Medya
  • 10.1.2010 13:59

10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ... GÜL VE ERDOĞAN'DAN MESAJ

ANKARA - Gazetecilerin haklarını "fikir işçisi" olarak düzenleyen 212 sayılı Yasa, 10 Ocak 1961'de yürürlüğe girdi.
"Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştırılanlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkındaki 5953 Sayılı Kanunun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesine ve Bu Kanuna Bazı Maddeler Eklenmesine Dair Kanun" başlıklı düzenleme, Milli Birlik Komitesince 4 Ocak 1961'de kabul edildikten sonra, 10 Ocak 1961'de Resmi Gazete'de yayımlandı.
Türk basın tarihine "Babıali'de Dokuz Patron Olayı" olarak da geçen gelişmelerde; gazete sahipleri, yasanın önce "çıkmaması", sonra da "değiştirilmesi" için çalıştı.
Okurlar, 10 Ocak sabahı gazetelerini aldıklarında, "Gazetemizi Üç Gün Kapatıyoruz" başlığı ile karşılaştı. Bu başlığın altında ise "Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Vatan, Yeni İstanbul, Yeni Sabah" patronlarının ortak bildirisi yer alıyordu.
İstanbul Gazeteciler Sendikası (İGS) bir bildiri yayımlayarak, kapanma kararının gazete sahipleri tarafından verildiğini ve asla benimsenemeyeceğini duyurdu. Gazeteciler, aynı gün sendikadan başlayan "Simidimiz ve Hürriyetimiz İçin", "Çalışan Gazeteciye Cop, Patrona Hazırlop" gibi dövizler taşıyarak, sessiz yürüyüş yaptı.
Sendika, üç günlük boykot sırasında "Basın" adlı bir gazete yayımladı. 11 Ocak 1961 günü çıkarılmaya başlanan Basın gazetesi, 100 bin tiraj gibi o gün için önemli bir noktaya ulaştı.
Boykot, 14 Ocak 1961'de sona erdi ve gazeteler yayına başladı. İGS, başarıya sahip çıkmak amacıyla 1962 yılında 10 Ocak tarihini Çalışan Gazeteciler Bayramı olarak kutlama kararı aldı ve Park Otel'de tören düzenlendi.

HER ŞEY EN İYİ HABER İÇİN
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü için Anadolu Ajansı Fotoğraf Haberleri servisince özel bir çalışma gerçekleştirildi. Foto muhabiri Volkan Furuncu, basın mensuplarını bir yıl boyunca görev başında görüntüledi.
Furuncu'nun karelerinde, medya mensuplarının haber takibi sırasındaki birçok özel anı yer alıyor.
Medya mensuplarının göreve hazırlık ve görev sırasında yaşadıkları ve daha iyi görüntü için aştıkları zorluklar, Furuncu'nun karelerinde anbean fotoğraflara yansıdı. Furuncu'nun karelerinde, medya mensuplarının haber takibi sırasındaki birçok özel anı yer alıyor.
Medya mensuplarının göreve hazırlık ve görev sırasında yaşadıkları ve daha iyi görüntü için aştıkları zorluklar, Furuncu'nun karelerinde anbean fotoğraflara yansıdı.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN KORUNMASI ŞART
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, şeffaf, demokratik, açık bir toplumu yaşatan en önemli unsurlardan birinin özgür ve tarafsız basının varlığı olduğunu belirtti.
Türk basınının önemli ilerlemeler gösterdiğini, ülkenin bugün geldiği seviyeye ulaşmasına değerli katkılarda bulunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Türk basınının gösterdiği gelişmedeki en önemli payın basın çalışanlarına ait olduğunu vurguladı.
Basın çalışanlarının, mesleklerinin gereğini yerine getirmek için fedakarca görev yaptığına işaret eden Gül, haklarının korunmasının, sorunlarının çözülmesinin, hak ettikleri hayat standartlarına kavuşmalarının basın çalışanlarının görevlerini daha iyi yapmalarını sağlayacağını belirtti.
Gazetecilerin katkılarının yalnız basın sektörünü değil demokrasiyi ve dolayısıyla ülkeyi geliştireceğinin unutulmaması gerektiğine dikkati çeken Gül, şunları kaydetti:
''Toplumun sağlıklı haber alabilmesi ve olaylara farklı açılardan bakabilmesi için basın özgürlüğünün ve ifade hürriyetinin korunması şarttır. Bugün ülkemizde her türlü fikir özgürce tartışılmakta ve basınımız herkesin düşüncesinin kamuoyuna aktarılması konusunda önemli görev yapmaktadır. Basın özgürlüğü ve ifade hürriyeti kapsamında yaşanan bazı aksaklıklar da hiç şüphesiz ki demokrasimiz geliştikçe ortadan kalkacaktır.
Basınımız, görevini yaparken hukukun evrensel standartlarından sapmamalı, kişi haklarına saygıyı asla ihmal etmemelidir. Doğru haber verme, tarafsızlık, özel hayata saygı, basın ve basın çalışanları için yol gösterici değerler olmalıdır. Türk basınının bu ilkeleri her zaman üstün tutacağına inanıyorum.
Benim beklentim, edebiyat, kültür-sanat, bilim ve teknoloji haberlerine basınımızın daha çok ilgi göstermesidir. Bu alanlardaki başarılar basınımızın da katkılarıyla teşvik edilmeli, gelişmeler ve etkinlikler kamuoyuna daha detaylı biçimde sunulmalıdır.
Siyasal gelişmeler ve gündem, diğer alanlardaki başarıların gözardı edilmesine yol açmamalıdır. Basınımızın bu konularda daha hassas davranacağından şüphe duymuyorum.
Değerli basın çalışanlarının Çalışan Gazeteciler Günü'nü tebrik ediyor, görevlerini yaparken hayatlarını kaybeden basın çalışanlarını rahmetle anıyor, tüm basın çalışanlarına sevgi ve selamlarımı iletiyorum.''

GAZETECİLERİN HAKLARININ KORUNMASI ÖNCELİĞİMİZ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, demokrasinin sağlıklı işlemesi ve yerleşerek kökleşmesinde hayati bir sorumluluk üstlenen basın mensuplarının, görevlerini çağdaş imkanlarla ve daha verimli şekilde yerine getirebilmelerine büyük önem verdiklerini bildirdi.
Başbakan Erdoğan, ''Basın mensuplarının haklarının korunması, çalışma şartlarının günün ihtiyaçlarına göre güncelleştirilmesi ve iyileştirilmesi şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da önceliklerimiz arasında yer almaya devam edecektir'' dedi.
Erdoğan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, haberleri doğru, farklı görüş ve düşünceleri nesnel bir şekilde ortaya koyan bir basının, toplumun bilgilenmesinde, bilinçlenmesinde ve toplumsal barış, huzur, güven ortamının güçlenmesinde önemli payı olduğunu belirtti.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 11:18

İLGİLİ HABERLER