Dünya
  • 21.8.2014 22:47

IŞİD sosyal medyayı süper kullandı

IŞİD milisleri Irak ve Suriye'de hızla ilerledikleri gibi sosyal medyada da hareketlendiler ve uzmanlara göre bu alanı daha önce hiç görülmedik bir ustalıkla kullanmaya başladılar.

Amerikalı gazeteci James Foley'nin öldürülüşünü gösteren şoke edici fotoğraf ve video kayıtlarını paylaşarak IŞİD, sosyal iletişim ağlarının bu tür kullanımı karşısında neler yapılabileceği konusundaki tartışmaları yeniden alevlendirdi.

Kimi uzmanlar çoğu güvenilir kaynaklara dayandığını ileri süren haber içerikli mesajların sayısındaki müthiş artışla birlikte sosyal iletişim ağlarının bu mücadeleyi kaybetmeye başladığı görüşünde.

Kimileri, sosyal iletişim ağlarının kullanıcılarını korumak için elinden geleni yaptığını, kullanıcıların rahatsız edici içerik uyarısı koyabilmesi (flag) ve içeriği kaldırabilmesinin etkili yöntemler olduğunu söylüyorlar.

Bir de bu ağları, telif haklarının peşinde koşmaya harcadıkları çabayı, sakıncalı içeriği kaldırma konusunda göstermemekle eleştirenler var.

Neler oluyor?

Foley'nin öldürülmesinin filme alındığı video internette belirdiği andan itibaren sosyal medya kullanıcıları kendiliğinden diğer kullanıcıları klibi seyretmemeye ve paylaşmamaya çağırmaya başladı.

Ailesi ve yayın kuruluşlarının benzer çağrıları buna eklendi ve kısa sürede #ISISmediablackout (IŞİDemedyasansürü) veya #DontShare (Paylaşma) gibi etiketler yayılmaya başladı.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 02:24

İLGİLİ HABERLER