Gündem
  • 26.4.2024 10:40

Yeni Sıralamaya Göre Burası Dünyanın En İyi Havaalanı

Yeni Sıralamaya Göre Burası Dünyanın En İyi Havaalanı

Katar'daki Hamad Uluslararası Havalimanı (HIA), 2024 Skytrax ödüllerinde dünyanın en iyi havalimanı seçildi ve 12 kez kazanan Singapur Changi Havalimanı'nı geride bırakarak ikinci sıraya yerleşti.

Yıllık sıralama, 500'den fazla havalimanında yapılan müşteri memnuniyeti anketlerine dayanıyor; temizlik, havalimanı personelinin güler yüzlülüğü, havalimanına gidiş-dönüş kolaylığı, terminal tasarımı, yemek seçenekleri ve daha fazlası gibi faktörler değerlendiriliyor.

Hamad Uluslararası Havaalanı ilk olarak 2014 yılında açıldı ve Katar'ın ana havacılık merkezi olarak bitişikteki Doha Uluslararası Havaalanı'nın yerini aldı. Havaalanı, Condé Nast Traveller Reader's Choice Ödülleri'nde sürekli olarak en iyi uluslararası havayollarından biri olarak gösterilen ve Airbus A380 uçağı için özel olarak tasarlanmış tek havaalanı olan Qatar Airways tarafından işletilmektedir . Bu yıl havalimanının prestijli endüstri ödülünü üçüncü kez kazandığı yıl oldu.

Peki havalimanını rakiplerinden ayıran şey tam olarak nedir? En yeni ve en iddialı özelliklerinden biri, çok yıllı bir genişleme projesinin parçası olarak 2022'de hizmete giren 65 perakende satış ve yemek mekanına sahip 6.000 metrekarelik kapalı tropik bahçe "Orchard". Dünyanın dört bir yanındaki sürdürülebilir ormanlardan elde edilen 300'den fazla ağaç ve 25.000 bitkiye ev sahipliği yapan bu tesis, gübre olarak kullanılmak üzere yılda 3.979 ton organik kompostun geri dönüştürülmesini sağlayan bir atık yönetimi programını içeren havalimanının birçok yeşil girişiminden biri.

Havaalanının tesis yönetiminden sorumlu başkan yardımcısı Michael McMillan, 2022 tarihli bir haber bülteninde şunları söyledi : "Genç tarihimiz boyunca, karbon verimliliğini artırmaktan sera gazı emisyonlarını azaltmaya ve atık suyu yönetmeye kadar çevresel sürdürülebilirliğe olan bağlılığımızı sergilemeye devam ettik." Kuruluşumuzdan bu yana gururla yaptığımız işin ön saflarında yer aldık.”

Son birkaç yılda havaalanına yepyeni bir havaalanı oteli olan Oryx Garden Hotel'in yanı sıra göz alıcı Louis Vuitton Lounge da dahil olmak üzere dört yeni havaalanı dinlenme salonu eklendi . Havalimanının devasa perakende merkezi Qatar Duty Free'de Louis Vuitton'un yanı sıra Dolce&Gabbana, Jimmy Choo ve Valentino gibi lüks mağazalara ayrılmış Viale del Lusso adında bir "cadde" bulunuyor. O halde havalimanının Skytrax'ın 2024'te dünyanın en iyi havalimanı alışverişi ödülünü kazanması da belki sürpriz değil.

Şef Yannick Alléno yerel malzemeleri, sevilen Fransız lezzetlerini ve uluslararası yemekleri ön plana çıkarıyor.

Havalimanı, 2023 yılında bir önceki yıla göre %31 artışla 45 milyonun üzerinde yolcuya hizmet vererek FIFA Dünya Kupası'nda kırılan bir önceki rekoru geride bıraktı. HIA ayrıca Vistara, Iberia, Xiamen Airlines, Garuda Indonesia ve Japan Airlines gibi yeni uluslararası havayolu ortaklarını da bünyesine kattı ve 250'den fazla destinasyona hizmet veriyor. Havaalanının hızlı büyümesi artık durma işaretleri gösteriyor: 2023'te başlaması planlanan genişlemenin ikinci aşaması, havaalanının kapasitesini yıllık 70 milyon yolcunun üzerine çıkarmayı hedefliyor.

Qatar Airways Grubu CEO'su Badr Mohammed Al-Meer bir basın bülteninde şunları söyledi : "Tesislerimize sürekli yatırımımız ve tek bir geniş terminalde perakende ve konaklama alanındaki öncü girişimlerimiz bu başarıyı mümkün kıldı." Katar misafirperverliğini ve kültürünü gezginlere yakınlaştıran 'Souq Al Matar' da dahil olmak üzere havalimanında çok çeşitli deneyimler; Uçuşlar arasında rahatlamak ve yenilenmek için ideal bir yer olan 'Orchard'; ve bir dizi üst düzey salon.”

2024 Skytrax havalimanı ödüllerinin diğer öne çıkan kazananları arasında dünyanın en aile dostu havalimanı olan Seul'ün Incheon Havalimanı; Dünyanın en temiz havalimanı olan Tokyo'nun Haneda Havalimanı; ve dünyanın en iyi havalimanı yemek deneyimi için İstanbul Havalimanı.

Aşağıda 2024 Skytrax Dünya Havaalanı Ödülleri'ne göre dünyanın en iyi havalimanlarını görebilirsiniz. Kaç tanesine gittin?

2024 Yılında Dünyanın En İyi 20 Havalimanı

1.Doha Hamad Havaalanı

Doha's Hamad International completes first phase of airport revamp –  Business Traveller

2.Singapur Changi Havaalanı

History of Changi Airport - TCB Group

3.Seul Incheon Havaalanı

Incheon International Airport - Terminal 2 / Gensler | ArchDaily

4.Tokyo Haneda Havaalanı

5.Tokyo Narita Havaalanı

6.Paris Charles de Gaulle Havaalanı

7.Dubai Havaalanı

8.Münih Havaalanı

9.Zürih Havaalanı

10. İstanbul Havalimanı

Hong Kong Havaalanı

Roma Fiumicino Havaalanı

Viyana Havalimanı

Helsinki-Vantaa

Madrid-Barajas

Centrair Nagoya Havaalanı

Vancouver Havaalanı

Kansai Havaalanı

Melbourne Havaalanı

Kopenhag Havaalanı

 

Güncellenme Tarihi : 27.4.2024 11:07

İLGİLİ HABERLER