2 BUÇUK MİLYON KİŞİ 'VAR MISIN YOK MUSUN' KUYRUĞUNDA!..
ABD’de başlayan sonra başta Türkiye olmak üzere dünyada etkisini gösteren kriz, yarışma programlarına ilginin artmasına yol açtı. İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası’nın (İSMMMO) “Hayaller Yarışıyor” başlıklı araştırmasına göre, televizyonlarındaki yarışma programlarına ilgi artıyor. İSMMMO’nun raporuna göre, Türkiye’de yaklaşık 2,5 milyon insan yarışma programlarına yarışmacı olmak için başvurdu ve sırada bekliyor. Türkiye nüfusunun yarısından fazlasının (yüzde 60) 18 yaşın üstünde olduğu ve yarışmalara katılabilmek için 18 yaşından büyük olma şartının arandığı dikkate alındığında, Türkiye’de her 100 yetişkinden 15’inin televizyonlarda yarışmacı olmak istediği ortaya çıkıyor.
DİZİLER AZALDI
Araştırmaya göre, ekonomik kriz nedeniyle televizyon dizilerinin sayısında azalma olmasına rağmen, günden güne yeni yarışma programları ekranlarda yayımlanıyor. 9 ulusal kanalda halen 12 yarışma programı sürerken, 2009 yılında mevcutlara “en az” 5 yeni yarışma programının daha katılması bekleniyor. Yarışmaları, genellikle “sanatçılar”, “oyuncular” gibi ünlü kişiler sunuyor. Program sunucularının bölüm başına aldığı ücretin 30 ila 50 bin TL arasında olduğu belirtiliyor.
Ekranlar şans oyunu platformuna döndü
İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, araştırmaya ilişkin değerlendirmesinde, yarışmaların çoğunlukla para kazandırmaya dönük olduğuna ve bu yönüyle ekranların birer “şans oyunu platformu”na döndüğüne dikkati çekti. Ekonomik krizin, arayışı da artırdığını, birbirinden farklı biçim ve konularda olsa da yarışmalarda maddi vaatlerin “uçuştuğunu” belirten Arıkan, kanallar arasında rekabeti artıran yarışma programlarının ciddi bir reklam pastası olduğunu, son araştırmaların TV kanallarının daha az maliyetli yapımlara yöneldiğini gösterdiğine işaret etti. Yahya Arıkan, “Televizyonlarda yayınlanan yarışmaların bir bölümü katılımcılarına ‘şöhret’i vaat ederken, önemli bir bölümü de para kazanabilme olanağı sunuyor. İnsanlar için birer umut kaynağı oldu” yorumunu yaptı.