Spor
  • 31.3.2026 23:59

A Milli Takım'dan tarihi başarı: 24 yıllık Dünya Kupası hasreti bitti

A Milli Futbol Takımı, 2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri play-off turu finalinde deplasmanda karşılaştığı Kosova'yı 1-0 skorla mağlup etti ve turnuvaya gitmeye hak kazandı. Play-off yarı finalinde Romanya'yı, finalde ise Kosova'yı geçen ay yıldızlılar, 24 yıllık Dünya Kupası özlemine son verdi. Tarihinde dördüncü kez bu organizasyonda mücadele etme hakkı kazanan Türkiye; ABD, Kanada ve Meksika'nın ev sahipliğini yapacağı 2026 Dünya Kupası D Grubu'nda ABD, Avustralya ve Paraguay ile mücadele edecek.

2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri play-off turu finalinde Türkiye ile Kosova kozlarını paylaştı.

DÜNYA KUPASI BİLETİNİ ALDIK

FIFA Dünya Kupası Avrupa elemeleri play-off turu final maçında Türkiye, Kosova'ya konuk oldu.

Fadil Vokrri Stadı'nda oynanan kritik maçın ilk yarısı golsüz sona erdi.

İkinci yarıda milliler, hızlı hücumda rakip ceza sahasında çoğalarak golü buldu.

Kenan Yıldız çizgiye inip içeri çevirdi.

Orkun Kökçü'nün şutunu Kerem Aktürkoğlu tamamladı ve 53. dakikada gelen golle A Milli Takım deplasmanda galibiyete uzandı.

Maçı 1-0 kazanan Türkiye, 24 yıl sonra Dünya Kupası bileti almayı başardı. - Ozan Kabak 23 maç sonra ilk 11'de Uzun bir sakatlık dönemini atlatan ve yeniden milli takım aday kadrosuna dönen Ozan Kabak, 23 maç sonra bir milli maçta ilk 11’de sahaya çıktı. 2024 Avrupa Şampiyonası öncesinde İtalya ile oynanan hazırlık maçında sakatlanan ve uzun süre sahalardan uzak kalan Ozan, Romanya maçında oyuna sonradan dahil olmuştu. - Milli takımda tek eksik A Milli Takım'da Merih Demiral sakatlığı nedeniyle bu mücadelede de kadroda yer alamadı.

Bu isimlerin yanı sıra Muhammed Şengezer, Ahmetcan Kaplan, Mustafa Eskihellaç ve Oğuz Aydın teknik ekibin kararıyla maç kadrosuna alınmadı.

İLK 11'LERKosova: Muric, Dellova, Rexhbecaj, Muslija, Asllani, Hajrizi, Vojvoda, Muriqi, Gallapeni, Hodza, Hajdari TÜRKİYE: Uğurcan, Zeki, Ozan, Abdülkerim, Ferdi, Hakan, İsmail, Arda, Kenan, Orkun Kökçü, Kerem

KOSOVA 0-1 TÜRKİYE

10' A Milli Takım gole yaklaştı.

Kaptan Hakan Çalhanoğlu'nun şutu Hajdari'den sekti.

Kenan Yıldız seken topu önünde buldu ve şut çekti.

Top, Kosova savunmasına çarpıp kornere çıktı. 

18' Zeki Çelik ceza sahası içinde yerde kaldı.

Milli futbolcular penaltı bekledi, Michael Oliver ise maçı devam ettirdi. 

22' Kosova gole yaklaştı.

Hodza'nın şutunda Abdülkerim Bardakcı araya girdi. 

24' Kosova bir kez daha gole yaklaştı.

Asllani çizgiye inip içeri çevirdi.

Asllani'nin pası Uğurcan Çakır'da kaldı. 

29' Kosova üst üste iki kez gole yaklaştı.

Asllani'nin ceza sahası dışından çektiği sert şutu Uğurcan Çakır parmaklarıyla çeldi.

Direğe çarpan top Muriqi'de kaldı.

Muriqi'nin şutunda top auta çıktı. 

33' Milli Takım'da Kenan Yıldız orta sahadan rakip ceza sahasının çizgisine kadar topu sürüp içeri çevirdi.

Kerem Aktürkoğlu topu kontrol etmek isteyince Kosova savunması araya girdi. 

45+1' Kerem Aktürkoğlu ve Hajdari sarı kart gördü.

İlk yarı golsüz sona erdi.

GOL | 53' Milli Takım atağında Kenan'ın çevirdiği topa Orkun dokundu ve Kerem son dokunan isim olarak golü attı.

Karşılaşmanın sonuna 6 dakika ilave edildi.

MİLLİLER D GRUBU'NDA MÜCADELE EDECEK

Türkiye; ABD, Kanada ve Meksika'nın ortak ev sahipliğinde düzenlenecek 2026 Dünya Kupası'nda D Grubu'nda mücadele edecek. Milliler, turnuvada ABD, Avustralya ve Paraguay ile karşı karşıya gelecek.

 

Kosova - Türkiye

D GRUBU FİKSTÜRÜ

13 Haziran - TSİ 07:00 - Avustralya-Türkiye
19 Haziran - TSİ 07:00 - Türkiye-Paraguay
26 Haziran - TSİ 05:00 - Türkiye-ABD

24 YIL SONRA DÜNYA KUPASI'NDAYIZ

A Milli Futbol Takımı, 2002 yılında 3. olduğu Dünya Kupası'na yeniden katılarak 24 yıllık özleme son verdi.

Türkiye, tarihinde dördüncü kez Dünya Kupası'na katılma hakkı elde etti. Dünya Kupası vizesini ilk kez 1950'de alan A Milli Futbol Takımı, o dönemin imkansızlıkları sebebiyle turnuvadan çekildi. 1954 Dünya Kupası'nda Macaristan, Batı Almanya ve Güney Kore'yle aynı grupta yer alan ay-yıldızlılar ilk maçında Batı Almanya'ya 4-1 mağlup olurken ikinci maçında Güney Kore'yi 7-0 yendi. Grup formatı gereği Batı Almanya'yla yeniden karşılaşan milliler, rakibine 7-2 kaybederek elendi.

Milli takımın sonraki Dünya Kupası macerası ise 48 yıl sonra gerçekleşti. 2002 yılında play-off turunda Avusturya'yı geçerek organizasyona katılma hakkı kazanan milliler, turnuvayı 3. sırada tamamlayarak tarihi bir başarı elde etti.

Güncellenme Tarihi : 1.4.2026 00:11

İLGİLİ HABERLER