Gündem
  • 11.8.2021 10:24

Afganlı densiz gazeteci FETÖ'cü mü?

Ülkemize gelip çekitği videolarla millete ve devlete hakaret eden Afgan Gazeteci'nin FETÖ'cü omduğu iddia edildi. Ülkesinden kaçtıktan sonra elini kolunu sallaya sallaya ülke dolaşan Afanli gazeteci Sunatullah Saadat, 2020’nin başında kaçak yollardan Türkiye’ye geldi.
Bütün amacının Avrupa'ya gitmek olduğunu söyleyen Afganlı gazeteci Avrupa yerine FETÖ'cülerin yoğun olarak bulunduğu Özbekistan'a gitti.

Çektiği videoyla ülkemize hakaretler eden Afgan Sunatullah Saadat’ın Türkiye’deki günlerinin izini sürdük. Saadat’ın Türkiye’de Afgan derneklerinin internet sitelerini yönettiği ortaya çıktı.

Afganistan’da farklı medya gruplarında çalışan Sunatullah Saadat, 2020’nin başında kaçak yollardan Türkiye’ye geldi. Amacı Avrupa’ya gitmekti. İstanbul’da bulunduğu süre içinde bazı Afgan STK’larla temas içinde bulundu. Afgan-Türk İşadamları Derneği Başkanı ve Afganistan Dernekler Federasyonu kurucusu İzzet Saddat ile tanıştı.

 5 AY ÖNCE ÖZBEKİSTAN’A GİTTİ

Sunatullah Saadat, bir süre sonra da bu dernek ve federasyonların sosyal medya hesaplarını yönetmeye başladı. 5 ay önce ise yine işinsanı İzzet Saddat’ın yardımı ile Özbekistan’a gitti. Afgan gazeteci Sunatullah Saadat’ın Türkiye’yi hedef alan hakaret dolu sözlerinin infial yaratmasının ardından Afganistan Dernekler Federasyonu’nun sosyal medya hesaplarında bulunan ona ait geçmişte çekilmiş videolar da yayından kaldırıldı.

 Sosyal medyada büyük tepki çekmişti! Afgan gazeteci hakkında soruşturma başlatıldı

“HAKARET ETME HAKKI YOKTUR”

Afganistanlı Dernekler Birliği Genel Başkanı Mehmet Akmurat ise yaptığı açıklamada, Sunatullah Saadat’ın sözlerinin kabul edilemez olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bu video bizi ve Türk milletini derinden üzmüştür. Böyle bir durum kabul edilemez. Türkiye Afganistanlı göçmenlere kucak açmıştır. Bunu unutmamak lazım. Hiçbir Afganistanlı’nın Türk insanına ve makamına hakaret etme hakkı yoktur.”

O densizi bulduk! Türkiye'ye hakaret eden Afgan: Saçma sapan konuştum

Çektiği videoyla Türkiye’ye hakaretler eden Afgan Sunatullah Saadat, çok pişman olduğunu, Özbekistan’da bulunduğunu, artık Türkiye’ye dönemeyeceğini söyledi.

 Afganistan’da gazetecilik eğitimi aldığını söyleyen Saadat, “Öfke  ile yaptım. Hata etmişim. Artık Türkiye’ye de dönemem” dedi.

Kendi ifadelerine göre, Sunatullah Saadat kaçak yollardan gelip 1 yıl yaşadığı Türkiye’den 4-5 ay önce ayrıldı. Saadat, büyük tepki çeken hakaretlerle dolu o videoya dair soruları cevapladı.

İnsan bazen duygulanıp, sinirlenip saçma sapan konuşuyor. Sonra da pişman oluyor. Ben de çok pişman oldum. Kendi duygularımı ve gördüklerimi söyledim. Ama anlıyorum hata etmişim. Üzgünüm ve çok özür dilerim. Ama videonun tamamını yayımlamamışlar.

Yaparken bunları düşünmedin mi?

Video sosyal medyada yayımlandıktan sonra Türkiye’den bir kadın bana ulaştı. Konuştuklarımın ne kadar haksız olduğunu söyledi. Çok nazik ve anlayışla söyledi. Ne kadar hata ettiğimi o zaman anladım. Şimdi de çok pişmanım.

Türkiye’ye nasıl geldin ve ne kadar kaldın?

Afganistan’dan kaçak yollarla geldim. Bir sene Türkiye’de yaşadım. 4-5 ay önce de Türkiye’den ayrıldım. Şimdi Özbekistan’dayım.

Gerçekten gazeteci misin?

Afganistan’da gazetecilik okudum. Televizyonlarda çalıştım. Haber yazdım. Orada can güvenliğim olmayınca da Türkiye’ye geldim. Serbest gazeteci olarak çalıştım. 200 bin takipçisi olan sayfam vardı. Oradan haberler, yorumlar paylaşıyordum.

Türkiye’den neden ayrıldın?

Türkiye’de durumum belirsizdi. Kaçaktım. Kendime bir gelecek çizmek zorundaydım. O yüzden Afganistan’a döndüm. Sonra oradan da ayrıldım.

Türkiye’ye dönecek misin?

Artık nasıl döneyim? Türkiye’de hedef oldum. Videodan sonra 20-30 bin mesaj aldım. Hakaretler ve tehditler. Sıcakkanlı gençler var. Çok sert mesajlar attılar.

Ben Türkiye’yi ve Türk insanlarını seviyorum. Bir sene kaldım Türkiye’de, hep insanca muamele gördüm. Ben de hiç hukuk dışına çıkmadım.

 

Güncellenme Tarihi : 11.8.2021 10:39

İLGİLİ HABERLER