Dünya
  • 24.8.2023 11:24

2023'te Rusya E-Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Rusya e-vize uygulaması, vize başvuru süreçlerinin kısaltılması amacıyla uygulanmaya başlanan ve tüm işlemlerin online olarak yapılmasına imkan veren bir elektronik izin türüdür. Rusya Dışişleri Bakanlığı web sitesinde 2022 yılı itibariyle e-vize başvurularının geçici bir süreyle alınmadığı duyurulmuştu. Ancak 1 Ağustos 2023'ten itibaren Rusya Federasyonu hudutlarında geçerli olan yabancı vatandaşlara Tekdüzen Elektronik Vize düzenlemesi için e-vize başvuru sisteminin yeniden devreye girdiği duyuruldu.

2023 yılında yeniden yürürlüğe giren Rusya e-vize başvuru sürecine dair bilinmesi gerekenleri, Türkiye’den yapılan başvurularda yetkili kuruluş Vizem.net'in uzman kadrosundan Damla Kızılkoca’ya sorduk ve bu makalemizde sizlere aktardık.

 

Rusya e-vize başvurusu için bilgi ve destek hattı: 0850 241 1868

Rusya Kimlere E-Vize Veriyor?

 Rusya Federasyonu 16 günden kısa süreli iş, turizm ve etkinlik katılımı amaçlı seyahatler için, Türkiye Cumhuriyeti de dahil olmak üzere toplam 55 ülkenin vatandaşlarına e-vize vermektedir.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, aralarında Avrupa Birliği ülkeleri, Çin, Hindistan, İran, Meksika ve Güney Kore gibi ülkelerin bulunduğu 55 ülkeyi kapsayan, elektronik vize verilen yabancı devletler listesinin korunacağı ve genişletileceği kararını duyurmuştur.

Rusya Federasyonu'na yapacağınız seyahatin amacı iş, turizm ve sportif/ kültürel etkinlik katılımı amaçları dışında ise veya Rusya’da 16 günden daha uzun süre kalmayı planlıyorsanız, normal (elektronik olmayan) vize almak için Rusya Federasyonu'nun diplomatik temsilciliğine başvurmanız gerekmektedir. 

Ayrıca Rusya e-vize uygulamasından yararlanmak için Rusya Federasyonu’nun 3 bölgesinden sadece birini ziyaret edecek olmanız gerekmektedir. Rusya Uzak Doğu Federal Bölgesi, Kaliningrad veya St. Petersburg ve Leningrad bölgelerini ziyaret etmek için verilen e-vize, Rusya Federasyonu'nun diğer bölgelerini ziyaret etme hakkı tanımamaktadır. Rusya’nın diğer şehirleri ve bölgelerine seyahat etmek için standart Rusya vizesi başvurusunda bulunmanız gerekmektedir.

Rusya Online Vize Başvurusu Ne Zaman Yapılmalıdır?

Rusya online vize başvurusunu, Rusya Federasyonu'na tahmini giriş tarihinizden en erken 40 ve en geç 4 gün önce yapmanız gerekmektedir.

Rusya E Vize Başvurusu Nereden Yapılır?

Rusya Dışişleri Bakanlığı’na ait evisa.kdmid.ru adlı internet sitesi üzerinden e-vize başvurusunu yapabilirsiniz.

Rusya E-Vize Nasıl Alınır?

Rusya Federasyonu’na elektronik vize başvurusu yapmak için öncelikle resmi web sitesi veya mobil uygulama üzerinden kendi adınıza bir kullanıcı hesabı oluşturmalı ve tüm işlemleri bu hesap üzerinden yapmalısınız.

Online başvuru portalında kullanıcı hesabınıza giriş yaptıktan sonra 'Apply for a new e-visa' seçeneğine tıklayın. Sonrasında ekranda çıkan ID numaranızı not edin veya çıktısını alıp devam edin.

 

Ardından istenen kriterlere uygun fotoğrafınızı sisteme yükleyerek Rusya vizesi online başvuru formu doldurma işlemine başlayabilirsiniz. Sırasıyla kişisel bilgiler, seyahat bilgileri, medeni hal ve istenen diğer bilgileri eksiksiz olarak doldurmanız gerekmektedir. 

 

Vize formunu doldurma işlemini tamamladıktan sonra vize ücretini ödeyerek başvurunuzu tamamlayın. Vize başvurunuzun değerlendirilme sürecinde, başvuru durumunuzu takip edebilirsiniz. Rusya e vize başvurunuzun onaylanması durumunda elektronik vizenizin çıktısını alın.

Rusya Elektronik Vize Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Rusya elektronik vize başvurusu için hazırlamanız gereken evraklar aşağıda listelenmiştir. 

Geçerli ulusal pasaport

Pasaportun kişisel veriler sayfasının .jpeg formatında dijital fotoğrafı

Başvuru sahibinin .jpeg formatında ve kriterlere uygun dijital fotoğrafı

Vize ücretini ödemek için geçerli bir banka kartı

 

Rusya e-Vize İçin Pasaport Özellikleri

Pasaportunuzun, e-vize başvurusunu yaptığınız tarihten itibaren en az 6 ay daha geçerli ve vatandaşı olduğunuz ülke tarafından verilmiş olması gerekir. Pasaportunuz makine tarafından okunabilir olmalıdır. Pasaportunuzun bu şartları taşımaması durumunda e-vize başvurusunun işleme alınması mümkün değildir. Ayrıca sınır geçiş pulları için pasaportunuzda yeterli alan bulunduğundan emin olmalısınız.

 

Rusya E Vize Başvuru Fotoğrafı Uygunluk Kriterleri

Rusya e-vize başvuru sistemine yüklemeniz gereken dijital fotoğrafın aşağıdaki özellikleri taşıması gerekmektedir. 

Fotoğrafın son 6 ay içinde çekilmiş olması ve mevcut görünümünüzü yansıtması gerekmektedir. 

Fotoğraf 35 x 45 en-boy oranında, dikdörtgen ve çerçevesiz olmalıdır.

Yüzünüz, fotoğrafın yüzde 70-80'ini kaplamalıdır.

Fotoğraf tam yüz görünümünde çekilmelidir. Nötr bir ifadeyle, ağız kapalı ve gözler açıkça görülebilecek şekilde doğrudan kameraya bakmalısınız.

Fotoğraf tekdüze bir ışıkla çekilmeli, yüzünüzde gölgeler ve flaş yansımaları olmamalıdır.

Fotoğraf arka planı gölgesiz, düz ve açık renkli olmalıdır.

Başörtüsü kullanıyorsanız, yüzünüz çene altından alnın üstüne kadar net bir şekilde görünmelidir.

Gözlük takıyorsanız fotoğrafta gözleriniz net bir şekilde görülmelidir. Renkli mercek ve flaş yansımalı fotoğraflar kabul edilmemektedir. 

 

Rusya E Vize Ücreti Ne Kadardır?

Rusya büyükelçiliği sitesi: E-vize, yürürlükteki Rusya mevzuatına uygun olarak ücrete tabidir. Ödeme, Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın özel olarak hazırlanan https://electronic-visa.kdmid.ru adresindeki sitesinde banka kartıyla yapılır. Konsolosluk harcı, banka komisyonu, ödeme sisteminin işlem masrafları ve ayrıca belgelerin ön doğrulama ücreti de dahil olmak üzere toplam tutar (kurdaki dalgalanmalar dikkate alınarak) yaklaşık 52 ABD dolarıdır. 6 yaşından küçük çocuklar için e-vize düzenlenmesi için sadece ödeme sisteminin işlem masrafları (yaklaşık 2 ABD doları) ödenir.

 

Online Rusya Vize Başvurusu Kaç Günde Sonuçlanır?

 

Rusya e-vize başvurularının sonuçlanması en fazla 4 gün sürmektedir. e-Vize başvurularının işleme alınması ve onaylanması, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı tarafından belirlenen Rusya konsoloslukları tarafından gerçekleştirilir. 

Başvurunun işlenmesi sırasında, verdiğiniz bilgilerden herhangi birinin yanlış olduğu tespit edilirse, başvurunuz düzeltilmesi gereken alanlar belirtilerek, en geç 2 gün içerisinde yeniden düzenlenmek üzere tarafınıza iade edilir. Bu durumla karşılaşmanız halinde, Rusya e-vize sistemi üzerinden kullanıcı hesabınıza giriş yapmanız ve gerekli düzeltmeleri yapmanız gerekir.

 

Rusya Federasyonu E-Vize Başvuru Takibi Nasıl Yapılır?

Rusya e-Vize başvurunuzun durumunu, e-vize web sitesindeki kişisel hesabınızdan veya MFA mobil uygulamasından takip edebilirsiniz. 

 

Başvurunuzun bulunduğu aşamaya göre takip sayfasında aşağıdaki durumlardan birini görürsünüz.

Taslak (Draft): Başvurunun kısmen tamamlandığı veya işleme alınmak üzere gönderilmediği anlamına gelir.

Ödeme bekleniyor (Awaiting payment): Konsolosluk ücretinin ödenmediği veya henüz tahsil edilmediği anlamına gelir.

İşlenmek üzere kabul edildi (Accepted for processing): Başvurunun işlenmekte olduğu anlamına gelir.

Düzenlenmek üzere geri gönderildi (Returned for editing): Başvurunuzda yanlış bilgi bulunduğu anlamına gelir. Düzeltme yapmanız ve ardından başvuruyu işleme alınmak üzere yeniden göndermeniz gerekir.

İşlem tamamlandı (Processing completed): Değerlendirmenin tamamlandığı ve başvuruya ilişkin karar verildiği anlamına gelir.

 

Rusya E Vize Çıktıktan Sonra Ne Yapılmalıdır?

Rusya Federasyonu e-vize onayı almanız halinde, başvuru web sitesi üzerinden veya e-posta yoluyla tarafınıza onay bildirimi iletilmektedir. Seyahatinizden önce e-vize onay bildiriminin çıktısını almanız veya mobil cihazınıza indirmeniz ve ülkeye girişte Rusya Sınır Hizmetleri memuruna göstermeniz gerekmektedir.

Kaliningrad Bölgesi için 30 gün geçerlilik ve 8 gün kalış süresi ile verilen tek girişli Rusya e-vize örneğini aşağıda görebilirsiniz. 

 

Rusya Elektronik Vize Ne Kadar Süre Geçerlidir?

Rusya e-vize, veriliş tarihinden itibaren en fazla 60 gün geçerlilik süresiyle ve tek girişli olarak düzenlenmektedir. Ayrıca e-vize ile yalnızca Rusya Federasyonu Hükümeti tarafından onaylanan belirli sınır geçiş noktalarından Rusya’ya giriş ve çıkış yapmanız mümkündür.

Geçerlilik süresi içerisinde, e-vize ile Rusya Federasyonu'nda izin verilen kalış süresi ise ülkeye giriş tarihinden itibaren en fazla 16 gündür. Ancak belirtmemiz gerekir ki Rusya Federasyonu'nda 16 güne kadar izin verilen kalış süresi, size ülkede net 384 saat (24 saat x 16) kalma hakkı verildiği anlamına gelmez. Ülkeye geliş günü ve ülkeden ayrılış günü de 2 gün olarak sayılır. Rusya’da e-vize ile izin verilen kalış süresini hesaplamak için evisa.kdmid.ru üzerinden ulaşılabilen vize hesaplayıcısını kullanmanızı öneririz.

 

 

 

Rusya Federasyonu elektronik vizenin geçerlilik süresi ve/veya izin verilen kalış süresi; yalnızca acil tedavi ihtiyacı, olağanüstü koşullar (mücbir sebepler) veya doğal koşullar nedeniyle Rusya topraklarından ayrılmanın imkânsız olduğu durumlarda uzatılabilir. E-vizenin uzatılması, Rusya Federasyonu İçişleri Bakanlığı veya ona bağlı bölgesel göçmenlik büroları tarafından gerçekleştirilmektedir. 

E-Vize ile Rusya'ya Giriş-Çıkış Yapılabilecek Sınır Noktaları Hangileridir?

 

 

Rusya Federasyonu’na e-vize ile giriş-çıkış yapabileceğiniz sınır kontrol noktalarının tam listesine Rusya Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Birimi web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz. Burada verilen listede Rusya’ya havayolu, karayolu, demiryolu ve denizyolu ile giriş yapacaklar için e-vizenin geçerli olduğu tüm kontrol noktaları görüntülenebilir.

Bu noktada şu detayı hatırlatmakta fayda var; Rusya Federasyonu’nun Uzak Doğu Federal Bölgesi'ne, Kaliningrad İli’ne, St. Petersburg ve Leningrad İli'ne elektronik vize ile gelen yabancı uyruklu vatandaşlar, yalnızca giriş yaptıkları bölge içerisinde hareket özgürlüğü hakkına sahiptir. E vize sahibi yabancı ülke vatandaşları, Rusya Federasyonu'ndan çıkışı da ancak giriş yaptıkları bölgedeki kontrol noktalarından gerçekleştirebilirler.

Son olarak unutmaması gereken elektronik vize almış olmanın, aynen standart vizede olduğu gibi Rusya Federasyonu'na giriş garantisi vermediğidir. Yabancı ülke vatandaşlarının Rusya’ya girişine ilişkin nihai karar, uluslararası uygulamalara uygun olarak devlet sınırındaki geçiş noktasında verilmektedir.

Savaşın Rusya’ya Yapılan Seyahatler Üzerindeki Etkisi

Dünyanın açık ara en büyük ülkesi ve bir zamanlar Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin önde gelen cumhuriyeti olan Rusya, geç Sovyet döneminden bu yana uluslararası bir turizm destinasyonu olarak hızlı bir büyüme gösterdi. Ancak 2022’de Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’yı işgaliyle başlayan süreçle birlikte, Rusya’ya seyahat eden yabancı ülke vatandaşlarının sayısında pandemi ve savaş dönemi öncesine göre %96,1’lik bir düşüş görüldü. Resmi kaynaklara göre 2022 yılında Rusya’ya giriş yapan yabancı sayısı yalnızca 200.100 kişi olarak kaydedildi.

 

Rusya’ya gerçekleştirilen seyahatlerdeki bu düşüşle birlikte, bugün hala gerek turizm ve aile ziyareti gerekse iş seyahati amaçlarıyla Türkiye’den Rusya Federasyonu’na seyahat etmesi gereken kişiler vize başvurusunda bulunuyor. 

Güncellenme Tarihi : 24.8.2023 11:30

İLGİLİ HABERLER