
7 bitki çayı hakkında hayati uyarılar
Şifa kaynağı bitki çayları doğru tüketilmediğinde; hipertansiyon, diyabet veya kanser gibi bazı kronik hastalıklarda hastalığın şiddetini artırabiliyor, üstelik kullanılan ilaçlarla etkileşime girerek ilaçların ve tedavinin etkinliğini de azaltabiliyor.
Peki bitki çayları nasıl tüketilmeli? İşte uzmanlarından bitki çayları ile ilgili önemli uyarılar…
Adaçayı
Soğuk algınlığı tedavisinde en etkili bitki çaylarından biri adaçayı, öksürüğü önlemeye de yardımcı olur.
Sakinleştirici etkisiyle de bilinen adaçayı sakinleştirici ilaçlarla birlikte kullanıldığında uykuya eğilimi fazla arttırmakta.
Aynı zamanda gebelikte kasılmaları da tetikleyebildiğinden gebelerin kullanması oldukça sakıncalıdır.
Kuşburnu
Kuşburnu içerdiği yüksek C vitamini sayesinde antioksidan etki gösterir ve iltihabi hastalıkların birçoğunun tedavisinde kullanılır. Aynı zamanda bağışıklığı güçlendirip hastalıklara yakalanma riskini de azaltır.
Ancak günde 3 fincandan fazla tüketildiğinde ciltte kaşıntılara ve tahrişlere yol açabildiği gibi ağız, yemek borusu ve mide gibi sindirim kanalı organlarında da birtakım tahrişlere de yol açabilir
Yeşil çay
Metabolizmayı güçlendirici özelliği ile bilinen yeşil çay, düzenli tüketimde bağışıklık sistemini güçlendirici ve kronik hastalıklardan koruyucu etki gösterir.
Ancak yüksek miktarda kafein içeren yeşil çayın aşırı tüketimi, yüksek tansiyon hastalarında, kalp hastalarında, gebelerde ve emziren annelerde oldukça risklidir.
Bu gruba dahil olanların günde maksimum 1 fincan, sağlıklı kişilerde ise günlük tüketim 2 fincanı geçmemelidir.
Ekinezya
Ekinezya gribal enfeksiyonlara karşı bağışıklığı güçlendirmek veya enfeksiyonu hafif geçirmek için çok sık kullanılan etkili bir bitkidir. Kış aylarında her gün 1 veya 2 fincan tüketilerek kür şeklinde uygulanabilir. Ancak bu kürün 1 aydan uzun sürmemesi gerekiyor.
Sağlığa faydalarının yanı sıra ekinezya; kolesterol ilaçları, alerji ilaçları ve doğum kontrol haplarıyla etkileşime girebiliyor.
Bu ilaçları kullanan kişilerin ekinezya tüketiminden uzak durması gerekir. Ekinezya aynı zamanda alerjik reaksiyonlara da sebebiyet verebilen bir bitki çayıdır.
Kekik çayı
Üst solunum yolu enfeksiyonlarında, başta mide olmak üzere sindirim sistemi problemlerinde ve idrar yolu enfeksiyonlarında tedavi amaçlı kullanılabilen kekik çayının pek bilinmeyen özelliği ise tansiyon düşürmesidir.
Bu etkisi düşük tansiyonlu kişilerde risk oluştururken aynı zamanda yüksek tansiyon hastalarının kullandığı tansiyon düşürücü ilaçların da etkinliğini arttırarak hayati risk oluşturabilir.
Yüksek tansiyon hastalarının kekik çayını mümkünse hiç tüketmemesi, tüketilmesi durumunda ise uzman kontrolünde ilaçtan 2 saat sonra şeklinde düzenlenmesi önerilir.
Zencefil çayı
Soğuk algınlığında, mide bulantısı başta olmak üzere mide-bağırsak rahatsızlıklarında sıklıkla kullanılan zencefilin az bilinen bir özelliği ise safra salgısını ciddi şekilde artırmasıdır.
Bu nedenle safra kesesi rahatsızlığı bulunan kişilerin zencefili ve zencefil çayını uzman kontrolünde tüketmesi gerekir.
Mide bulantılarında gebelerin sıklıkla başvurduğu zencefil çayının 1 gramdan fazla tüketimi adet söktürücü etkisi nedeniyle gebelerde düşük riskini artırabiliyor.
Pıhtılaşma bozukluğu olanların da zencefili hekimine danışmadan tüketmemesi gerekmektedir.
Zerdeçal çayı
Zerdeçal çok güçlü antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahip bir fitokimyasal olan kurkumini içerir.
Kurkumin, kan beyin bariyerini geçerek Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde olumlu etkiler gösterdiği gibi aynı zamanda kurkuminin eklem iltihaplanmalarının semptomlarını azaltabildiği ve kansere karşı koruyucu olduğu da biliniyor.
Ancak tıpkı zencefil gibi zerdeçal da safra salgılarını arttırabildiği için safra kesesi hastalarının zerdeçal çayını uzman kontrolünde tüketmesi gerekir.
Sağlıklı olalım derken bilinçsiz tüketimle sağlığımızdan olmayalım diyor ve siz sevgili izleyicilerimizle bir sonraki videoda buluşuncayadek son bir hatırlatma ile vedalaşıyoruz…
Kanalımıza abone değilseniz abone olmanızı, beğeni, yorum ve paylaşımlarınızı bekliyoruz…
Esen kalın
İyi Haberler TV’de kalın…