Dünya
  • 18.9.2024 10:10

60 milyon yıl önce nesli tükendi sanılan balık yakalandı

Afrika'da 60 milyon yıl önce nesli tükendi balık yakalandı.. Evrim teorisi yerle bir oldu.. Bu balık 60 milyon yılda küçücük bir değişime uğramamış..

1938 yılında bilim dünyası, evrimle ilgili yerleşik fikirleri altüst eden bir keşifle şaşkına döndü. Güney Afrika'nın Doğu Londra balıkçı kasabasında, 60 milyon yıldır neslinin tükendiği düşünülen bir balık yakalandı: Latimeria.

Latimeria chalumnae (Gölge kuşu)

Dünyayı değiştiren keşif

Müzenin genç bir çalışanı olan Marjorie Courtney-Latimer, hediye olarak tanımlayamadığı alışılmadık bir balık aldı. Balığın bir taslağını gördükten sonra bunun bir sansasyon olduğunu anlayan Profesör James Leonard Brierley Smith'ten yardım istedi. Kretase döneminin sonundan bu yana neslinin tükendiği düşünülen eski bir balık cinsinin temsilcisi olan Latimeria'ydı.

undefined

Hayatta kalmanın sırları

Latimeria bu kadar uzun süre hayatta kalmayı nasıl başardı? Bilim adamları bunun birkaç faktörden kaynaklandığına inanıyor:

Benzersiz uyarlamalar Latimeria'nın kürek yüzgeçleri, zorlu su altı ortamlarında manevra yapmasına olanak tanır ve düşük metabolizması, sınırlı yiyecekle hayatta kalmasına yardımcı olur.

Kararlı ortam . Latimeria, koşulların milyonlarca yıl boyunca nispeten sabit kaldığı derin sularda yaşar.

Uzmanlaşmış bir niş . Bu balıklar dar bir ekolojik niş işgal ediyor, bu da rekabet ve uyum baskısını azaltıyor.

İkinci tür ve Latimeria'nın geleceği

İlk keşiften 15 yıl sonra, 1952'de Latimeria'nın ikinci örneği Komor Adaları yakınlarında bulundu. Ve 1990'larda bilim adamları Endonezya'da başka bir Latimeria türü keşfettiler.

Ne yazık ki, Latimeria'lar aşırı avlanma ve yaşam alanlarının tahrip edilmesi nedeniyle tehlike altındadır. Bilim insanları ve koruma kuruluşları, gezegenimizin kadim tarihine tanıklık eden bu eşsiz "yaşayan fosillerin" korunması için çalışıyor.

Latimeria'nın hikayesi, etrafımızdaki dünya hakkında ne kadar az şey bildiğimizi ve bizi hala ne kadar şaşırtıcı keşiflerin beklediğini hatırlatıyor. Geçmişten "yeniden dirilen" bu balık, yaşamın istikrarının ve en zor koşullarda bile hayatta kalma yeteneğinin simgesidir.

Tanılama

Coelacanth'lar diğer tüm yaşayan balıklardan oldukça farklıdır. Kuyruklarında fazladan bir lob, çift loblu yüzgeçler ve tam olarak gelişmemiş bir omurga bulunur. Coelacanth'lar, kulağı ve beyni burun organlarından ve gözden ayıran bir bölüm olan tam işlevli bir interkranial ekleme sahip olan tek yaşayan hayvanlardır. İnterkranial eklem, balık beslenirken başın ön kısmının kaldırılmasını sağlar. Coelacanth'ın en ilginç özelliklerinden biri, kollarımıza ve bacaklarımıza benzer şekilde hareket eden çift yüzgeçlere sahip olmasıdır.

L. chalumnae için meristik sayımlar (bkz. Smith, 1986) şu şekildedir:
Birinci sırt yüzgeci: 8 diken
İkinci sırt yüzgeci: 30 ışın
Anal yüzgeç: 27 ila 31 ışın
Göğüs yüzgeci: 29 ila 32 ışın
Pelvik yüzgeçler: 29 ila 33 ışın
Kuyruk yüzgeci: 25 + 38 + 21 ışın

Güncellenme Tarihi : 19.9.2024 09:35

İLGİLİ HABERLER