Savaş Dubai Otellerini Vurdu: Fiyatlar 'Pandemi' Seviyesine İndi, Doluluk %30'a Geriledi
Dubai Turizm Sektöründe Gerilim Kaynaklı Durgunluk
Dubai'deki konaklama sektöründe, bölgesel gerilimlerin bir sonucu olarak otel fiyatlarında keskin bir düşüş yaşandığı ve doluluk oranlarının Koronavirüs pandemisi dönemini anımsatan seviyelere gerilediği bildirildi. Sektörden bir kaynağın verdiği bilgilere göre, otellerdeki mevcut doluluk oranı yaklaşık %30 seviyesinde seyrediyor.
Novosti ajansına konuşan kaynak, otellerin sunduğu cazip tekliflere dikkat çekti. Özellikle kısa süreli konaklamalar için çeşitli kampanyaların düzenlendiği ifade edildi.
"Otellerin fiyatları, tıpkı salgın sırasında olduğu gibi düştü. Kısa süreli konaklamalar için spor salonlarına ücretsiz giriş, yiyecek-içecek kuponları ve plaj veya havuza giriş biletleri gibi çok sayıda teklif mevcut. Yani otel sadece bir günlük konaklama imkanı sunuyor. Ayrıca, bir ay veya daha uzun süreli konaklamalar için de pek çok kampanya bulunuyor."
Bu özel otel tekliflerinden en çok faydalanan kesimin ise emirlikte ikamet edenler olduğu eklendi.
İşletmelerin Finansal Zorlukları
Yaşanan bu durum, bazı otel işletmelerini finansal olarak zor bir sürece sokmuş durumda. Kaynağın açıklamalarına göre, bazı tesisler faaliyetlerini sürdürmekte güçlük çekiyor.
"Bazı oteller, Dubai Elektrik ve Su İdaresi (DEWA) ve internet gibi giderler ile maaş maliyetleri nedeniyle ayakta kalamayacaklarını anlayarak süresiz olarak kapanıyor. Bu oteller personeline ücretsiz izin veriyor. Ancak en düşük kâr marjıyla faaliyet göstermeye devam eden başka oteller de var."
Bölgesel Konjonktür ve BAE'nin Duruşu
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), tırmanan gerilimin başlangıcından bu yana topraklarının, hava sahasının veya sularının İran'a karşı herhangi bir askeri operasyonda kullanılmasına izin vermeyeceğini taahhüt etmişti. Artan bölgesel baskılara rağmen, bu çerçevede herhangi bir lojistik destek sağlanmayacağı da teyit edilmiş ve BAE, doğrudan bir çatışmanın dışında kalma çabasını ortaya koymuştu.
Bununla birlikte BAE Savunma Bakanlığı, devletin güvenliğini ve egemenliğini hedef alan her türlü tehdide kararlılıkla karşı koymaya hazır olunduğunu yineledi.
BAE Savunma Bakanlığı tarafından Cumartesi günü yapılan bir açıklamada, İran saldırılarının başlangıcından bu yana BAE hava savunma sistemlerinin 398 balistik füze, 15 seyir füzesi ve 1872 insansız hava aracıyla mücadele ettiği duyuruldu.
Diğer Körfez ülkeleriyle birlikte BAE de Hürmüz Boğazı'nın kapatılması ve deniz seyrüseferinin aksaması nedeniyle güvenlik ve ekonomik baskılara maruz kalıyor. Bu durumun küresel tedarik zincirleri ve enerji piyasaları üzerinde yansımaları oluyor.