeniden tutuklanmaması gerektiği de yer alıyor. 

14'üncü günde, üzerinde anlaşmaya varılan sayıda yaralı Filistinli askeri personel, yeterli tıbbi müdahale görmeleri için Mısır ile Refah sınır kapısı üzerinden Gazze Şeridi dışındaki hastanelere nakledilecek. 

Anlaşmanın 16. gününde tarafların bölgede sürdürülebilir sükunetin sağlanması için dolaylı görüşmelere katılma zorunluluğu bulunuyor. 

Her aşamada Birleşmiş Milletler, Birleşmiş Milletler kuruluşları ve uluslararası kuruluşlar, Gazze Şeridi'nin tamamında Filistinlilere yardım dağıtmak ve sağlamak için çalışmaya başlayacak. 

Gazze'nin Yeniden İnşası

İlk aşamada Gazze Şeridi'nin yıkılan altyapısıyla ilgili çalışmalara başlanacak. Bir koordinasyon organı, gerekli ağır ekipmanı Filistin Sivil Savunması'na teslim etmeye de başlayacak. 

Gerekli malzemelerin girişinin kolaylaştırılması, savaş sırasında evlerini kaybeden zorla yerinden edilmiş kişilerin barınması için geçici kamplar kurulması da anlaşmada yer alan maddeler arasında yer alıyor. 

Peki ikinci aşama?

Anlaşmanın ikinci aşaması 42 gün sürecek ve bu aşamada her iki tarafın da sürdürülebilir bir sakinliğe ulaşmak ve uygulamak için gerekli eylemler üzerinde anlaşması bekleniyor.

İkinci aşamada ise konutların, sivil tesislerin ve sivil altyapının kapsamlı bir şekilde yeniden inşası için gerekli düzenlemeler yapılacak.

Anlaşmanın son aşaması: Beden değişimi

Anlaşmanın üçüncü aşaması da 42 gün sürecek; bu aşamada her iki tarafta öldürülen kişilerin cesetleri ve kalıntıları değiş tokuş edilecek. 

Gazze Şeridi için konut birimlerinin, sivil tesislerin ve altyapının inşasını içerecek 5 yıllık bir yeniden yapılanma planı uygulanacaktır. Filistin tarafı bu dönemde askeri tesis ve altyapıyı yeniden inşa etmekten kaçınacaktır. 

Ayrıca Filistin tarafı, askeri amaçlarla kullanılacak herhangi bir teçhizat, hammadde ve diğer bileşenleri de ithal etmeyecek. 

Al Mayadeen'in elde ettiği belgeye göre Katar, Mısır ve ABD anlaşmanın garantörleri olarak gösteriliyor.

Güncellenme Tarihi : 3.5.2024 02:26

İLGİLİ HABERLER