15 Temmuz'un kanlı katillerini Fethullah Gülen bizzat seçmiş
Ağırlıklı olarak Hava Kuvvetleri Komutanılğı üzerinden örgütlenen Fethullahçılar, burada da ağırılığı uçak ve helikopter kulanacak pilotlar üzerinde vermiş.. F-16'ları kullanacak pilotların tamamı Fethullah Gülen tarafından özel olarak seçilmiş.. Darbe gecesi bir anda 52 Özel Hareket polisini şehit etmekten çekinmediler.
Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki FETÖ'cü askerler hakkında hazırlanan iddianamede 4’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istendi. İddianamede son yıllarda F-16 pilotu olan subayların neredeyse tamamının örgüt üyesi oldukları belirtildi.
Fetullahçı Terör Örgütü’nün Hava Kuvvetleri Komutanlığı mahrem yapılanmasıyla ilgili soruşturma, son yıllarda F-16 pilotu olarak TSK’ya girenlerin tümüne yakınının FETÖ tarafından belirlendiğini ortaya çıkardı
FETÖ'nün Hava Kuvvetleri Komutanlığı mahrem yapılanmasıyla ilgili soruşturma, son yıllarda F-16 pilotu olarak TSK'ya giren pek çok ismin FETÖ tarafından belirlendiğini ortaya çıkardı. İddianamede F-16 pilotluğu eğitimi alan subayların büyük bölümünün Hava Harp Okulu'ndan itibaren titizlikle elemeye tabi tutularak örgüt tarafından belirlendiği belirtildi.
Bir başka deyişle örgütün onay vermediği kişiler F-16 pilotu olamıyorlardı. İddianamede FETÖ elebaşısından gelen talimatla örgüt içinde "Normal telefonla görüşme yapanlar hizmete ihanet etmiş olur" denildiği de yer alıyor. İddianamede ByLock ve Eagle'ın örgütün gizli yazışma programı olarak nasıl kullanıldığı şu cümlelerle açıklanıyor: 17/25 Aralık süreci ile birlikte gizlilik ve tedbir konusunu en üst seviyede sağlamaya çalışan örgüt mensupları bu kriptolu program üzerinden iletişim sağlamışlardır.
ByLock programının deşifre olması ile birlikte Eagle isimli kriptolu iletişim programına yönelen örgüt, birim yapılanması açısından 'bilgin' veya 'müdür' olarak nitelenen kişiler vasıtasıyla örgüt mensuplarının cep telefonlarına ve tabletlerine yüklenmiştir. Örgüt farklı ara yüzlerle Shu, Tango, Wiber, Turkuaz gibi programları da kullanmıştır."
SD KARTLARA KIRMIZI VE MAVİ KOD
İddianamede yer alan bilgilere göre örgüt üyelerinde ele geçirilen belgelerde FETÖ'nün arşiv havuzuna ilişkin önemli bulgulara ulaşıldı. Örgüt, bu belgeleri kırmızı ve mavi kodlu iki ayrı SD kartında saklıyordu. Harp Okulu 2008 devresi olan evlilerden yüzde 8, 2010 ve sonrası devrelerinden ise evlilerden yüzde 10, bekârlardan da yüzde 15 oranında maaşlarından aidat adı altında aylık olarak örgüte verilmek üzere para toplandığı, sonraki organizasyonun tamamen siviller üzerinden sürdüğü, bekârların misafirhane ücreti adı altında kira verdikleri de iddianamede yer aldı.
TÜMGENERAL İDRİS AKSOY LİSTE BAŞI
İddianameye göre FETÖ'nün Hava Kuvvetleri'ndeki askeri kadrosunda yer alan isimlerden bazıları şunlar: İdris Aksoy (Hava Kuvvetleri'nde tümgeneral. 2014'te örgüt adına Hava Kuvvetleri Komutanlığı Ankara 1. Bölge Sorumlusu Saffet, Fevzi kod adlı Mustafa Küçükköse ile irtibatlıydı. Yurtta Sulh Konseyi tarafından hazırlanan atama listesinde adı vardı), Engin Güneş (Hava Pilot Kurmay Albay), Hasan Hüsnü Balıkçı(Hava Pilot Kurmay Yarbay), Mustafa Mete Kaygusuz (Hava Pilot Yüzbaşı), Ömer Dolay (Hava Pilot Kurmay Binbaşı), Ersin Eryiğit (Hava Kurmay Binbaşı), TSK'da Hava Pilot Üsteğmen olarak görev yapan ve FETÖ'nün mahrem imamlarıyla irtibatlı isimlerdenbazıları ise şunlar: Gürcan Coşkun, Mehmet Yurdakul, Hasan Kepez, Mehmet Zahid Çelik, Adem Kırcı, Abdullah Özbekler...
ANKARA YAPILANMASI İKİYE AYRILMIŞ
İddianamede, örgütün "Hava Kuvvetleri Komutanlığının Ankara Bölgesi Yapılanması"nı ikiye ayırdığı, "Ankara 1. Bölge" ve "Ankara 2. Bölge" olarak bir düzenleme yaptığı anlatıldı.
Ankara 1. bölgede, "Merzifon 5. Ana Jet Üs Komutanlığı, Ankara Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığı, Ankara Hava Lojistik Komutanlığı, Ankara 11. Üs Komutanlığı/Etimesgut Hava Hastanesi, Kayseri 12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı"nın bulunduğu belirlendi.
İddianamede, bazı şüphelilerin ifadelerinden de anlaşılacağı üzere Hava Kuvvetleri Komutanlığına sızmış, Akıncı 4. Ana Jet Üssü Komutanlığında pilot olarak görev yapan örgüt üyelerinin başarısız darbe girişimi öncesi Ankara'da olmaları yönünde verilen talimatlar da dikkate alındığında, örgütün Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığı yapılanmasını çok ciddiye aldığına işaret edildi.
GERÇEK İSİM YERİNE KOD İSİM
Bu üs komutanlığında jet pilotları içerisinde en üst nokta olduğu kabul edilen F16 pilotu yetiştirilen tek eğitim filosu olan "Öncel Filo" denilen 143. Filo'nun bulunduğu, yine üste görev yapan F-16 pilotlarının olduğu, bu nedenle örgütün bu üs komutanlığına çok önem verdiği, yapılanmanın bu üs komutanlığında büyük bir gizlilik içerisinde yürütüldüğü anlatılan iddianamede, örgüt adına faaliyet yürüten sivil abiler yani imamlar ile kendi ders ve sohbet grupları içerisinde bulunan subayların gerçek isimlerini değil, kesinlikle kod isim kullandıkları, daha çok farklı bir örgüt mensubunun kiraladığı evlerde örgütsel toplantıların yapıldığı, toplantılarda cep telefonlarının kullanılmadığı ya da şahıslar tarafından kendi ikametlerine açık bir şekilde bırakıldığı tespitleri de yer aldı.
ÖRGÜT ÜYESİ OLMAYANA YILDIRMA
Son yıllarda örgütün jet uçağı pilotu olacak subayların belirlenmesinde etkisinin üst seviyelerde olduğu, Hava Harp Okulundan mezun olan subayların İzmir Çiğli'de bulunan uçuş okulunda eğitimleri sırasında sırasıyla "başlangıç uçuş" eğitimlerinin yapıldığı 123. Filo, "temel uçuş" eğitimlerinin yapıldığı 122. Filo ve 121. Filo'da eğitim aldıkları, bu aşamada örgüt üyesi olmayan subayların yıldırma, eğiticiler tarafından düşük not verilme ve benzeri yöntemlerle jet pilotu olmalarının engellendiği belirtildi.
Bu aşamalardan başarıyla geçen personelden alınan tercih formları ve başarı sıralamalarının jet pilotu olmak için baz alındığı, örgüt tarafından örgüt üyesi subaylardan jet pilotu olmak istemeyenlerin bu tercihlerinin kabul edilmediği, tercihlerini jet pilotu olmak şeklinde yapmalarının istendiği aktarılan iddianamede, F-16 pilotluğu eğitimi-kursu için bu üsse gelen subayların büyük bir bölümünün Hava Harp Okulundan itibaren titizlikle elemeye tabi tutularak örgüt tarafından belirlendiği kaydedildi.
İddianamede, örgütün onay vermediği kişilerin F-16 pilotu olamadıkları, son yıllarda F-16 pilotu olan subayların büyük çoğunluğunun FETÖ üyesi oldukları, istisnai olarak örgüt üyesi olmamasına rağmen F-16 pilotluğuna yükselen subayların ise örgütün kendi kadrolarının yetersiz olması ya da kişisel başarı ve ilişkileri nedeniyle örgüt tarafından konulan engelleri aştığı belirlendi.
Başsavcılığın iddianamesinde, "2013-2014-2015-2016 yıllarında Akıncı 4. Ana Jet Üs'süne F-16 pilotluğu eğitimi için gelen tüm kursiyer sayısı ve örgüte bağlı kursiyer sayıları karşılaştırıldığında, son yıllardaki kursiyerlerin neredeyse tamamının örgüt üyesi olduğu, bu bağlamda son yıllarda F-16 pilotu olan subayların neredeyse tamamının örgüt üyesi olduğu, örgütün başarısız darbe girişiminde F-16 ya da diğer jet uçaklarının pilotu olan üyelerinin çok küçük bir bölümünü kullanmadığı" tespitleri yer aldı.
4'ER KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET
Hava Kuvvetleri Komutanlığına ilişkin mahrem yapılanması ve örgüt üyesi Hava Kuvvetleri Komutanlığı personeli hakkında hazırlanan "mahrem imamlar" iddianamesi de tamamlandı.
İddianamede, 76 sivil "mahrem imam" ile örgüt üyesi 81 askeri personel hakkında, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "Cumhurbaşkanına suikast", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme" ve "Silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarından dörder kez ağırlaştırılmış müebbet ile yedi yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası istendi.
İddianamede sivil mahrem imamların yönettiği askeri personelden 46'sının 15 Temmuz darbe girişimine fiilen iştirak ettiği tespitine yer verildi. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Akıncı Üssü'ne düzenlenen operasyonda çok sayıda pilot tutuklanmıştı.
İtirafçı pilotların ifadeleri doğrultusunda pilotlardan sorumlu mahrem imamlar tutuklanmıştı.
Güncellenme Tarihi : 5.7.2017 14:15