Gündem
  • 27.10.2024 21:28

30 milyon mektupla kullanıldı.. Trump farklı önde olan Harris'i yakaladı

Laboratuvardan elde edilen veriler, bu oyların yaklaşık 15 milyonunun şahsen kullanıldığını gösterdi.

Veriler, bazı eyaletlerde parti kaydıyla oy kullananların yüzde 40,8'inin (yaklaşık 6,7 milyon kişi) Demokrat, yüzde 35,8'inin (yaklaşık 5,8 milyon kişi) ise Cumhuriyetçi olduğunu ortaya koydu.

Laboratuvarın verilerine göre, Colorado, Georgia, Idaho, Michigan, Kuzey Carolina ve Virginia'da kadın seçmenler erkek seçmenlere göre yüzde 10'dan fazla farkla yüzde 54,2'ye karşı yüzde 43,9 oranında daha fazla oy aldı.

Şu ana kadar 30 milyondan fazla oy kullanıldı ve Cumhuriyetçiler seçim öncesi oy farkını daraltıyor

CNN, Edison Research ve Demokratlara, akademisyenlere ve kâr amacı gütmeyen savunuculuk gruplarına veri, analiz ve diğer hizmetler sağlayan ve Kasım ayından önce kimlerin oy kullanacağına ilişkin öngörüler de içeren bir şirket olan Catalist tarafından 47 eyaletten ve Columbia Bölgesi'nden toplanan verilere göre, Seçim Günü'ne iki haftadan az bir süre kala 30 milyondan fazla seçim öncesi oy kullanıldı.

Bu, 2020'de başkanlık için kullanılan toplam oyların yaklaşık %19'una denk geliyor. Kaliforniya şu ana kadar 3,2 milyondan fazla oy kullanarak başı çekerken, Florida, Teksas, Georgia ve Kuzey Carolina 2 milyon barajını aştı.

Cumhuriyetçiler, Demokratların dört yıl önce sahip olduğu seçim öncesi oylama avantajını şimdiye kadar daralttı. Catalist'in karşılaştırılabilir verilere sahip olduğu 26 eyalette, kayıtlı Cumhuriyetçiler oyların %32'sini kullandı, bu oran dört yıl önce bu noktada %27'ydi. Kayıtlı Demokratlar, erken oy kullananların %42'sini oluşturuyor, bu oran 2020'de bu noktada %47'ydi.

CNN, erken oylama olanağı sunan 36 eyalette seçim öncesi oy kullananların sayısını ve erken oy kullanma sayılarının, Covid-19 salgını sırasında seçim öncesi oylamanın tarihi seviyelere ulaştığı dört yıl önceki durumla nasıl karşılaştırıldığını takip ediyor .

Günlük olarak güncellenen bu sayfa, Catalist, seçim yetkilileri ve Edison Research'ten alınan verilerden yararlanmaktadır.

Demokratlar dört yıl önce erken oylamada Cumhuriyetçilere karşı büyük bir avantaja sahipti, ancak üst düzey Cumhuriyetçi yetkililerin destekçilerini 5 Kasım'daki Seçim Günü'nden önce oy kullanmaya teşvik etmesiyle bu kez fark daha da daralabilir .

Yedi başkanlık yarışının yapıldığı dördünde seçmenler parti bazında kayıt yaptırıyor ve bu dördünün her birinde Demokratlar, 2020'deki bu noktaya kıyasla bu yıl seçim öncesi oyların daha küçük bir kısmını kullandı. Parti bazında kayıt verileri, yarışın yapıldığı Georgia, Michigan ve Wisconsin eyaletleri için mevcut değil.


 

Bu veriler yalnızca kimin oy kullandığını gösterir, kime oy verdiklerini göstermez. Erken oy kullanan Cumhuriyetçilerin birçoğunun Seçim Günü'nde oy kullanmış olması mümkün olsa da, kampanyalar destekçilerini erken oy kullanmaya teşvik eder, böylece yarışın son günlerinde kaynaklarını daha verimli bir şekilde hedefleyebilirler.

Ve bu eyaletlerdeki seçmenlerin dörtte biri şu ana kadar seçim sonucunu belirleyebilecek kritik bir grup olan hiçbir partiye bağlı değil.

Pew Araştırma Merkezi'nin yaptığı son ankete göre , seçim gününden önce oy kullanmayı planladığını söyleyen kişilerin Kamala Harris'i destekleme olasılığı Donald Trump'ı destekleme olasılığından çok daha yüksek.

3 önemli salıncak eyalette : Catalist verilerine göre, Cumhuriyetçiler 2020 seçimlerinde Pensilvanya, Kuzey Karolina ve Nevada'da bu noktada olduğundan daha büyük bir erken seçmen payına sahip. Her iki partiden de daha az seçmen 2020'deki pandemi seçimine kıyasla şimdiye kadar oy kullanmış olsa da, kayıtlı Cumhuriyetçiler arasında düşüş daha az oldu.

Georgia, Michigan ve Wisconsin gibi kritik eyaletlerde seçim öncesi parti bazında oy verisi bulunmuyor çünkü bu eyaletlerdeki seçmenler parti bazında kayıt yaptırmıyor.

Güncellenme Tarihi : 27.10.2024 21:44

İLGİLİ HABERLER