6 KİŞİYİ ÖLDÜREN BABA VE OĞULA 'AKIL HASTASI' RAPORU VERİLDİ
ELAZIĞ'ın Baskil İlçesi’nde 6 kişiyi pompalı tüfekle öldürdükleri gerekçesiyle tutuklanan Haşim Yükselen, oğulları Metin Yükselen ve Naim Yükselen için Elazığ ruh ve Sinir Hastalıkları Hastenesi'nde, ‘Akıl hastası oldukları ve cezai ehliyeti bulunmadığı’ yönünde ön rapor verildi. 3 şüpheli hakkındaki rapor İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilirken buradan gelecek sonuç doğrultusunda yargının karar vereceği belirtildi.
Baskil'in Karaali Köyü Burhan Mezrası’nda oturan 40 yaşındaki Haşim Yükselen, oğulları 26 yaşındaki Metin Yükselen ve 17 yaşındaki Naim Yükselen, geçen 21 Temmuz'da bahçede kayısı toplayan ve aralarında akrabalarının da bulunduğu köylülere pompalı tüfeklerle ateş açtı. Baba ve 2 oğlununun açtığı ateş sonucu İbrahim Esendemir (80), oğlu İzzet Esendemir (35), torunu Samet Sis (12), Nafiye Coşkun (54) ile oğlu Mustafa Coşkun (28) ve Emine Yükselen (36) öldü. Saldırıda 7 kişi de yaralandı.
Saldırganlar kaçtıktan sonra jandarmanın düzenlediği operasyonla ormanlık alanda yakalandı ve Baskil'de sevk edildikleri mahkeme tarafından tutuklandı. Şüpheliler ifadelerde, köylülerinin savcılığa başvurarak akli dengelerinin bozuk olduğu gerekçesiye şikayet ettiklerini ve mallarını ellerinde alacakları korkusuyla cinayetleri işlediklerini söyledi.
Malatya Cezaevi'nde tutuklu bulunan Haşim Yükselen, oğuları Metin Yükselen, Naim Yekselen, Elazığ Ruh ve Sinir hastalıkları Hastanesi'nde kontrolden geçti. Hastaneden 3 şüpheli hakkında ‘Akıl hastası oldukları ve cezai ehliyeti bulunmadığı’ yönünde ön rapor verildi. Türk Ceza Kanunu'nun 32'nci maddesine göre verilen raporun İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderileceği ve buradan gelcek rapor doğrultusuda yargılamanın yapılacağı belirtildi. Türk Ceza Kanunu'nun 32-1'inci maddesi şöyle: “Akıl hastalığı nedeniyle, işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamayan veya bu fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneği önemli derecede azalmış olan kişiye ceza verilmez. Ancak, bu kişiler hakkında güvenlik tedbirine hükmolunur. Bu kişiler ruh sağlığı hastanelerinde güvenlikleri sağlanarak 1 yıl tedavi görmeleri sağlanır, Tedavilerinin ardından hastanenin vereceği rapor Adli Tıp Kurumu’na gönderilir, tedavilerinin sonuç vermesi durumunda serbest bırakılırlar, eğer tedavileri sonuç vermemiş ise bu süre 1 yıl daha uzatılabilir.”