Gündem
  • 5.2.2024 10:55

14 eyalet Beyaz Saray'a meydan okudu.. Savaşmak için bir araya geldik

Pazar günü, Teksas Valisi Greg Abbott, Eagle Pass'taki ABD-Meksika sınırında Beyaz Saray'a karşı meydan okumasını sürdürdü..

Shelby Park'taki diğer 24 Cumhuriyetçi validen 14'ü de ona katıldı ve Biden yönetiminin federal hükümetin eyaletlerle olan "anlaşmasını" ihlal ettiğini iddia eden bir mektubu birlikte imzaladı; bu, devletin sınırda federal otoriteyi gasp etmesini meşrulaştıran bir feragat. 

Abbott'un Demokrat Joe Biden'ın 2020'de seçilmesi ve daha sonra 2021'de başkan olarak yemin etmesinden hemen sonra ilerlemeye başlaması, anlaşmazlıkta dikkate değer bir retorik tırmanıştır.  

Bu tür bir dil, İç Savaş başladığında güney eyaletlerinin birlikten ayrıldığı ayrılma teorisini hatırlatıyor. 

Katılan Valiler :

Arkansas Valisi Sarah Huckabee Sanders

Gürcistan Valisi Brian Kemp

Idaho Valisi Brad Little

Indiana Valisi Eric Holcomb

Iowa Valisi Kim Reynolds

Louisiana Valisi Jeff Landry

Mississippi Valisi Tate Reeves

Missouri Valisi Mike Parson

Montana Valisi Greg Gianforte

Nebraska Valisi Jim Pillen

New Hampshire Valisi Chris Sununu

Güney Dakota Valisi Kristi Noem

Tennessee Valisi Bill Lee

ABD'de 25 eyaletin ABD Başkanı Joe Biden ile Texas eyaleti arasında yaşan sınır güvenliği tartışmasında Texas'a destek vererek Biden karşıtı ortak bildiri imzalamasıyla fitili ateşlenen kriz büyüyor.

ABD'de kriz büyüyor! 14 eyalet valisinden Biden'ı yıkan karar! Tüm ülkeye duyurdular

ABD'de kriz büyüyor! 14 eyalet valisinden Biden'ı yıkan karar! Tüm ülkeye duyurdular

ABBOT VE 14 EYALETTEN BİDEN KARŞITI ORTAK BASIN TOPLANTISI

Yaşanan olayların baş aktörlerinden Texas'ın Valisi Greg Abbott, Hindistan ziyaretinin ardından federal hükümet ve Yüksek Mahkeme ile sınır anlaşmazlığı yaşanan Eagle Pass kentinde sınır noktasında Cumhuriyetçi valilerle ortak basın toplantısı düzenledi.

Aralarında Georgia, Arkansas, Indiana, Missouri ve Tennessee gibi eyaletlerin bulunduğu 14 eyaletin Cumhuriyetçi valisi, Abbott'a desteklerini göstermek amacıyla basın toplantısında kameralar karşısına geçti.

ABD'de kriz büyüyor! 14 eyalet valisinden Biden'ı yıkan karar! Tüm ülkeye duyurdularABD'de kriz büyüyor! 14 eyalet valisinden Biden'ı yıkan karar! Tüm ülkeye duyurdular

'NE KADAR GEREKİYORSA O KADAR BURADAYIZ'

Burada yaptığı konuşmada Biden'a yüklenen Abbott, sınır güvenliğini Washington'ın sağlamaması nedeniyle bu görevin kendilerine kaldığını savundu ve sınır güvenliği konusunda Biden'a karşı diğer Cumhuriyetçi valilerle ortak hareket edeceklerini belirtti.

Sınıra daha fazla dikenli tel çekme vaadinde bulunan Vali Abbott, sınırdan yasadışı göçmen geçişlerini önleyebilmek için gereken tüm tedbirleri almaya devam edeceklerini ifade etti.

Yüksek Mahkemenin federal görevlilerin girmesine izin verdiği Shelby Park'a girişleri kontrol altında tutmaya devam edeceklerini vurgulayan Abbott, "Ne kadar gerekiyorsa o kadar buradayız." dedi.

ABD'de kriz büyüyor! 14 eyalet valisinden Biden'ı yıkan karar! Tüm ülkeye duyurdular

 

Abbott, "Amerika Birleşik Devletleri valilerinin yarısı, eyaletlerin sınırımızı korumak için mümkün olan her şeyi yapabilmelerini sağlamak amacıyla Teksas'la birlikte bizim davamıza katıldı" dedi.  

Kendisi ve diğer valiler, göçmen sorununu tanımlarken suçluların ülkeye girdiğini iddia ederek "işgal" kelimesini kullanmaya devam ediyor. 

Ancak giriş limanları arasında geçiş yapan insanların büyük çoğunluğu sığınma ve barış arıyor ve silahlı değil. Ve son haftalarda, bu kadar yoğun güvenlik varlığının olmadığı bölgeler de dahil olmak üzere ABD sınırının tamamında geçişler genel olarak azaldı.

Meksika sınırındaki dokuz Sınır Devriyesi bölgesinden en yoğun olanı olan Tucson, Arizona, Cuma günü sona eren hafta boyunca 13.800 kişinin tutuklandığını bildirdi. Sektör şefi John Modlin'e göre bu rakam, 22 Aralık'ta sona eren haftada görülen 19.400 zirvesinden %29 daha düşük.

Sorun, Pazar günü senatörlerin, sınır koruma politikasını Ukrayna'ya yönelik savaş zamanı yardımı ile eşleştiren, merakla beklenen bir yasa tasarısını yayınlamak için yarıştığı Washington'da da ön plandaydı.

Biden'ın Başkan Andrés Manuel López Obrador ile yaptığı telefon görüşmesinde "Meksika'nın operasyonel desteği ve düzensiz göçü caydırmak için attığı somut adımlar için takdirini" ifade etmesinden sadece bir gün sonra, Meksika göçmenlik dairesi Pazar günü yaptığı açıklamada, geçen hafta 71 göçmeni kurtardıklarını söyledi. – 22'si reşit değil – iki grup halinde, Eagle Pass ile Piedras Negras arasındaki Rio Grande'nin kum setlerinde mahsur kaldılar. Meksika'dan, Orta Amerika'dan, Ekvador'dan ve Peru'dan geliyorlardı.

 

Beyaz Saray'daki Cumhuriyetçi bir vali ile bir Demokrat arasındaki politika farklılıkları ve partizanlık, Teksas'ın akordeon telleri, çitler, duvarlar ve Ulusal Muhafız konuşlandırmaları da dahil olmak üzere vergi mükelleflerine milyarlarca dolara mal olan bir devlet güvenlik programı geliştirdiği anlamına geliyor. 

Nebraska Valisi Jim Pillen, "Her eyalet bir sınır eyaletidir" dedi. "Vali Abbott'un yanında yer almamız ve yardım etmemiz son derece önemli."  

Herkes Cumhuriyetçileri Teksas'ın Eagle Pass kentinde görmekten heyecan duymadı. Protestocular, sınır güvenliği adına topluluklarının askerileştirilmesinden hoşlanmadıklarını açıkça dile getirdiler. 

"Bu bizim toplumumuzda olan bir şey. Çünkü yeterince insan ayağa kalkmadı ve yeterince insan nefret istemediğimizi söyleyecek bir duruş sergilemedi. Nefretin burada evi yok," dedi Kartal Geçidi Sınır Koalisyonu'ndan Amerika Garcia Grewal.  

Çoğu, çocuklarının spor yapmasını izlemek veya yerel karnavala katılmak için parka yürüdüler, ancak polis tarafından engellendiler. 

 

Abbott, Teksas sınırındaki operasyonları genişletmeye devam edeceğini söyledi ancak ayrıntı vermedi.

Abbott, "Devletlerin her türlü yakın tehlikeye karşı savunma yapabileceklerine dair anayasal garantimizi sürdürebilmemizi sağlamak için bir araya gelerek savaşmak üzere bir araya geldiğimize dair yüksek ve net bir mesaj göndermek için buradayız." dedi.

ABD'de kriz büyüyor! 14 eyalet valisinden Biden'ı yıkan karar! Tüm ülkeye duyurdularABD'de kriz büyüyor! 14 eyalet valisinden Biden'ı yıkan karar! Tüm ülkeye duyurdular

NE OLMUŞTU?

Texas Valisi Abbott, Biden yönetimini, sınır güvenliği konusunda yeterli önlem almamakla suçlayarak, düzensiz göçmenlerin ABD'ye geçmek için çoğunlukla tercih ettiği Eagle Pass kentindeki sınır bölgesine yaklaşık 4 kilometre uzunluğunda dikenli tel çekilmesini emretmişti.

Güncellenme Tarihi : 6.2.2024 13:09

İLGİLİ HABERLER