Öğrenciler, bilimadamları, sinemacılar, profesörler v.s... AB'nin Türkiye'ye ayırdığı fonun yüzde 30'unun Brüksel'e iade edildiğini biliyor musunuz?. AB Komisyonu Araştırma Merkezi. Genel Müdürü Sweeney, ''Türkiye'den bireysel başvurular çok düşük. Kapımız Türk girişimcilere her zaman açık'' dedi
Avrupa Birliği (AB) üye ülkeler arasındaki işbirliğini geliştirerek Avrupalılık bilincinin, yenilikçilik ve girişimcilik anlayışının yerleşmesini desteklemek için çeşitli programları hayata geçiriyor. Buna göre AB, 2003 yılı için Türkiye'de oluşturulan Ulusal Ajans'a 4 milyon 801 milyon euroluk yardım yaptı. Ancak Türkiye'den talep olmadığı için bu paranın yüzde 30'u iade edilmek üzere... Bu yüzden AB uzmanları ve yetkilileri, tüm Türk girişimcilere seslenerek AB fonlarından yararlanmaları çağrısında bulunuyor.
EV KADINI, İŞADAMI YA DA ÖĞRENCİLER BAŞVURABİLİR
Örneğin, bir ev kadınısınız. Sokak çocuklarına yardım için bir proje geliştirdiniz. Doğru adrese bunu sunup onay aldığınızda AB size ilgili Türkiye fonundan bir pay veriyor. Ya da öğrencisiniz. Bu programlarla AB üniversitelerinde master şansı kazanabiliyorsunuz. Yatırım yapmak isteyen işadamları, proje ya da araştırma yapan bir bilimadamısınız. AB'nin geniş yelpazeye yayılan program, fon ve bursları herkese açık... Konuyla ilgili görüştüğümüz AB Komisyonu Araştırma Merkezi Genel Müdürü Barry Mc Sweeney SABAH'a yaptığı açıklamada ''Türkiye'den bireysel başvurular çok düşük. Kapılarımız genç araştırmacılara ve bilim adamlarına açık'' diyerek şunları söyledi
TÜRKİYE'DEKİ İNSAN GÜCÜ AVRUPA'DA YOK
Kendini geliştirmek, eğitim aldıktan sonra Türkiye'ye dönüp köprü oluşturacak bilim elçileri arıyoruz. AB'nin yardım ve programlarından yararlanın. Türkiye'deki insan kaynağı hiçbir Avrupa ülkesinde yok. Bilim ve teknoloji açısından heyecan verici potansiyele sahipsiniz. AB'de insan kaynağı sıkıntısı varken, Türk gençlerinin araştırmaya ve bilgiye aç olduğunu görüyoruz. Türkiye'de yeni fikirlere açık, dinamik, olağanüstü yetenekli ve öğrenmeye aç bir kitle var...
AB'nin ''program'' denilen fon çalışmaları 1970'te başladı. Fonlar, başvuran kişinin yaşadığı üye ya da aday ülkenin Ulusal Ajans'ı üzerinden aktarılıyor. AB, Türkiye'deki Ulusal Ajans'a ayırdığı paranın öğrencilere dağılımını şöyle yaptı 2.5 milyon euro Socrates, 1,4 milyon euro Leonardo da Vinci ve 889 bin euro Gençlik Programları.
4 BİN EURO MAAŞ İÇİN ''MARİE CURİE''
AB programlarında bireysel araştırmacılara yönelik 'Marie Curie Programı' uygulanmakta. Özellikle çevre, biyoteknoloji, sosyal bilimler, ekonomi ve bilişim gibi bir çok alanda uygulanan 'Marie Curie Programı' kapsamında bir araştırmacı veya genç bir bilimadamı Avrupa'nın herhangi bir laboratuarlarında araştırmalarını yürütebiliyor. AB, genç bilimadamına veya araştırmacıya eğitimi süresince ayda 4 bin Euro'luk maaş imkânı da sağlıyor.
GENÇLERE ÖZEL ''BİLGİ AVRUPASI''
Avrupa Birliği Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu Nisan 2000 tarihinde 'Gençlik Toplulukları Eylem Programı'nı (Youth Community Action Programme) oluşturdu. Gençlik Programı'nın amacı, Avrupa çapında ve diğer ülkelerdeki 15-25 yaş arası gençlerin hazırladıklara projelere mali desteğin yanı sıra bilgi, eğitim ve ortaklık fırsatları sunarak, ihtiyaçlarını karşılamak olarak belirlendi. Gençlik Programı'yla 40 bin projeye mali destek verildi ve yaklaşık 400 bin gence seyahat imkânı sunarak, 'bilgiye dayanan bir Avrupa yaratılması' hedeflendi. Gençlik Programı'yla hem yaşam boyu öğrenme ve eğitim, hem de gençlerin aktif vatandaş olma olanaklarının geliştirilmesi teşvik ediliyor. Gençlik Programı kapsamında 2004 yılı, sporun olumlu yönleri ve genç insanlar arasındaki bütünleşmeye vurgu yapılarak 'Avrupa Spor Aracılığıyla Eğitim Yılı' olarak kutlanacak.
KENTİ GÜZELLEŞTİRMEK İÇİN ''AB LIFE FONU''
AB Komisyonu, çevresel politikalarını desteklemek üzere 1992 yılında LIFE Programı'nı oluşturdu. Toplam LIFE bütçesinin her yıl % 5'i, AB üyesi olmayan ancak birlikle anlaşması olan ülkelere 'LIFE-Üçüncü Ülkeler' adı altında ödeniyor. Bu program; nesli tükenmekte olan canlılar, onların ve bitkilerin habitatlarının korunması, doğal alanların rehabilitasyonu, sürdürülebilir gibi alanlarda uygulama projelerine de fon aktarıyor. Böylece bu fonlardan yararlanan ülkelerdeki idari ve kurumsal yapı ile çevresel politikaların güçlenmesine, sonuç olarak AB komşusu ülkelerin çevrelerinin daha iyi korunmasına katkı sağlanmış olunuyor.
Bu program, öncelikli olarak ulusal kurumları hedefliyor olsa da, üye ya da aday ülkelerden bireysel ya da kurumsal olarak projelerini sunup başvuruda bulunan herkese açık. Her yıl yenilenen LIFE programına proje başvuruları, Çevre Bakanlığı aracılığıyla yapılıyor.
''KADIN VE ÇOCUK HAKLARI FONU''
AB Komisyonu tarafından Türkiye'deki sivil toplum örgütlerini desteklemek amacıyla oluşturulan Sivil Toplum Geliştirme Programı (STGP), Türkiye'ye 300 bin Euro'luk bir bütçe ayırdı. 2003'te STGP'nin Türkiye'de sivil toplumun rolü ve vatandaşların girişimleriyle uluslararası diyalog kapasitelerinin artırılması amacıyla başlattığı ''Yerel Sivil Girişimler Programı''nın birinci aşamasında 87 proje içerisinden 7 proje uygun bulunarak, 300 bin Euro'luk STGP Programı'ndan mali destek alacak. 1 yıl süreli program kapsamında desteklenen hedef gruplarının ''görme özürlü kişiler, kadın ve çocuk hakları, çocuk hükümlülerin sosyal şartlarının iyileştirilmesi, kadınların örgütlenmesi ve sivil girişimlerin geliştirilmesi'' olduğu belirtildi.
Başvuru adresleri
* Avrupa Birliği Komisyonu
eurapa.su.int. ya dawww.irc.cec.eu.int
* Avrupa Birliği Genel Sekreterliği
Eskişehir Yolu 9.Km. 06520 Ankara
Tel 0 312- 285 77 20 Faks 0 312- 286 04 08
www.abgs.gov.tr
* Avrupa Bilgi Merkezi
MKEK Binası, Kat11, Tandoğan - Ankara
Tel0 312 - 212 81 90 - Faks 0 312 - 223 87 69
www.kobinet.org.tr
* Avrupa Komisyonu Gençlik Programı
* Avrupa Komisyonu Life Programı
* AB nezdinde T.C. Brüksel Büyükelçiliği
Rue Montoyer 4 1000 Bruxelles/Belgium
Tel 00 32 2 513 28 36
sabah
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:55