Gündem
  • 20.2.2020 19:56

Türk malı SOM-J füzesi 200 kilometreden vuracak

Yerli SOM-J füzesi Akıncı İHA ve MMU'yu bekliyor...

ROKETSAN ve TÜBİTAK SAGE ortaklığı ile geliştirilen SOM-J füzesi, F-35’in yanı sıra Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından geliştirilen Milli Muharip Uçak’ta (MMU) ve BAYKAR tarafından geliştirilen Akncı İHA’da da kullanılacak.

Yoğun bir şekilde korunan hareketli su üstü ve sabit kara hedeflerine taarruz yeteneğine sahip olan SOM-J füzesi, hava savunma sistemlerinin etkili menziline girilmeden, hedeflerin büyük bir doğrulukla vurulmasını sağlıyor.

Durağan/satıh ve hareketli su üstü hedeflere karşı etkin bir şekilde taarruz kabiliyeti de bulunan SOM Silah Sistemi Ailesi, orta menzilli, havadan satha atılan turbojet motorlu seyir füzesi.

SOM füzesi geliştirme projesi, 2006 yılında başladı ve SOM-A ve SOM-B1 füzeleri, 2011 yılından beri Türk Hava Kuvvetleri envanterinde yer alıyor. Ardışık delici harp başlıklı SOM-B2 ve su üstü hareketli hedef vurma yeteneğine sahip veribağlı SOM-C1 ve SOM-C2 varyantlarının geliştirme çalışmaları ise devam etmekte.

200 kilometre menzile sahip olan SOM-J füzesi ise yeryüzü şekillerini izleyerek kendini saklayabilen bir seyrüsefer sistemi ile hedefe yüksek bir isabet oranına ulaşıyor. 500 kilogram ağırlığa sahip olan SOM-J füzesi, Kısmi Delici Harp Başlığı Küresel Konumlama Sistemi (KKS), Ataletsel Navigasyon Sistemi (ANS), Yeryüzü Referanslı Navigasyon Sistemine (YRNS) de sahip.

Ayrıca Kızılötesi Görüntülemeli Arayıcı Başlık, Otomatik Hedef Algılama (OHA), Ağ Destekli Mühimmat Kabiliyeti, Evrensel Silah Arayüzü Uyumluluğu ile Yerde, Havada ve Atış Sonrası Görev Planlama yeteneklerini de içinde barındırıyor

SOM-J füzesi, 22 Ekim 2014’te ROKETSAN ile Lockheed Martin Missiles & Fire Control arasında imzalanan iş birliği anlaşması sonucunda F-35’lere entegre edilmeye başlandı. F-35’ler gövdeleri içinde 4 tane SOM-J füzesi taşıyabilmekte.

SOM-J füzesi ayrıca F-35’in gizlilik uçuşu esnasında kritik görünmezlik kabiliyetini korumak suretiyle uzun mesafeden hedefleri vurabilmesini de sağlıyor.

Milli Muharip Uçak

Türk Silahlı Kuvvetleri ihtiyaçlarını karşılamak üzere başlatılan Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi ile Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan ve 2030’lu yıllardan itibaren kademeli olarak devreden çıkartılması düşünülen F-16 uçaklarının yerini alabilecek yurt içi imkân ve kabiliyetler ile tasarlanan modern uçakların üretilmesi amaçlanmaktadır.

Projede yeni nesil bir uçakta olması gereken düşük görünürlük, dâhili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonu vb. teknoloji alanlarındaki çalışmaların sonucunda Türkiye, dünyada ABD, Rusya ve Çin’den sonra 5. nesil bir muharip uçağı üretebilecek alt yapı ve teknolojiye sahip ülkeler arasında yer alacaktır.

MMU'nun, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığının envanterine girmesi planlanan F-35A uçakları ile birlikte görev yapması ve üretilecek uçakların 2070’lere kadar Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alması öngörülmektedir

Bayraktar Akıncı İHA

Bayraktar TB2'den daha uzun ve geniş olan Akıncı İHA, kendine özgü bükümlü kanat yapısıyla 20 metrelik bir kanat açıklığına sahip olacak ve çok sayıda milli akıllı mühimmat taşıyabilecektir. Akıncı ayrıca özgün yapay zeka sistemi sayesinde, daha akıllı ve çevresel koşulların daha da farkında olacak, kullanıcılarına ileri uçuş ve teşhis fonksiyonları sunacaktır.

Bayraktar TB2 gibi yine kendi sınıfında lider olmayı hedefleyen Akıncı savaş uçaklarının yaptığı bazı görevleri de icra edecektir. Taşıdığı elektronik destek podu, uydu haberleşme sistemleri, hava-hava radarları, engel tespit radarı, sentetik açıklıklı radar gibi çok daha gelişmiş faydalı yüklerle görev yapacaktır. Şavaş uçaklarının yükünü azaltacak olan Akıncı ile havadan bombardıman da icra edilebilecektir. Ülkemizde milli olarak geliştirilen hava-hava füzeleriyle donatılacak Akıncı İHA, hava-hava görevlerinde de kullanılabilecektir.

Kendi sınıfında dünyanın en ileri teknolojik sistemi haline gelmesi için çalışılan Bayraktar Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı Sistemi, yerli ve milli olarak üretilen MAM-L, MAM-C, Cirit L-UMTAS, Bozok, MK-81, MK-82, MK-83, Gökdoğan, Bozdoğan, SOM-A gibi mühimmat, füze ve bombalarla donatılacaktır.

Güncellenme Tarihi : 20.2.2020 20:06

İLGİLİ HABERLER