Ekonomi
  • 22.1.2019 10:17

500 milyon lira devletin kasasına girecek

Ülkeye kaçak yollardan sokulan akaryakıt için rafinerilere alım zorunluluğu getirilirken bu satışlardan elde edilecek gelir ise Hazine'ye aktarılacak. 2017-2018 yılları arasında yapılan denetimlerde ele geçirilen kaçak akaryakıt miktarı 100 bin tona yaklaşmış durumda. Söz konusu kaçak yakıtın piyasa değeri ise 500 milyon TL.

Kaçak akaryakıtın satışından elde edilecek bedel genel bütçeye gelir olarak kaydedilecek.

Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nda önemli bir değişikliğe gidildi. Bundan sonra ülke sınırları içerisinde yakalanan kaçak akaryakıt rafinerilere satılacak ve elde edilen gelir bütçeye gelir olarak kaydedilecek.

21/3/2007 tarihli ve 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun 16/A maddesi değiştirildi.

Rafineriye satılacak

Yapılan değişiklikle numune analiz sonuçları teknik düzenlemelere uygun olmayan kaçak akaryakıt, il özel idaresi veya defterdarlık tarafından en yakın rafineriye satılabilecek.

Elde edilen gelir Hazine'ye aktarılacak

Söz konusu satışta ürünlerin satış bedeli, beyaz ürünlerde benzin, motorin türleri, nafta, gaz yağı, jet yakıtı ve solvent türleri, rafineride bir önceki ay sonunda oluşan ham petrol/devir maliyet fiyatından, diğer ürünlerde ise yüzde altmışından az olamayacak. Kaçak yakıtın satışından elde edilecek bedel genel bütçeye gelir olarak kaydedilecek.

Alım zorunluluğu getirildi

Rafineriler teknik düzenlemelere uygun olmayan, üretim süreçlerine zarar vermeyecek evsafta olduğu numune analiz sonuçlarıyla kanıtlanan kaçak akaryakıtı teslim almakla da yükümlü olacak.

Zararlı olan yakılacak

Yapılan analiz sonucunda rafineri işlem süreçlerine de zarar vereceği anlaşılan kaçak akaryakıt, çevre lisansı almış olan atık yakma tesislerinde bertaraf edilecek.

Bundan önce söz konusu yakıtlar özel idareye devir edilip ihtiyacı olan kamu kurumlarına satılıyordu.

500 milyon TL'lik kaçak

Ticaret Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı'nın 2017-2018 yılları arasında yaptığı denetimlerde ele geçirilen kaçak akaryakıt miktarı 100 bin tona yaklaşmış durumda. Söz konusu yakıtın piyasa değerine ilişkin konuşan piyasa uzmanları ise 500 milyon TL gibi ciddi bir rakama tekabül ettiğini belirtiyor.

En fazla kullanılan yöntemler

Türkiye'de akaryakıt kaçakçılığında en fazla kullanılan yöntemler arasında deniz yoluyla, sınırlardan yapılan ve transit veya ihraç amaçlı alınan petrolün iç piyasada satılması suretiyle yapılan kaçakçılık daha fazla ön plana çıkıyor. Yine kaçakçılıkta kullanılan diğer bir yöntem ise solvent ve bazyağı maddelerinin akaryakıta karıştırılması. Belli oranlarda karışım yapılarak elde edilen akaryakıt tespit edilmesi halinde yasal işlem yapılıyor.

Ticaret Bakanlığı tarafından 2017-2018 dönemine ilişkin yaptığı denetimlerde 2 bine yakın istasyonun 50'sinde kaçak yakıt tespit edilirken İçişleri Bakanlığı'nın 2018'nin ilk 3 ayında 848 kaçakçılık olayında bin 120 kişi hakkında işlem başlatıldı.

Kenan Biter  Yeni Şafak

Güncellenme Tarihi : 22.1.2019 10:19

İLGİLİ HABERLER