3 bakandan Bursa'da kentsel dönüşüm mesajı
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Kentsel dönüşümde ne kadar başarılı oluyorsak ve hayır dualarıyla bu temeli nasıl coşkuyla atıyorsak buradan Mısır'a ve bütün dünyaya vereceğimiz mesajlar, inşallah zulmün sona ermesine, Mısır halkının kurtuluşuna yol açar" dedi.
Arınç, 46 ilde aynı anda başlatılan Kentsel Dönüşüm Projesi için Bursa'nın merkez Yıldırım ilçesi Mevlana Mahallesi'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, 17 Ağustos 1999'daki Marmara depreminin üzerinden 14 yıl geçtiğini hatırlattı.
Depremin acılarının yüreklerde tazeliğini koruduğunu belirten Arınç, "Binlerce yurttaşımızı kaybettik, ebedi hayata uğurladık. Vefat ettiler, yaralı olanlar oldu, evler, iş yerleri yıkıldı, kocaman şehirler büyük zarar gördü. Allah ölenlere rahmet etsin, kalanlara sağlık, afiyet versin. Allah memleketimizi, İslam alemini, bütün insanlığı bu tür felaketlerden muhafaza etsin" ifadesini kullandı.
Arınç, hükümetin başından beri takip ettiği kentsel dönüşüm ve sağlıklı yapılaşmanın ortaya çıkarılması konusunun, Van depreminin ardından yasal bir düzenlemeyle mecburi hale getirildiğini anlattı.
Kentsel dönüşümde en iyiyi başarabilecek, bu konuda en heyecanlı ve istekli şehir olarak Bursa'nın seçilmesinin kendilerini memnun ettiğini vurgulayan Arınç, "Bu, hükümetimizin bir takdiri olduğu kadar Bursalı yerel yöneticilerin de öncelikli konusuydu. Bugün, geçmişte küçük örnekleriyle yapılmış olan kentsel dönüşümün büyük çapta yapılacağının işaretini veriyoruz" diye konuştu.
Mısır'daki gelişmelere de değinen Arınç, hükümetin, tutumuyla bu konuda hem İslam aleminin hem de dünyanın yüz akı olduğunu söyledi.
Darbeye karşı sesini yükselten, bunun adını doğru koyan, ne yapılması gerektiğini ilan ve ifade edenin, Türkiye hükümeti ile Başbakan Recep Tayyup Erdoğan olduğunu, bununla iftihar edilmesi gerektiğini dile getiren Arınç, şunları kaydetti:
"Mısır'da son günlerde acı olaylar yaşanıyor. Binlerce insanın öldüğünü, binlercesinin yaralı olduğunu biliyoruz. En sonunda El-Feth Camii'ne sığınan 500 civarındaki insana karşı yine vahşi bir müdahalenin başladığını duyuyoruz. İçeride Türk gazetecileri de vardır, Mısırlı dindaşlarımız, kardeşlerimiz de vardır. Allah onların yardımcısı olsun, Allah zalimlere fırsat vermesin. Kentsel dönüşümde ne kadar başarılı oluyorsak ve hayır dualarıyla bu temeli nasıl coşkuyla atıyorsak buradan Mısır'a ve bütün dünyaya vereceğimiz mesajlar, inşallah zulmün sona ermesine, Mısır halkının kurtuluşuna yol açar."
- "Büyük kentsel dönüşüm hamlesi"
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de 17 Ağustos 1999'da Türkiye'nin büyük bir deprem yaşadığını hatırlattı.
Milletin bir kez daha böyle bir felaketle karşılaşmamasını dileyen Çelik, şöyle konuştu:
"Köyden şehire geldik, şehirden şehire göç ettik, ülkelerden ülkelere göç ettik. Göç olayı yaşanıyor. Neden biliyor musunuz? Aş, iş için yaşanıyor. Bunun için köyden şehire, şehirlerden de şehirlere geldik. Türkiye ne yazık ki yanlış yönetimlerin elinde kalkınmayı, 8-10 il üzerinde bina etti. Bu kalkınma hamlesinden dolayı Güneydoğu Anadolu'dan, Doğu Anadolu'dan, İç Anadolu'dan, ülkenin her yerinden bu 8-10 ile, Bursa da bunun içinde, yoğun bir şekilde göçler gerçekleşti. Bu göçlerden dolayı bu illerde ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldık. Yönetimler önümüze geçmedi, o günün belediyeleri önümüze düşmedi, milletin önünü açmadı, sorunlarla karşı karşıya kaldık. İşte onun için Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı, bu yanlış uygulamalara 'dur' demek için 81 ilde kalkınma hamlesi başlattı. Sayın Başbakanımıza ne kadar teşekkür etsek azdır. Bu büyük kentsel dönüşüm hamlesinin, Bursamıza ve tüm illerimize, vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum."
- "Kentsel dönüşüm, ülkemizin ve insanımızın faydası ve iyiliği içindir"
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise Bursa'dan başlatılan "üçüncü büyük kentsel dönüşüm hamlesi"nin, 46 ilde 87 bin 628 konut dönüşümünü ilgilendirdiği bilgisini verdi.
Bu hamlenin hayırlı olmasını dileyen Bayraktar, kentsel dönüşümün, aslında riskli binaların dönüştürülmesiyle Türk insanının canını korumaya dönük bir proje olduğuna dikkati çekti.
Bayraktar, bunun, enerji tasarrufuna yönelik bir proje olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:
"Çevreye duyarlı yerleşimler oluşturmaya ve insanımızın hayat kalitesini artırmaya yönelik bir projedir. Diğer taraftan kentsel dönüşüm sadece eskiyen evleri, kaçak evleri, salaş evleri, afet riski taşıyan evleri yenilemek de değil, gelişen ve değişen dünyanın gerektirdiği konfora sahip evleri üretmektir. Bu doğrultuda tüm Türkiye'yi salaş, kaçak yapılardan, afet riski taşıyan binalardan kurtarmak ana hedefimizdir. Bu bakımdan kentsel dönüşüm kaçınılmazdır, aynı zamanda uzun soluklu ve zor bir süreçtir. Gelinen bu noktada şehirlerimizi çevreye uyumlu bir biçimde modern hale getirmek, insanımızın daha mutlu ve huzurlu yaşamasını temin etmek, yükümlülüğümüzdür."
İktidar-muhalefet ayrımı yapmadıklarını ve yapmayacaklarını bildiren Bayraktar, kentsel dönüşüm için kendilerine müracaat eden tüm belediyelere yardımcı olduklarını ifade etti. Bayraktar, buna rağmen muhalefetin ve bazı çevrelerin kentsel dönüşüme karşı çıkmasını anlamanın mümkün olmadığını dile getirerek, "Yarın Allah korusun bir afet, deprem olursa muhalefet halkımıza ne diyecek? Herkes sorumluluğunun bilincinde olmalı ve ona göre hareket etmeli. Biliyoruz ki kentsel dönüşüm, ülkemizin ve insanımızın faydası ve iyiliği içindir" değerlendirmesinde bulundu.
Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:41