Gündem
  • 6.7.2024 17:51

350 İsrailli müteahhitlik şirketi Türkiye’nin İsrail’e uyguladığı ambargo nedeniyle battı...

Knesset'te yapılan bir tartışmada özellikle inşaat şirketlerinde çalışan on binlerce kişinin işini kaybedeceği ve on milyarlarca dolar kaybedeceği uyarısında bulunuldu.

İsrail verileri, inşaat sektörünün Gazze savaşının başlangıcından bu yana yüzde 40'lık bir düşüş yaşadığını, devletin işgücü açığını kapatmak için İsrail'e yabancı işçi getirme çabalarının bu yılın başından bu yana sonuç vermediğini gösterdi.
 İbrani gazetesi Yedioth Ahronoth'un 4 Temmuz 2024 Perşembe günü yayınladığı What'a göre İsrail'de 350'den fazla küçük ve orta ölçekli müteahhitlik şirketi çöktü .

Boni Haaretz Müteahhitler Birliği'nin Knesset'teki duruşma sırasında sağladığı veriler, İsrail'de inşaat ve inşaat sektörünün yaşadığı zor koşulları, özellikle İsrail'de devam eden işgücü sıkıntısının yanı sıra teslimatların 9 aydan fazla gecikmesini izledi. Yaklaşık 100.000 Filistinlinin çalışma izinlerinin iptal edilmesinin ardından çalıştıracak işçi bulamaz olundu.

Özel bir lobi oluşturmak

İnşaat müteahhitlerinin temsilcileri duruşmada, mevcut durumun apartman fiyatlarının artması, inşaat şirketlerinin çöküşünün artması, on binlerce İsraillinin işini kaybetmesi ve on milyarlarca dolar kaybetmesi gibi acil bir tehlike oluşturduğunu söyledi.

Bu krizler, inşaat sektöründe faaliyet gösteren şirketleri, İsrail işgal ordusunun 7 Ekim'de Gazze Şeridi'ne savaş başlatmasından bu yana sektörün yaşadığı sorunlara çözüm bulmak için baskı yapmak amacıyla Knesset bünyesinde kendi lobilerini kurmaya yöneltti. 

Yedioth Ahronoth, eski İsrail Konut Bakanı ve Knesset üyesi Zeev Elkin'in şu sözlerini aktardı: “İnşaat alanında bir acil durumla karşı karşıyayız. Kriz, 7 Ekim olaylarından önce faizlerin artmasıyla başladı ve Ekim ayından sonra ciddi şekilde kötüleşti. 7.” Güvenlik durumu ve büyük iş gücü sıkıntısı ışığında.

Elkin, şunları ekledi: "İşlem sayılarında ciddi bir düşüş var. Önümüzdeki yıllarda bu krizin yükünü genç çiftler çekecek, yeni daire bulunamaması da benzeri görülmemiş bir fiyat artış dalgasına yol açacak."

Elkin, emlak sektörünün yaşadığı derin krizin devletin genel bütçe gelirlerine ciddi zararlar vererek bütçe açığının artmasına yol açtığı uyarısında bulundu.

Daha önceki raporlarda inşaat sektöründe de benzer uyarılar yapılmıştı.
İsrail İnşaat İmalatçıları Birliği, inşaat sektöründe yeterli işçi olmadığı sürece sektördeki endüstriyel tesislerin birkaç hafta içinde üretim hatlarını tamamen kapatmak zorunda kalacağı konusunda uyarmıştı.

Dernek, ekonomi savaşın etkilerinden kurtulsa bile ülkede bu krizin etkisinin devam edeceğini belirtirken, beklentiler inşaat sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin ayda bir milyar şekel (yaklaşık 375 milyon dolar) kaybedeceği yönündeydi. Yedioth Ahronoth gazetesinin haberine göre .

İsrail'deki inşaat sektörü , Türkiye'nin Tel Aviv'le tüm ticari ilişkilerini durdurma kararı almasının ardından bir darbe daha aldı .

İsrail inşaat ve inşaat sektörü büyük oranda Türkiye'ye dayanıyor ve İsrail'in özellikle Türk çimento ürünlerine bağımlı olması nedeniyle çimento İsrail'in en büyük sorunlarından birini temsil ediyor ve geçen yıl Türkiye'nin ihracatı İsrail'in toplam çimento ithalatının %29'unu oluşturdu.

Bu arada Kanal 12'nin kaynaklardan aktardığı bilgilere göre İsrail'deki inşaat sektörü , Türkiye'nin İsrail'e onlarca ürünün ihracatına getirdiği kısıtlamaların İsrail'de daire fiyatlarında artışa yol açacağı konusunda uyardı .

Güncellenme Tarihi : 6.7.2024 18:00

İLGİLİ HABERLER