Gündem
  • 5.2.2024 11:14

Trump : Netanyahu bana ve Amerika'ya kazık attı

Trump ilk kez açıkladı: Netanyahu, Süleymani operasyonunun parçasıydı, son anda vazgeçti! Bize kazık attı..
Eski ABD Başkanı Trump, İsrail'in İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürüldüğü operasyon planının bir parçası olduğunu, ancak Binyamin Netanyahu'nun operasyona 2 gün kala vazgeçtiğini açıkladı.

Trump: İsrail, Kasım Süleymani'yi öldürme planlarının bir parçasıydı, son anda vazgeçildi

Eski ABD başkanı, geri adım atmadan önce Netanyahu'nun operasyonun 'büyük bir parçası' olduğunu söyledi..

Dosya: Eski Başkan Donald Trump ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, 15 Eylül 2020'de Washington'daki Beyaz Saray'ın Güney Çimenliğinde Abraham Anlaşmaları imza törenine katıldı (AP Fotoğrafı/Alex Brandon, Dosya)

Eski Başkan Donald Trump ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, 15 Eylül 2020'de Washington'daki Beyaz Saray'ın Güney Çimenliğinde Abraham Anlaşmaları imza törenine katıldı (AP Fotoğrafı/Alex Brandon, Dosya)

Eski ABD başkanı Donald Trump Pazar günü yaptığı açıklamada, İsrail'in, 2020 başlarında Irak'ta ABD insansız hava aracı saldırısında öldürülen ancak saldırıdan kısa bir süre önce geri çekilen İran'ın elit Kudüs Gücü komutanı İranlı General Kasım Süleymani'ye suikast planlarının bir parçası olduğunu söyledi. 

“Süleymani'yi ortadan kaldırdığımızda, İsrail'in bunu bizimle yapması gerektiğini biliyorsunuz. Çıkışa iki gün kala 'Yapamayız' dediler. Bunu yapamayız.' Cumhuriyetçi başkan adayı Fox News'e "Netanyahu Bunu yapamayız" dedi.

“Sonra harika bir generalim vardı ve 'Peki General, bunu kendimiz mi yapacağız?' dedim. 'Yapabiliriz efendim, size kalmış' dedi. 'Yapacağız' dedim” diye devam etti Trump.

“Ama İsrail bunun bir parçasıydı. Biliyor musun, Bibi bunun büyük bir parçasıydı. Ve her şeyi planlamıştık, her şeyi. Çünkü [Süleymani'nin yaptığı] korkunçtu. Bize yaptığı şey korkunçtu. Pek çok askerimizi öldürdü. O kadar çok insanı öldürdüm ki" diye ekledi Başbakan Binyamin Netanyahu'nun takma adını kullanarak.

Trump, İranlı milislerin geçen hafta Ürdün'de üç askeri öldüren ABD güçlerine yönelik saldırılarının "benim başıma asla gelmeyeceğini" öne sürerek, kendi yönetimi altında gerçekleştirilen eylemlerin, Tahran'ın herhangi bir saldırı öncesinde büyük gerginliklerden kaçınmak için Washington'u bilgilendirmesine yol açtığını ileri sürdü.

Axios'un 2021'deki raporuna göre Trump, İsrail ve Netanyahu'nun operasyonda daha aktif olmasını beklediğini söyleyerek gelecekte hikayenin tamamını açıklayacağını ima etti.

Trump, muhabir Barak Ravid'e "Trump's Peace: The Abraham Accords and the Reshaping of the Middle East" adlı kitabı için verdiği röportajda "İsrail doğru şeyi yapmadı" dedi.“Bu hikaye hakkında konuşamam. Ancak İsrail'in bu olayla ilgili olmasından büyük hayal kırıklığına uğradım… İnsanlar bunu doğru zamanda duyacaklar” dedi.

Süleymani, İran'ın bölgesel terör faaliyetlerinin mimarıydı ve İran teokrasisinin destekçileri arasında ulusal bir simge olarak selamlanıyor.

İran Devrim Muhafızları'nın elit Kudüs Gücü'ne liderlik eden Süleymani, Irak'taki Şii milisler, Suriye ve Yemen'deki savaşçılar, Lübnan Hizbullah terör grubu ve Filistinliler de dahil olmak üzere bölgedeki silahlı grupların silahlandırılmasına, eğitilmesine ve yönetilmesine yardımcı olduğu biliniyor. 

ABD, Irak'taki birçok askerinin ölümünden onu sorumlu tuttu.

Netanyahu, Ocak 2020'de etkili generali öldüren saldırıdan dolayı Trump'a övgüde bulundu .

O dönemde gazetecilere verdiği demeçte, "Trump kararlı, güçlü ve hızlı hareket ettiği için tam takdire layıktır" demişti. "Güvenlik, barış ve meşru müdafaa için verdiği haklı savaşta ABD'nin tamamen yanındayız."

Ocak ayında, İran'ın Kerman şehrinde Süleymani anma törenine katılan İslam Devleti'nin çifte intihar saldırısında 95 kişi ölmüş, düzinelerce kişi de yaralanmıştı.

Güncellenme Tarihi : 5.2.2024 11:37

İLGİLİ HABERLER