Gündem
  • 19.3.2016 22:18

Ankara bombası PKK'yı Avrupa'da bitirdi

Türkiye ile AB arasındaki sığınmacı anlaşmasının Avrupa ülkelerinde PKK’ya karşı yeni yaptırımların önünü açabileceği belirtiliyor. DW Türkçe’ye konuşan uzmanlar, örgütün AB’de zemin kaybedeceği görüşünde.

Türkiye ile Avrupa Birliği’nin sığınmacı krizi konusunda anlaşmaya varması sonrasında, Avrupa ülkelerinin PKK’ya karşı sert yaptırımlar getirebileceği belirtiliyor. DW Türkçe Servisi’ne konuşan uzmanlara göre, son dönemde IŞİD ile mücadele nedeni ile kazandığı meşruiyeti Ankara bombalamaları sonrasında kaybetme noktasına gelen örgüt, artık Avrupa’da rahat hareket edemeyecek.

Ankara’da son birkaç ayda gerçekleştirilen iki intihar eylemini de PKK’nin uzantısı sayılan TAK’ın (Kürdistan Özgfürlük Şahinleri) üstlenmesi, örgütün AB ülkelerindeki faaliyetlerini de yeniden tartışmaya açtı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün yaptığı açıklamada, başta Batı ülkeleri olmak üzere pek çok devletin PKK'ya ve diğer örgütlere karşı ilkeli tavır ortaya koyamadığını belirterek, Belçika'nın başkenti Brüksel'de AB-Türkiye Zirvesi sırasında binanın hemen arkasında PKK üyelerinin "bayrak açarak çadır kurmasına" izin verildiğini hatırlattı.

Erdoğan’dan ‘dürüstlük’ eleştirisi

AB ülkelerinin "teröre teslim olduğunu" söyleyen Erdoğan, “Belçika orada kalkıp onların paçavrasını dalgalandırmak suretiyle çadır kurmalarına izin verebiliyor. Bunlar dürüst değil, samimi değil. Bunlar ikircikli davranıyorlar. Bugün bayrağı indirmişler, posterleri kaldırmışlar, kimi aldatıyorsunuz. Dürüst olun, samimi olun. Karşınızda aldanacak bir Türkiye yok, bir Türk milleti yok. Bunu biliniz. Bunun adı teröre teslim olmaktır. Bunlar teröre teslim oldular" sözleri ile AB’yi sert bir dille eleştirdi.
Peki AB-Türkiye Zirvesi’nin sığınmacı krizi ile mücadelede anlaşmayla sonuçlanmasının ardından, AB ülkeleri PKK ile mücadelede Türkiye’nin taleplerini yerine getirebilir mi?

“PKK, Avrupa’da zora girecek”

DW Türkçe’ye konuşan uzmanlar, sığınmacı krizi nedeni ile Türkiye’ye muhtaç olan Avrupa ülkelerinin yeni dönemde PKK konusunda daha net adımlar atacağı görüşünde. Ankara’daki iki bombalama eyleminin PKK’nin siyaseten sıkıştığının bir göstergesi olduğunu dile getiren İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Yeğen, Türkiye’nin mülteci sorunu nedeniyle AB ile hiç olmadığı kadar yakınlaştığı bir dönemde gerçekleştirilen bu katliamların örgütü Avrupa’da zora sokacağını belirtiyor.

Yeni dönemde AB’nin Türkiye’nin Avrupa ülkelerindeki PKK üyeleri ve yapılanmalarına ilişkin taleplerini karşılamak üzere harekete geçebileceğini ifade eden Yeğen, “PKK, görünürlük açısından Avrupa’da eskisi gibi rahat hareket edemeyecektir. Birçok Avrupa ülkesinde kitlesel tabanı olsa da, Ankara bombalamaları ve mülteci anlaşması sonrasında PKK’nin Avrupa’da ciddi yaptırımlarla karşılaşacağını düşünüyorum” diye konuşuyor.

'Kürtler ve HDP tepki gösterdi'

Öte yandan Ankara’da sivilleri hedef alan intihar eylemlerinin Türkiye’deki Kürtlerden ve HDP’den tepki gördüğünü anımsatan Mesut Yeğen, “Bu aslında Kandil’e önemli bir mesaj. Örgütün hem popülaritesini, hem de askeri gücünü aynı anda kaybetme riskini göze alabileceğini sanmıyorum. Çünkü hem içeride, hem de uluslararası destek anlamında büyük tepki ile karşılaşıyor. Dolayısıyla bundan sonraki süreçte bu tarz katliam eylemlerini planlarken iki kez düşüneceklerdir” diyor.

'Örgüt meşruiyet kaybına uğradı'

PKK’nin Ankara eylemleri ile çok ciddi bir meşruiyet kaybına uğradığını belirten Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vahap Coşkun ise, “PKK bugüne kadar ABD ve AB’nin terör listesinde olmasına rağmen, IŞİD ile mücadelesi ile birlikte listelerden çıkarılması tartışılmaya başlanmıştı. Ayrıca örgüt yöneticileri ile çeşitli temaslar kurulmuştu. Ancak Ankara katliamı bu kazanımları bitirecektir” değerlendirmesinde bulunuyor.

'AB, Türkiye’yi destekleyecek'

Hem intihar eylemleri, hem de Türkiye’nin mülteci sorunu konusunda AB ile yakınlaşmasının PKK’nin AB ülkelerindeki örgütlenmesini yeniden tartışmaya açacağını kaydeden Coşkun, “Bundan sonra örgüt üyelerinin Avrupa’da rahatça faaliyet göstermeleri mümkün olmayacaktır. AB bu konuda Türkiye’nin tezlerini destekleyecektir. Muhtemelen Türkiye’nin PKK ile talepleri yakın zamanda AB tarafından karşılanacak” diye konuşuyor.

PKK’nin şu anda bir taraftan bölgede kent savaşları yaratmaya çalıştığını, diğer taraftan batı kentlerinde intihar eylemleri düzenleyerek hükümet üzerindeki baskıyı artırmayı hedeflediğini dile getiren Vahap Coşkun, “Son dönemde PKK ve diğer irili ufaklı sol örgütlerin ittifakına baktığımızda bu şiddet ortamının bir süre daha devam edeceğini düşünüyorum” diyor.

© Deutsche Welle Türkçe

Aram Ekin Duran / İstanbul

Güncellenme Tarihi : 21.3.2016 21:14

İLGİLİ HABERLER