2 yaşındaki çocuğu panzehir kurtardı
Niğde'de yediği kayısı çekirdeğinde bulunan siyanürden zehirlendiği belirtilen 2 yaşındaki Hiranur, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi altına alındı. Hiranur'un tedavisiyle ilgilenen Dr. Hasan Samsa, hastanın sevk öncesi kayısı çekirdeğinden zehirlendiği bilgisini aldıklarını ve panzehir hazırladıklarını söyledi.
Niğde merkeze bağlı Orhanlı beldesinde yaşayan Hiranur Yürer, Yavuz Mahallesi'ndeki evlerinde baygınlık geçirince ambulansla Niğde Devlet Hastanesine kaldırıldı. Ablasının verdiği kayısı çekirdeğini yedikten sonra fenalaştığı öne sürülen Hiranur, çekirdekte bulunan siyanürün etkisiyle zehirlendiğinin anlaşılması üzerine KayseriEğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi.
Alınan örneklerin incelenmesinde "siyanür zehirlenmesi" teşhisi konulan Hiranur'un tedavisine, Erkilet Çocuk Hastanesi Acil Servisinde devam edildi.
Baba Ahmet Yürer, AA muhabirine, Kayseri'ye sevk edildiğinde kızının durumunun ciddi olduğunu söyledi. Yürer, 6 yaşındaki kızının bahçede oynarken kayısı çekirdeği bulduğunu ve kardeşine yedirdiğini belirterek, şunları anlattı:
"Çocuk baygınlık geçirince annesi ambulans çağırmış. Niğde Devlet Hastanesinde ilk müdahale yapıldı. Buradaki doktorlar annesini dinleyince bir zehirlenme olayı olduğunu anladılar. Midesi yıkandı ama doktor, 'kayısı çekirdeği zehirlenmesi nedeniyle Kayseri'ye sevk etmemiz gerekiyor' dedi. Ambulansla Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Buradaki doktorlar, 'Çocuk ilk geldiğinde durumu ağırdı' demişlerdi ama verilen ilacın ardından kızım hızla iyileşti. Şu an durumu iyi ancak biraz daha müşahede altında kalması gerekiyor."
'DURUMU ŞU ANDA İYİ'
Hiranur'un tedavisiyle ilgilenen Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Hasan Samsa da hastanın sevk öncesi kayısı çekirdeğinden zehirlendiği bilgisini aldıklarını ve panzehir hazırladıklarını söyledi. Niğde'de ilk müdahalesi yapılan hastanın midesinin yakındığını aktaran Samsa, "Burada asıl siyanürle ilgili panzehirin verilmesi gerekiyordu. Gelir gelmez damardan bu panzehiri verdik. Hasta bize geldiğinde hızlı kalp atımı ve çarpıntı söz konusuydu. Tedaviden sonra hızlı bir şekilde düzeldi. Hastamızın durumu şu anda iyi. Hastamız başarılı bir şekilde tedavi edildi." diye konuştu.
'HIZLI BİR TEDAVİ GEREKTİRİYOR'
Dr. Samsa, siyanürün genel olarak madencilikte, özellikle altın üretiminde kullanıldığını vurgulayarak, şu bilgileri verdi:
"Kayısı, erik, elma, kiraz ve şeftalinin tohumu ve çekirdeklerinde bulunan 'amigdalin' denilen bir maddeden de siyanür üretilebiliyor. Onun için bunların çekirdeklerinin tüketilmesi tehlikeli. Bu besinler tüketildiğinde siyanür ortaya çıkabiliyor. Çok tehlikeli bir madde. Hızlı bir tedavi gerektiriyor. Çocuklarda hızlı soluk alıp vermeye, hızlı kalp atımına neden oluyor. Bu zehirlenme, hastayı komaya hatta kaybetme noktasına kadar götürebiliyor."