Gündem
  • 8.5.2024 09:45

Saldırı altındaki Refah'ta bu sabah.. Korku ve kaçış

Yetkili, ABD'nin Refah'ta kullanılma olasılığına ilişkin endişeler nedeniyle İsrail'e bomba sevkiyatını durdurduğunu söyledi..

İsrail'in 7 Mayıs'ta Mısır ile Gazze'nin güneyindeki Refah arasındaki ayırıcı duvar yakınındaki binalara düzenlediği hava saldırısının ardından dumanlar yükseliyor.

CNN, İsrail'in askeri operasyonunun devam ettiği güney Gazze kentindeki hastane kaynakları aracılığıyla Refah'ta Pazartesi akşamından bu yana altısı kadın ve dokuzu çocuk olmak üzere en az 27 kişinin öldürüldüğünü  doğruladı.

Ateşkes ve rehine görüşmeleri Çarşamba günü Hamas müzakerecilerinin Mısır'ın başkentine gelmesiyle Kahire'de yeniden başlayacak. İsrail , Hamas'ın tutumunu değerlendirmek üzere bir heyet göndereceğini de duyurdu .

İsrailli bir askeri yetkili Salı günü yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun Refah sınır kapısının Gazze tarafının kontrolünü ele geçirdiğini söyledi. Refah'ın ele geçirilmesi ve İsrail'in Refah'ta geniş çaplı bir işgal olasılığını dışlamayı reddetmesinin ardından İsrail'e yönelik uluslararası baskı artıyor.

İsrail Savunma Kuvvetleri'ne göre Salı günü Gazze'deki Refah bölgesinden İsrail'in güneyindeki Kerem Şalom ve Re'im'e doğru roketler atıldı .

İşte bilmeniz gereken diğer başlıklar:

Refah saldırısı ve hastane krizleri:

Başbakan Binyamin Netanyahu, İsrail'in Refah'taki askeri operasyonunun  Gazze'de tutulan rehineleri iade etmek ve Hamas'ı ortadan kaldırmak gibi ikili hedeflere  hizmet ettiğini söyledi. İsrail savaş kabinesi üyesi Benny Gantz, İsrail ordusunun Refah'taki operasyonlarının  "  gerektiğinde devam edeceğini ve genişleyeceğini " söyledi.

Yerinden edilmiş Filistinliler, İsrail ordusunun tahliye emri nedeniyle 7 Mayıs'ta Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'tan Han Yunus'tan ayrıldıktan sonra eşyalarıyla birlikte Han Yunus'a geliyor.

Refah'ta kalan son hastane, tıbbi tesise gelen yaralı hastaların sürekli akınına yardımcı olmak için mevcut tüm sağlık ekiplerine çağrıda bulundu. 

Hastane tıbbi direktörüne göre, Pazartesi günü boşaltılan doğudaki Refah hastanesi bölgesinde kalan sahra hastaneleri, sunulan hizmetlerin yalnızca üçte birinden azını karşılayabilecek.

Ateşkes müzakereleri:

Görüşmelere aşina kaynaklara göre , Hamas'ın devam eden  ateşkes müzakerelerindeki son yazılı yanıtı , ateşkesin ilk aşamasında  grubun İsrail'e hala hayatta olan rehinelerin yanı sıra ölü rehinelerin cesetlerini de sunmayı planladığını söyledi. Hamas'ın üst düzey bir temsilcisi, kabul ettiği anlaşma teklifinin " işgalin Gazze Şeridi'nden çekilmesini" içerdiğini söyledi.

Bir kaynağa göre, CIA Direktörü Bill Burns'ün mevkidaşı Mossad Direktörü David Barnea ve Netanyahu ile görüşmek üzere Çarşamba günü İsrail'e gitmesi bekleniyor. Burns , ABD ve diğer arabulucuların rehineler için ateşkes anlaşması yapma çabalarını yeniden canlandırmaya çalıştıkları bir dönemde daha fazla görüşme için Salı günü Kahire'ye döndü .

Refah hastanesi müdürü kapatmanın sağlık hizmetlerini ciddi şekilde etkileyeceğini söyledi

İsrail ordusunun Gazze'nin Refah kentindeki Refah sınır kapısının Filistin tarafının kontrolünü 7 Mayıs'ta ele geçirdiğini duyurmasının ardından boşaltılan An-Najjar Hastanesi'nden bir görüntü.

Hastane tıbbi direktörüne göre, Pazartesi günü boşaltılan doğudaki Refah hastanesi bölgesinde kalan sahra hastaneleri, sunulan hizmetlerin yalnızca üçte birinden azını karşılayabilecek.

Abu Yusuf Najjar Hastanesi tıbbi direktörü Marwan Al-Homss'a göre, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin Doğu Refah'taki insanlara bölgeyi terk etmeleri gerektiğini söylemesinin ardından Kareem'e tahliye "irademiz dışında gerçekleşti" .

Al Homss, yaklaşık 400 böbrek diyalizi hastasının bakımı da dahil olmak üzere hastanenin şu anda hizmet dışı olduğunu doğruladı. Kapandıktan sonra, jeneratörleri çalıştıran yakıtın çalınmasına yol açan vandalizmin başladığını söyledi.

Hastane ekiplerinin tüm hastalar tahliye edilene kadar ayrılmadığını söyledi.

Al-Homss, "İsraillilerin hastalara ve sağlık ekiplerine kötü davrandığı daha önceki olaylar nedeniyle hayatlarından ve öldürülmekten korkuyorlardı" dedi.
"Artık bu hastane hizmet dışı olduğundan, kalan sahra hastaneleri Abu Yusuf Najjar'ın sağladığı hizmetlerin %30'unu karşılayamayacak."

Al-Homss, son 48 saat içinde bölgede %40'ı çocuk olmak üzere 56'dan fazla kişinin öldürüldüğünü söyledi.

Gazze'ye Yardım:

Savunma Bakanlığı'na göre ABD , Gazze'ye yardım götürmeyi amaçlayan JLOTS olarak da bilinen geçici insani iskele sisteminin açık denizdeki inşaatını tamamladı .

ABD Ulusal güvenlik sözcüsü John Kirby, İsrail ordusunun Kerem Şalom ve Refah'taki geçişlerin kontrolünü ele geçirerek Gazze'ye yardım için iki hayati noktayı bloke etmesinin ardından İsrail'in Gazze'ye insani yardım girmesine izin vermesinin " kesinlikle kritik " olduğunu vurguladı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller'a göre İsrail,  Çarşamba günü Kerem Şalom sınır kapısını " yeniden açmayı taahhüt etti "  .

Antisemitizm konusunda Biden:

ABD Başkanı Joe Biden Salı günü ABD Kongre Binası'nda Holokost kurbanlarını onurlandıran antisemitizm konulu bir konuşma başlattı ve bu soykırımın anılarının halkın algısından kaybolabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Biden, Holokost ile 7 Ekim'de İsrail'e yapılan saldırı arasında bağlantılar kurdu ve 7 Ekim saldırısından bu yana ABD'de antisemitizmde " vahşi bir artış " yaşandığına işaret ederken, ülkenin değerlerine geri dönüş yönünde kapsamlı bir çağrıda bulundu.

Kampüs protestoları:

İspanya'nın başkentindeki öğrenciler Salı günü Madrid Complutense Üniversitesi'nde Filistin yanlısı bir protesto kampı kurdular. CNN en Español ekibinin haberine göre , dünyanın dört bir yanındaki benzerleri gibi , birkaç düzine öğrenci de üniversiteden İsrail bağlantılı işletme ve kuruluşlardan çekilmesini talep ediyor, ayrıca İspanyol hükümetinden İsrail ile diplomatik ve ticari bağları kesmesini talep ediyor. 

 

Güncellenme Tarihi : 8.5.2024 09:54

İLGİLİ HABERLER