Gündem
  • 2.12.2008 17:12

İŞTE KULİSLERE YANSIYAN ADAYLAR

TBMM kulislerinde bugünlerde milletvekilinden çok yerel seçimlerde aday olmak isteyen partililer var. Parti ve TBMM koridorlarını dolduran aday adayları lacivertleri çekip; Ankara’da adaylıklarını kesinleştirmeye çalışırken, kulislerde yerel seçimlerde hangi partinin nerede kimi aday göstereceğine ilişkin tartışmalar yaşanıyor. İşte kulislerdeki bilgiler:

BAŞKENT KAYNIYOR
Ankara tüm partilerin en önem verdiği yerlerin başında geliyor. AK Parti, Ankara adayı hala tartışmalı. Mevcut belediye başkanı Melih Gökçek tüm ağırlığı ile yeniden aday olmayı istiyor. Cuma günü ya da bayram sonrası açıklanması beklenen aday ismi için heyecanlı bekleyişte olan Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok ve Altındağ Belediye başkanı Veysel Tiryaki de var. Ancak Başbakanın kafasında farklı bir aday ismi olduğu da konuşuluyor. Parti içinde Gökçek’e itiraz edenler var. Ancak CHP’nin Murat Karayalçın’ı aday göstermekle Gökçek’in adaylığını da kesinleştirdiği iddia ediliyor. MHP ise başkentte Beypazarı belediye başkanı Mansur Yavaş’ı aday gösteriyor.

İSTANBUL PARTİLERİN GÖZBEBEĞİ
Oy deposu İstanbul, tüm partiler için en önemli merkez. AK Parti mevcut belediye başkanı Kadir Topbaş’ı burada yeniden aday gösterme eğiliminde. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar’ın adı da geçti ancak Erdoğan’ın Bayraktar’ı TOKİ’nin başında istiyor. Topbaş’ın karşısına CHP’nin çıkartacağı aday ise Ercan Karakaş, Cem Kozlu, il Başkanı Gürsel Tekin ve İstanbul milletvekili Mehmet Sevigen’den birisi olacak gibi. Ancak Ankara adayını belirleyen Baykal henüz İstanbul ve İzmir’deki adaylarını sır gibi saklıyor. MHP İstanbul’da teklifi götürdüğü Haluk Ulusoy’dan yanıt bekliyor. Ulusoy, olumsuz yanıt verirse, İstanbul eski defterdarı kadir Boy burada aday gösterilebilir.

İZMİR KARIŞIK
İzmir’de AK Parti henüz bir aday bulamadı. İTO Başkanı Ekrem Demirtaş AK Parti’nin istediği isim. Ancak Demirtaş ikna olmuş değil. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da Erdoğan’ın aday olmasını istediği isimler arasında sayılıyor. Ancak Günay’ın da bu öneriye sıcak bakmadığı ve bakanlıkta kalmak istediği bildiriliyor. MHP burada adeta CHP’nin işini kolaylaştıracak bir aday ile yarışa giriyor. Musavat Dervişoğlu MHP adayı. En şanslı parti olarak gösterilen CHP’de ise aday enflasyonu yaşanıyor. Mevcut Başkan Aziz Kocaoğlu, Mehmet Ali Susam, Bülent Baratalı, Cevat Durak, Sedat Uzunbay, Hakan Tartan gibi isimler adaylık için kulis yapıyor. Baykal favori isim Kocaoğlu’nun ismini henüz açıklamadı. Aday gösterilmedi takdirde DSP’ye yöneleceği iddiaları olmasına karşın Kocaoğlu’nun aday olmasa bile CHP’de kalacağı ve çalışmayı sürdüreceği öğrenildi. İzmir’de önceki seçimlerde güçlü bir parti olan Genç Parti’nin eski gücünün kalmadığı, varoşlara büyük hizmet ve yatırım yapan Kocaoğlu’nun CHP’nin oyunu arttırabilecek bir potansiyele sahip olduğu ileri sürülüyor.

ÇANKAYA POPÜLER İLÇE
Başbakan Erdoğan’ın istediği Çankaya belediye başkanlığı için CHP’de Bekir Ödemiş, yaşar Çatak, Yaşar Seymen, Bülent Tanık, Yüksel Işık aday adayı olarak ortaya çıktı. Ancak, Baykal’ın kafasında sürpriz bir isim olduğu söyleniyor. MHP tıpkı İzmir’de olduğu gibi ‘muhalefet dayanışması’ örneğini burada da gösterdi. Bülent Ecevit’in eski müsteşar yardımcısı ve özel kalem müdiresi, sol tandanslı Fisun Koroğlu’nu adaylık isteğine ret yanıtı verip, Çankaya’da il başkan yardımcısı Orhan Şahin’i aday göstermeyi tercih etti.

KULİSLERDE YANSIYAN DİĞER İLLER
Sağlık Bakanlığı Müsteşarlığından istifa eden Orhan Gümrükçüoğlu, AK Parti’nin Trabzon adayı olacak. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünden istifa eden Mehmet Atalay’ın da adı bu il için geçiyor. Ancak Atalay’ın aday olmayacağı ve devlette de görev almayıp, bir büyük medya grubuna geçiş yapacağı ileri sürüldü.

BAŞARILI MEVCUTLARLA BİR DAHA
CHP’nin Antalya adayı, Akdeniz Üniversitesi rektörlüğünden istifa eden Mustafa akaydın olacak ve AK Parti adayı Menderes Türel ile yarışacak. AK Parti, Kayseri’de Mehmet Özhaseki, Bursa’da Hikmet Şahin, Konya’da Tahir Akyürek, Gaziantep’te Asım Güzelbey ve Kocaeli’nde İbrahim Karaosmanoğlu’nu bir kez daha başkan olmaları için aday gösterecek. CHP ise Gaziantep’te Mustafa Yılmaz ile Kocaeli’nde Sefa Sirmen ile bu illeri AK Parti’nin elinden almaya çalışacak.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 03:42

İLGİLİ HABERLER