AFT DEYİP GEÇMEYİN! KANSER OLABİLİRSİNİZ!..
Ağız içinde sürekli beyaz lekeler veya kırmızı lekeler ortaya çıkıyorsa bu “ağız kanseri” oldunuz anlamına gelebilir. Uzmanlar, çok uzun süre geçmeyen ya da sürekli tekrar eden ağız yaralarının mutlaka kontrolden geçirilmesini tavsiye ediyor. Kadıköy Şifa Merkezi'nden Op. Dr. Engin Aktaş, ağız kanseri konusunda merak edilenleri BUGÜN'e açıkladı...
Ağız kanseri nedir? Ağız kanserleri dudak, dil, alt ve üst çene alveoler mukozası, damak, dil, ağız tabanı ve boğaz bölgesiyle sınırlandırılmış alanda görülen kanserler olarak ifade edilebilir. Ağız kanserlerinin 1/3'ü boğaz bölgesini tutarken geri kalan 2/3'lük bölüm ağız boşluğunu tutmaktadır. Ağız kanserleri tüm kanser olgularının yüzde 2-4 arası bir bölümünü oluştururular. Ağız kanseri hastalarının yüzde 95'inin 40 yaş üzerindeki bireyler oldukları ve hastalığın teşhisi sırasındaki ortalama yaşın 60 olduğu bilinmektedir. Kadınların erkeklere oranı yarı yarıyadır.
KANAMALARA DİKKAT!
Peki belirtileri nelerdir?
Uzun süredir ağızda bulunan ve geçme belirtisi göstermeyen şişlik ve lekeler, ağız içi veya dudaktaki ağrı vermese de iyileşmeyen herhangi bir çatlak, kanserin habercisi olabilir. Gelişen bir tümör ağrı vermeyebilir ancak yayılarak kanamaya sebep olabilecek ülserler oluşturabilir. Kanser çoğunlukla acı verir ve dilin anormal bir şekilde sert ve bükülmez olmasına neden olur.
Düzgün konuşma veya yutkunma zorluğu ve uyuşma hissi görülebilir. Ağız kanserinin gelişimini tetikleyen diğer faktörler arasında: Özellikle sert alkollü içkiler olmak üzere aşırı alkol tüketimi, alkol ve sigarayı bir arada kullanma, yerine oturmayan takma dişler, sayılabilir. Özellikle güneş altında çalışan çiftçi, işçi vs. meslek gruplarından kişilerin dudaklarını koruması şart.
Tedavi yöntemleri nelerdir?
Ağız kanserlerinin erken teşhisi çok önemlidir. Erken teşhiste yüzde 90 oranında iyileşme sağlanabilir. Ağız içinde ağrısız büyüyen bir yara kanseri düşündürebilir. Ağız kanserlerinde kesin teşhis biyopsi ile konulur. Tedavide ise cerrahi müdahale, radyoterapi ve kemoterapi yöntemlerinden yararlanılmaktadır.
KORUNMA YOLLARI
Sigara, pipo gibi tütün ürünlerini kullanmayın. Meyve ve sebzeden zengin diyetle beslenin. Araştırmalar bu tür diyetin ağız kanseri riskini azaltabileceğini gösteriyor. Düzenli olarak diş hekimine gitmeyi ihmâl etmeyin. Ağızda çıkan aftlar, ağız ülseri ya da kanser belirtisi olabilir. Ağız kanseri çoğunlukla acı verir ve dilin sert ve bükülmez olmasına neden olur. Böyle belirtiler yaşıyorsanız mutlaka doktora gidin...