Acı biberin faydası ve zararı
Acı biberin hiç bilmediğiniz faydaları!
Acı biber çoğumuzun vazgeçemediği bir biber çeşididir. Sebze yemeklerinde ve etin yanında bol bol tüketilen acı biberin faydaları ise yüzyıllardır bütün medeniyetler tarafından biliniyor.
İçerisinde bulunan kapsaisin terapatik etkileri sebebiyle pek çok rahatsızlığın tedavisinde kullanılıyor.
Acı biber, dünyanın her köşesinde ve her iklim koşulunda yetişebilen bir sebzedir. Pek çok yemeği tatlandıran bu sebze, özellikle kalsiyum, potasyum ve vitaminler açısından oldukça zengindir.
Acı biber, damarların içerisindeki plakları temizler ve kalbe iyi gelir. Kalbin ihtiyacı olan besin maddelerini içinde barındıran acı biber, vücut sıcaklığını arttırır ve kanı incelterek dolaşımı hızlandırır. Ayrıca kan hücrelerine yapışan toksinleri de temizler.
"" frameBorder=0 width=300 name=google_ads_iframe_/128070660/Milliyet/pembenar/Detayici_300x250_0 marginWidth=0 scrolling=no>
Kalp ve damar sağlığınızı koruyacak güvenilir besin takviyeleri nelerdir?
Hipertansiyonu olan hastalara acı biber önerilmektedir. Tepeden tırnağa kadar tüm kan dolaşımını hızlandıran acı biber, kan basıncını da dengeler.
Acı biberin içerisinde bulunan kapsaisin maddesi kanser hücrelerini öldürücü etkisiyle bilinir. Acı biber bu nedenle kan kanseri ve akciğer kanseri hastalarına önerilmektedir. Araştırmalar kapsaisinin kanser hücrelerini apoptosis evresinde öldürdüğünü göstermektedir.
Baharatlı acı biber mide ve bağırsak ülserlerine de iyi gelir. Bağırsak hareketlerini arttırarak sindirimi hızlandıran acı biber, mide kramplarını, asit ve gaz gibi sorunları çözer.
Sindirim sistemi sorunlarınıza veda etmenizi sağlayacak öneriler için Tıklayınız...
Antifungal özellikleri olan acı biber mantar sorunlarında da etkilidir. Ayrıca solunum yolu rahatsızlığı çekenlerdeki enfeksiyonların giderilmesinde de önemli bir rol oynar.
Acı biber yüzyıllardır alternatif tıpta kullanılmaktadır. Yerel halklar acı biberi kendi tedavi yöntemlerinde önemli bir yere koyar. Soğuk havalarda ayakkabıların içine konan acı biber donmadan etkilenme derecesini azaltır. Kanayan yaraya konan acı biber kanamayı durduru ve iz bırakmadan iyileşmesini sağlardı. Acı biber alerjik reaksiyonlarda da başvurulan bir sebzeydi. Baş ağrısı, soğuk algınlığı gibi durumlarda kullanılırdı. Ayrıca ağrıyı geçiren özelliği ile diş ağrıları, yılan ısırıkları ve migrende de etkili bir maddeydi.
Acı biberin zayıflatıcı özelliği de geniş çevreler tarafından bilinmektedir.
Çok acı biber yiyorum zararı var mıdır? gibi sorular sıkça rastladığımız sorulardandır ve unutulmamalıdır ki en faydalı besinin tüketiminde de aşırıya kaçmak mutlaka zarar teşkil eder. İşte bu sebepten ötürü devamlı acı biber yemek çok da sağlıklı değildir ve pek çok hastalıkların başlangıcına neden olur. Çok acı biber yiyorum zararı var mıdır? sorusunun yanında çok baharatlı yiyorum zararı var mıdır? gibi sorular da geliyor ve bu ikisi de aynı hastalıklara sebep olur. Bu nedenle ne çok acı ne de çok baharatlı besinleri çok tüketmemek gerekir. Dengeli beslenmek her zaman sağlığınız için avantajdır.
Çok Acı Biber Yemenin Zararları
Mide rahatsızlıkları
Midede ülser ve mide yaralarına neden olabilir
Mide de gastrit oluşumuna sebep olur.
Mide kanseri oluşumunu uzun yıllar boyu tüketimi ile tetikler.
Bağırsaklarda delinmelere ve bağırsak yaralarına neden olup acı yaratır.
Basur yani hemoroit hastalığına sebep olur. Bu rahatsızlıkta bir yerden sonra kalın bağırsak ucu anüsten dışarıya çıkar ve kişinin basur ameliyatı olması gerekir. Bir süre yatarak istirahat gerektirir.
Ağızda ve dilde papillalarda oluşacak anlık yanmalarla hasarlara neden olabilir ya da papilla hissizliği yaratabilir.
Çok acı biber yiyorum zararı var mıdır? sorusunu soran kişilerde genelde gastrit ile rahatsızlık başlar. Bunun yanında baharatlı ve yağlı yiyecekler de tetikler. Eğer kişide ülser ya da mide rahatsızlığı varsa zaten acı yememesi gerekir bu kişinin rahatsızlığının ilerlemesine sebep olur. Bu nedenle kişinin çok fazla acı tüketmemesi gerekir. Unutmayınız ki hiç bir şey sağlığınızdan önemli değildir.
Güncellenme Tarihi : 19.9.2016 00:07