Gündem
  • 5.3.2024 14:00

10 yaşındaki Filistinli çocuk Yazan El-Kafarna açlıktan iskelete dönüp öldü

İskelete dönüştü... Yazan El-Kafarna adlı çocuğun şehadeti, Gazze'deki açlık trajedisini geldiği boyutu ortaya koydu. NAZİ'lerin bile yapmadığı zulmü yapıp bütün Filistini açlıktan ölüme mahkum eden İsrail'in ne kadar cani ve canavar bir kavum olduğu da bir kez daha gözler önüne serildi..

إسرائيل تقتل الطفولة.. صور الطفل يزن الكفارنة تدمى القلب بعد وفاته من الجوع  - اليوم السابع

Yazan Al-Kafarna zayıf bir iskelet gibi görünüyor, yüz ve vücut hatları geniş kemiklerini ortaya çıkarıyor, vücudu küçük ve kırılgan görünüyor. Kemikler derinin altından dışarı çıkar ve beslenme eksikliğinin açık belirtileri ortaya çıkar.

İskelete dönüştü... Yazan El-Kafarna adlı çocuğun şehadeti, Gazze'deki açlık trajedisini hatırlatıyor
 

İskelete dönüştü... Yazan El-Kafarna adlı çocuğun şehadeti, Gazze'deki açlık trajedisini hatırlatıyor

Yazan Al-Kafarna zayıf bir iskelet gibi görünüyor, yüz ve vücut hatları geniş kemiklerini ortaya çıkarıyor, vücudu küçük ve kırılgan görünüyor. Kemikler derinin altından dışarı çıkar ve beslenme eksikliğinin açık belirtileri ortaya çıkar.

İskelete dönüştü... Yazan El-Kafarna adlı çocuğun şehadeti, Gazze'deki açlık trajedisini hatırlatıyor

Çocuk şehit Yazan El-Kafarna (10 yaşında)

İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki savaşı ve ciddi gıda sıkıntısı sonucunda Filistinli çocuk Yazan Al-Kafarneh (10 yaşında), 10 gün hastanede kaldıktan sonra şehit oldu.

Bu dönemde Yazan adlı çocuğun kilosu, Şerit'in geneline yayılan ciddi gıda kıtlığı nedeniyle önemli ölçüde azaldı.

(Getty Images)

Çocuğun, doğduğu günden bu yana yutkunma ve sindirimle ilgili bir rahatsızlığı olduğu için sadece muz, yumurta gibi ezilmiş yiyecekleri yiyebildiği öğrenildi.

Çocuk şehit Yazan El-Kafarna

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah şehrindeki Ebu Yusuf El-Najjar Hastanesi'nde ölen çocuğun annesi, çocuğunu kaybetmenin derin üzüntüsüyle gözlerinden yaşlar akarak yerde yatıyor.

Bu acılı Filistinli anne, gıda kıtlığı ve gıda güvensizliği nedeniyle bu trajediye ulaşacağını beklemiyordu.

Yazan zayıf bir iskelet gibi görünüyor, yüz ve vücut hatları geniş kemiklerini ortaya çıkarıyor, vücudu küçük ve kırılgan görünüyor.

Kemikler derinin altından dışarı çıkıyor ve beslenme eksikliğinin açık belirtileri var, bu da onu aşırı derecede zayıf ve zayıf gösteriyor.

El-Kafarna ailesi, İsrail'in uyarıları üzerine kuzey Gazze Şeridi'nden sürüldü ve güney Gazze Şeridi'ndeki Refah şehrine göç etmek zorunda kaldı.

Yazan'ın iskelet halinde gösterildiği fotoğrafları sosyal medya platformlarında geniş yer bularak, son dönemde yaşadığı acıları ve maruz kaldığı yetersiz beslenmenin olumsuz etkilerini gözler önüne serdi.

Kemikler derinin altından dışarı çıkar

Annesi, çocuğuyla vedalaştıktan sonra şunları söyledi: "Yetersiz beslenme nedeniyle 10 gün hastanede kaldıktan sonra bugün çocuğumu kaybettim."

Ümmü Yazan şunları ekliyor: Anadolu Haber Ajansı'nın kaçırdığı bilgiye göre, "O günlerde sağlık durumu kötüleşti ve iskelet haline gelinceye kadar kilo verdi."

(Getty Images)

Şöyle devam etti: "Şimdi cennette bir kuşu tartıyor ve ben onun bu aşamaya gelmesini beklemiyordum."

"Yazan'ın yiyeceğinin bulunmadığını, savaş ve kuşatma nedeniyle elde edilmesi zorlaşan püreyle beslendiğini" anlattı.

 

Şöyle dedi: "Dünyaya mesajım, Gazze ve çocukları gerçeğine bir göz atmak ve hayatlarımızın nasıl değiştiğini görmektir."

Gazze'deki durumun daha iyisi için değişeceğini umuyordu, bugün Yazan'ı kaybettiğini ve gelecekte daha fazla çocuk kaybedeceğini, çünkü çocukların koğuşları savaş ve yetersiz beslenme nedeniyle hasta vakalarla dolu.

Yazan'ın babası Şerif El-Kafarneh büyük bir üzüntüyle şunları söylüyor: "Bugün şehit oğlum Yazan El-Kafarneh'i yiyecek yetersizliğinden dolayı kaybettik."

Oğlumun kaybından dolayı psikolojik olarak zor durumdayız" diye konuştu.

İsrail savaşı nedeniyle yetersiz beslenmeye maruz kalan çocukların vakalarına ışık tutması için Dünya Sağlık Örgütü'ne çağrıda bulundu.

El-Kafarna, savaşın bir an önce bitmesini, çocukların sağlıklı olmasını ve iyi yemek yemesini umuyordu.

Savaşın ve İsrail'in kısıtlamalarının bir sonucu olarak, Gazze sakinleri, özellikle de Gazze ve kuzeydeki valilikler, gıda, su, ilaç ve yakıt tedarikindeki ciddi kıtlık nedeniyle kıtlığın eşiğinde. İsrail'in 17 yıldır kuşattığı Şeridi'nden iki milyon Filistinli.


"Oğlumun bu hale geleceği hiç aklıma gelmezdi"

Oğlunu kaybetmenin acısını yaşayan Yezen'in annesi, "Hastanede kaldığımız 10 gün boyunca sağlık durumu çok kötüleşti. Çok kilo kaybetti ve bir deri bir kemiğe dönüştü. Oğlumu bu halde göreceğim aklımın ucundan bile geçmezdi." ifadelerini kullandı.

Oğlunun "artık cennette bir kuş" olduğunu söyleyen anne, uluslararası topluma "Gazze halkının ve özellikle çocukların ne hale geldiğini görün!" diyerek seslendi.

Anne, "Bugün Yezen'i kaybettik, yarın başka çocukları kaybedeceğiz. Hastanelerin çocuk bölümleri savaş ve yetersiz beslenme nedeniyle dolup taşıyor." diye konuştu.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, 3 Mart'ta yaptığı açıklamada, İsrail engeli nedeniyle insani yardımların ulaştırılamadığı Gazze Şeridi'nin kuzeyinde ve Gazze kentinde açlıktan ölen çocukların sayısının 15'e yükseldiğini kaydetmişti. Yezen ile açlıktan ölen çocukların sayısı 16'ya yükseldi.

Güncellenme Tarihi : 5.3.2024 13:15

İLGİLİ HABERLER