Sağlık
  • 13.2.2007 10:55

AYAKKABI ALIRKEN GÖSTERİŞE ALDANMAYIN!..

FATİH MACİT
KONYA- Ayakkabı alırken dikkatli olunması gerektiğini belirten uzmanlar, şık ve gösterişli ayakkabıların her zaman pek sağlıklı olmadığını belirtiyor.


Şıklık adına ortaya konulan pek çok ürün genellikle kadınlara sunuluyor. Bunlar arasında ayakkabılar önemli yer tutuyor. Şık ve gösterişli ayakkabılar ne yazık ki pek sağlıklı olmuyor. Dar pabuç, yüksek ökçe, ayak sağlığı açısında pek çok sakıncayı beraberinde getiriyor. Nasır gibi çözümü zor sağlık sorunlarının yanında ayak ağrıları, hatta yapısal bozukluğa varan sıkıntılar ortaya çıkıyor. Uzmanlar, ayakkabı seçiminde gösterişten çok rahatlığa önem verilmesini tavsiye ediyor. Araştırmalar, ayak sağlığına ilişkin sorunları olanlar arasında kadınların çoğunluğu teşkil etmesinde yüksek ökçe ve dar ayakkabı kullanımının etkili olduğunu ortaya koyuyor.


Ayak sağlığı açısından uzmanlar, şu tavsiyelerde bulunuyor:
"Bir ayakkabıyı çok severek alsanız bile en az iki saat ayakta kalıp, yürüdükten sonra sizi rahatsız ediyorsa gözden çıkarın, kullanmayın. Doğru seçim yapabilmek için, ayakkabınızı dingin olduğunuz sabah saatlerinde değil, ayaklarınızın yorgun sayılacağı öğle sonrası zamanlarda satın alın. Satın alırken ayakkabının bir tekini giymeyi yeterli saymayın, ikisini de giyin. Çok beğendiğiniz ama biraz sıkan pabuçlar için, satıcılar 'Zamanla açılır' gibi sözlerle sizi ikna etmeye çalışırlar.

 Bunlara kulak asmayın. Sonraki muhtemel rahatlığa değil, satın alırken farkına varabileceğiniz rahatlığa bakın. Dar ayakkabı kullandıkça açılmaz, olsa olsa formu bozulur. Ayak sağlığınız bozulmadan, en küçük bir rahatsızlık halinde hekime başvurup doğru çözümler uygulayın. Geç kalmak ciddi sorunlara yol açabilir. Pahalı pabuç sizi rahat ettirebilir ama her pahalı ve hele hele gösterişli pabuç rahat olmaz. Zamanla ayak numaranız büyüyebilir. Bunu görmezden gelip, gençlik yıllarındaki gibi küçük numaralar kullanmakta ısrarcı olmayın, rahat olanı alın."

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 21:58

İLGİLİ HABERLER