Gündem
  • 18.3.2026 21:30

9 Arap ülkesi Bayramın ilk gününün Cuma olduğunu ilan etti

Dokuz Arap ülkesi Cuma gününü Ramazan Bayramı'nın ilk günü olarak ilan etti.

Ramazan ayının başlangıcı konusunda görüş ayrılıkları olsa da, Arap ve İslam ülkelerinin büyük çoğunluğu Şevval ayının hilalinin görülmesi konusunda hemfikirdir (Uluslararası Astronomi Merkezi).

Suudi Arabistan Krallığı, yarın, yani Perşembe gününün Ramazan ayının son günü, 20 Mart Cuma gününün ise Ramazan Bayramı'nın ilk günü olacağını duyurdu.

Suudi Arabistan Basın Ajansı (SPA), Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesi'nin, Ramazan Bayramı'nın Perşembe mi yoksa Cuma mı olacağına karar vermek için Krallık genelindeki tüm Müslümanları Çarşamba akşamı, Ramazan ayının 29. günü, Şevval ayının hilalini gözlemlemeye çağırdığını bildirdi. Hilali gören birçok güvenilir şahidin ifadesine dayanarak, mahkeme 19 Mart 2026 Perşembe gününün Ramazan ayının 30. ve son günü olacağına ve dolayısıyla Ramazan Bayramı'nın Cuma günü olacağına karar verdi.

Katar'daki Vakıflar ve İslam İşleri Bakanlığı'na bağlı Hilal Gözlem Komitesi, bu akşam bakanlık binasında yaptığı toplantının ardından yayınladığı açıklamada, yarın, 19 Mart 2026 Perşembe gününün Hicri 1447 yılının Ramazan ayının son günü, Cuma gününün ise Ramazan Bayramı'nın ilk günü olduğunu duyurdu.

Birleşik Arap Emirlikleri Cumhurbaşkanlığı Divanı ise yarın, 19 Mart 2026 Perşembe gününün Ramazan ayının son günü, 20 Mart Cuma gününün ise Ramazan Bayramı'nın ilk günü olduğunu açıkladı.

Bahreyn'de Şeriat Vizyon Otoritesi, yarın, yani Perşembe gününün Ramazan ayının son günü, Cuma gününün ise Ramazan Bayramı'nın ilk günü olacağını duyurdu.

Kuveyt'te Şeriat Vizyon Otoritesi, Cuma gününün Ramazan Bayramı'nın ilk günü olduğunu duyurdu.

Yemen'de Dar al-Ifta, yarın, yani Perşembe gününün Ramazan ayının son günü, Cuma gününün ise Ramazan Bayramı'nın ilk günü olacağını duyurdu.

Filistin'de, Kudüs ve Filistin Toprakları Büyük Müftüsü Şeyh Muhammed Hüseyin, yarın, 19 Mart 2026 Perşembe gününün Ramazan ayının son günü, 20 Mart Cuma gününün ise Ramazan Bayramı'nın ilk günü olduğunu açıkladı.

Lübnan'da Dar al-Fatwa, Cuma gününün Ramazan Bayramı'nın ilk günü olduğunu duyurdu.

Irak'ta Sünni Vakıflar Dairesi, 20 Mart Cuma gününün Ramazan Bayramı'nın ilk günü olduğunu resmen açıkladı.

insanlar-Ramazan-kutlaması

20 Mart Cuma, Ramazan Bayramı'nın ilk günüdür 

Uluslararası Astronomi Merkezi'ne göre, Türkiye ve Singapur gibi hilal evresini gözlemlemeyen ve İslami ayların başlangıcını, hilalin görülme olasılığını da hesaba katan önceden yapılmış astronomik hesaplamalara dayanarak belirleyen ülkeler bulunmaktadır.

Buna göre, Türkiye, Perşembe günü Türkiye ve diğer büyük bölgelerde hilalin görülebileceği ihtimalini göz önünde bulundurarak, Ramazan Bayramı'nın 20 Mart Cuma günü olacağını duyurdu. Öte yandan Singapur, merkeze göre Perşembe günü Singapur'dan hilalin görünmemesi nedeniyle, Ramazan Bayramı'nın 21 Mart Cumartesi günü olacağını açıkladı.

Mısır Astronomi Enstitüsü, astronomik hesaplamalara göre Ramazan Bayramı'nın tarihini açıkladı.

Mısır Ulusal Astronomi ve Jeofizik Araştırma Enstitüsü, Ramazan ayının sonunu ve Ramazan Bayramı'nın başlangıcını belirleyen Şevval 1447 Hicri yılının hilalinin doğuşuna ilişkin resmi bir açıklama yayınladı.

Mısır Astronomi Enstitüsü, astronomik hesaplamalara göre Ramazan Bayramı'nın tarihini açıkladı.

Mısır'da Ramazan Bayramı kutlamaları

Açıklamaya göre, Şevval ayının hilali, kavuşumun hemen ardından, Hicri 19 Mart 2026 tarihine denk gelen 29 Ramazan 1447 Perşembe günü Kahire yerel saatiyle 03:25'te doğacaktır ve bu gün "hilalin görüleceği gün" olarak bilinir.

Astronomi Enstitüsü, yeni hilalin o gün gün batımından sonra Mekke semalarında 30 dakika, Kahire'de ise 35 dakika boyunca görülebileceğini açıkladı.

Mısır'ın geri kalan vilayetlerinde güneşin batışı 30 ila 37 dakika arasında sürerken, diğer Arap ve İslam başkentleri ve şehirlerinde bu süre gün batımından sonra 11 ila 44 dakika arasında değişmektedir.

Enstitü, bu astronomik hesaplamalara dayanarak, Hicri 1447 yılının Şevval ayının ilk gününün, Ramazan Bayramı'nın ilk günü olan 20 Mart 2026 Cuma günü olacağını doğruladı.

Enstitü, açıklamasının hilalin doğuşuna dair doğru astronomik hesaplamalara ve hilalin çıplak gözle veya aletlerle görülebilme olasılığına dayandığını, ancak Hicri ayın başlangıcı ve Ramazan Bayramı tarihinin resmi olarak açıklanmasının, görsel gözlemin veya yasal olarak kabul edilebilir şahitliklerin fiili olarak doğrulanmasından sonra Mısır Fetva Evi veya Hilal Gözlem Komitesi tarafından yapıldığını belirtti.

Ulusal Astronomi ve Jeofizik Araştırma Enstitüsü, gök cisimlerini izleme, dini zamanları hesaplama ve Hicri ve güneş takvimleri yayınlama konusunda uzmanlaşmış Mısır bilimsel kuruluşudur. Hicri aylarla ilgili astronomik hesaplamalar için Mısır ve Arap ülkelerinde önemli bir referans noktasıdır.

Mısır, gözlemlerini çıplak gözle veya teleskoplarla yapılan meşru gözlemlere dayandırır ve astronomik hesaplamaları destekleyici bir kılavuz olarak kullanır. Gözlem koşulları karşılandığı takdirde, astronomik sonuçlar genellikle resmi açıklamayla örtüşür; bu durum son yıllarda da sıklıkla yaşanmıştır.

Güncellenme Tarihi : 18.3.2026 20:38

İLGİLİ HABERLER