Gündem
  • 5.10.2024 22:22

7 Ekim yıldönümü öncesinde dünya çapında Filistin yanlısı mitinglerler başladı

7 Ekim yıldönümü yaklaşırken dünyanın dört bir yanında binlerce kişi Filistin yanlısı mitinglere katıldı…

Polis, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarının birinci yıldönümü yaklaşırken, on binlerce Filistin yanlısı protestocu ateşkes çağrısı yapmak üzere Cumartesi günü Avrupa'nın büyük kentlerinde ve dünyanın dört bir yanında sokaklara çıkarken, Roma'da şiddet yanlısı göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandı.

Birçok Avrupa şehrinde büyük mitingler planlandı ve en büyük toplantıların Cumartesi'den Pazartesi'ye kadar gerçekleşmesi bekleniyor. Etkinlikler, yıldönümünün tarihi olan Pazartesi günü zirveye ulaşacak.

Roma'da binlerce kişi cumartesi öğleden sonra barışçıl bir gösteri düzenledi ancak yerel yetkililerin güvenlik endişeleri nedeniyle protestolara izin vermemesine rağmen daha küçük bir grup mitingi şehrin merkezine doğru kaydırmaya çalıştı.

Siyah giyinmiş ve yüzleri kapalı bazı protestocular, polise şişe ve kağıt bombaları attı. Polis, kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla karşılık verdi.

Londra'da, binlerce kişi önemli bir polis varlığı altında Russell Meydanı'nda toplandı. Yürüyüşün organizatörlerinden bazıları, Barclays Bank ve British Museum da dahil olmak üzere "İsrail'in suçlarına ortak" olduklarını iddia ettikleri şirketleri ve kurumları hedef almayı planladıklarını söyledi.

Filistin yanlısı protestocular ve karşı göstericiler, bazıları İsrail bayrağı taşıyarak birbirlerinin yanından geçerken atmosfer gergindi. Polis memurları bir kordonu geçmeye çalışan aktivistleri geri püskürttüğünde arbede çıktı. Londra Metropolitan Polisi, on beş kişinin kamu düzenini ihlal ve saldırı şüphesiyle tutuklandığını söyledi.

DPA haber ajansı, polisin sayımına atıfta bulunarak, kuzey Almanya'daki Hamburg şehrinde yaklaşık 950 kişinin Filistin ve Lübnan bayrakları sallayarak veya "Soykırımı Durdurun" sloganları atarak barışçıl bir gösteri düzenlediğini bildirdi. İki küçük İsrail yanlısı karşı gösterinin olay çıkmadan gerçekleştiğini söyledi.

Binlerce protestocu, Filistin ve Lübnan halkıyla dayanışma gösterisinde bulunmak için Paris'teki Republique Plaza'da barışçıl bir şekilde toplandı. Birçoğu, "soykırımı durdurun", "Filistin'i özgürleştirin" ve "Lübnan'dan ellerinizi çekin" yazılı posterler tutarken Filistin bayrakları sallıyordu.

Filistin yanlısı göstericiler ayrıca Washington, New York'un Times Meydanı ve ABD'deki diğer şehirlerin yanı sıra Danimarka, İsviçre, Güney Afrika ve Hindistan gibi dünyanın diğer bölgelerinde mitinglere katılmayı planladılar. Filipinler'de düzinelerce sol görüşlü aktivist, polisin sahil kompleksine yaklaşmalarını engellediği Manila'daki ABD Büyükelçiliği yakınlarında protesto düzenledi.

Dünyanın dört bir yanındaki Yahudilerin Roş Aşana'yı (Yahudi yeni yılı) kutlamaya devam etmesi nedeniyle Pazar günü İsrail yanlısı gösterilerin düzenlenmesi bekleniyor.

Bu yıl, Roş Aşana ve Yom Kippur'u kapsayan 10 günlük dönemin orta noktasının 7 Ekim olması nedeniyle birçok kişi için duygular olağanüstü yoğun olacak. Bu tarih, 1.200 İsraillinin öldürülmesi ve Gazze'de devam eden savaşın tetiklenmesine neden olan Hamas saldırısının birinci yıl dönümü .

7 Ekim yıldönümü öncesinde dünya çapında Filistin yanlısı mitingler patlak verdi…

Cumartesi günü Roma'da Filistin yanlısı bir protesto gösterisine katılanlar var.

Cumartesi günü Roma'da Filistin yanlısı bir protesto gösterisine katılanlar var.

7 Ekim saldırılarının birinci yıl dönümü öncesinde dünyanın dört bir yanında binlerce kişi, Gazze halkına destek amacıyla bir araya geldi.

İsrail yetkililerine göre, İsrail'de yaklaşık 1.200 kişinin ölümüne yol açan Hamas saldırılarının yıldönümü öncesinde Paris, Manila, Cape Town ve diğer büyük şehirlerde yürüyüşler düzenleniyor. İsrail'in Gazze'deki sonraki savaşı, bölgedeki sağlık bakanlığına göre, o zamandan bu yana geçen aylarda 40.000'den fazla Filistinliyi öldürdü.

Londra'daki protestoculardan Agmes Koury, Reuters'a "Bu Holokost kurtulanı diyor ki: Gazze'deki soykırımı durdurun" yazılı bir pankart tutarken, "Ne yazık ki, tüm iyi niyetimize rağmen, İsrail hükümeti hiçbir şeyi dikkate almıyor ve Gazze'deki, şimdi de Lübnan ve Yemen'deki ve şimdi de muhtemelen İran'daki vahşetlerine devam ediyorlar" dedi .

Cumartesi günü Roma'daki yürüyüşe katılan Tunuslu protestocu Rim Boughanmi , Reuters'a yaptığı açıklamada, "Buraya savaşa hayır demek, Gazze, Lübnan ve Yemen'deki soykırıma hayır demek, savaşa ve İtalyan devletinden daha fazla desteğe hayır demek için geldik." dedi.

"Ben Filistin halkını, özellikle de her gün ihlal edilen ve bombalanan çocukları ve kadınları desteklemek için buradayım. Netanyahu'nun yaptıklarını oturup izlememiz doğru olamaz. Bu yeterli: Filistin Filistin halkına aittir, İsraillilere değil," dedi protestocu Nikewe Jentu Cape Town'da AFP'ye .

Dublin'de yüzlerce protestocu, "Şimdi ateşkes!" ve "Özgür, Özgür Filistin!" sloganlarıyla yürüdü .

İsrail'de: Rehineler ve Kayıp Aileler Forumu, Perşembe günü bölgedeki "güvenlik durumu" nedeniyle Tel Aviv ve Kudüs'te haftalık Cumartesi mitinglerini düzenlemeyeceğini söyledi . Ancak bugün diğer yerlerde düzinelerce miting daha düzenlenecek.

Roma'daki Filistin yanlısı mitingde polis ve protestocular çatıştı

CNN'den Barbie Latza Nadeau'dan

Cumartesi günü Roma'da Filistinlilere destek amacıyla düzenlenen gösteride protestocular polis memurlarıyla çatıştı.

Cumartesi günü Roma'da Filistinlilere destek amacıyla düzenlenen gösteride protestocular polis memurlarıyla çatıştı.

Alberto Pizzoli/AFP/Getty Images

Roma'da yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı Filistin yanlısı bir protestoya, protestocuların yetkililere nesne atması üzerine polis göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandı.

Göstericiler İtalyancada "utanç verici" anlamına gelen "vergogna" sloganları attılar ve ABD Başkanı Joe Biden, İtalya Başbakanı Giorgna Meloni ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun isimlerini bağırdılar. Pankartlar taşıdılar ve "Gazze'deki soykırımı durdurun" diye bağırdılar.

Polis, Roma'nın Ostiense-Testaccio semtlerindeki alanı sıkı bir şekilde korudu, yetkisiz protesto için plan oradan yakındaki Kolezyum'a yürümekti, ancak ağır zırhlı polis arabaları bir meydandan tüm çıkışları kapattı. Roma polisi, Genç Filistinliler grubu tarafından organize edilen mitingi düzenleme talebini reddetti .

Polis memurları, cumartesi günü Roma'da Gazze'deki Filistinlilere destek amacıyla düzenlenen protesto gösterisinde bir kişiyi gözaltına aldı.

Polis memurları, cumartesi günü Roma'da Gazze'deki Filistinlilere destek amacıyla düzenlenen protesto gösterisinde bir kişiyi gözaltına aldı.

Yara Nardi/Reuters

Yerel saatle akşam 5 civarında, gösteriyi yürüyüşe dönüştürmeye çalışan protestocular, çevik kuvvet teçhizatlı polisin direnişiyle karşılaştı. Protestocular, polise şişe ve taş, kağıt bombalar ve hatta yerinden oynatılmış bazı sokak tabelası direkleri atmaya başladı ve polis de göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile karşılık verdi. Roma belediye polisi sözcüsüne göre, protesto sonunda yerel saatle akşam 6:30 civarında beş protestocunun gözaltına alınmasıyla dağıldı.

Bazı protestocular yeniden bir araya gelerek yakındaki sokaklarda pankartlar taşıdı.

Polis, kafasına uçan bir cisim isabet etmesi sonucu yaralanan genç kadının ambulansla götürüldüğünü söyledi.

Roma polisi ayrıca 1.600 kişiyi kontrol etti ve çeşitli istasyonlara trenle gelen 19 kişiyi tutukladı. Tutuklamalar polis tarafından belirtilmedi.

 

 

 

 


 

Güncellenme Tarihi : 5.10.2024 22:38

İLGİLİ HABERLER