NEW YORK - Savaş karşıtlarının sert muhalefeti ve müdahaleye karşı çıkan Fransa'nın, denetimlerin yaygınlaştırılarak devam ettirilmesi yönündeki karşı teklifine rağmen Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile İngiltere, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ne sundukları yeni karar tasarısında Irak'ın silahsızlandırılması konusunda askeri müdahale yetkisi talep etti.
Konsey'in 2.5 saat süren toplantısının ardından bir açıklama yapan Alman Başkan Gunter Pleuger, Konsey üyelerinin teklifleri yeniden değerlendirmek ve tartışmak amacıyla Perşembe günü tekrar bir araya geleceğini söyledi.
İspanya'nın da destek verdiği ABD-İngiliz karar tasarısında, Irak'ın, nükleer, biyolojik ve kimyasal silahlar ile menzili BM tarafından belirlenen sınırları aşan balistik füzeleri imha etmek konusunda ''nihai fırsatı değerlendiremediği'' vurgulandı.
Yeni karar tasarısında, daha önce alınan 1441 sayılı karardaki, ''Irak'ın BM kararlarına uymaması halinde bunun ciddi sonuçları olacaktır'' ibaresine de atıfta bulunuldu.
Yeni tasarıda her ne kadar alınacak belirli bir tavra işaret edilmese de, bir İngiliz diplomat, kararın, askeri harekat hususunda bir yetkilendirme olduğunu kaydetti.
Kararla ilgili görüşlerini açıklayan ABD'nin BM nezdindeki Elçisi John Negroponte, tasarının kısa zamanda onaylanmasını umduğunu belirtti. Negroponte, Irak'ın hangi durumda savaştan uzak kalabileceğinin sorulması üzerine ise, ''Ancak tutumunda köklü bir değişiklik olması halinde'' cevabını verdi.
Yapılan değerlendirmelerde, ABD Başkanı George Bush'un, tasarının onaylanması amacıyla yoğun diplomatik temaslara gireceği belirtildi. Bu çerçevede, denetimlerin yaygınlaştırılarak sürmesini öngören ve Almanya ile Rusya'nın da destek verdiği Fransa'nın karşı teklifinin, ABD tarafından dikkate alınmayacağı kaydedildi.
Amerikalı yetkililer, teklife yeterince destek bulunmayabileceği yönündeki yorumlara karşın tasarının onaylanması için gerekli 9 oyun kazanılması konusunda umutlu olduklarını belirti.
BM Güvenlik Konseyi'nden bir kararın çıkması için toplam 9 üyenin 'evet' oyu vermesi ve 5 daimi üyeden hiçbirinin veto kullanmaması gerekiyor.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:25