Gündem
  • 28.2.2005 19:00

ABD'NİN YILLIK İNSAN HAKLARI RAPORU'NDA TÜRKİYE

WASHINGTON - ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 2004 yılı insan hakları ülke raporunda Avrupa Birliği'nin Kopenhag kriterlerini karşılama arzusuyla Türkiye'nin önemli reform paketleri geçirmesine karşılık uygulamanın zayıf kaldığı ve insan hakları ihlallerinin devam ettiği ileri sürüldü.
     ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından her yıl yayınlanan raporun giriş kısmında, ''Türkiye'nin AB ile müzakerelere başlamak için Kopenhag kriterlerini karşılama arzusu, hükümetin önemli reformlar paketini geçirmesini sağladı. Bunlar arasında yeni ve daha liberal ceza yasası, namus cinayetleri ve işkenceyle mücadelede bir dizi anayasal değişiklikler, dini, ifade ve toplanma özgürlüklerinin genişletilmesi ve hükümette ordunun rolünün azaltılması yer aldı'' denildi.
     Raporda, ''ancak bu reformların uygulanması gecikti'' ifadesi kullanılırken, güvenlik güçlerinin ''işkence, dayak, keyfi tutuklama ve gözaltına devam ettiği'' ileri sürüldü.
     Raporda, gözlemcilerin, bu tip faaliyetlerde bir azalma tespit ettiği ve Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi'nin, hükümetin işkenceye karşı ''sıfır tolerans'' politikasına uymak için yerel yetkililerin çaba gösterdiklerini rapor ettiği belirtildi. Namus cinayetlerinin devam ettiği, hükümetin, Kürtçe ve diğer dillerin kullanımıyla ilgili bazı kısıtlamaları kaldırdığı, ancak ifade ve basın özgürlüğüyle ilgili kısıtlamaların yerinde kaldığı iddia edildi. Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:11

İLGİLİ HABERLER