Sağlık
  • 25.1.2008 03:40

AĞRINIZI HAFİFLETİN!

Migren her an sıklıkla karşılaşılan ailesel bir hastalıktır. Genellikle başın bir yarısında zonklayıcı baş ağrısı ile karakterize olup, çocukluk çağında veya erken erişkin yaşta başlar. Azalan sıklıkta tekrarlar. Baş ağrıları nedenleri arasında beyin zarı ve merkez sinir sistemi iltihapları, beyin tümörleri, sinüzit, orta kulak iltihabı, tonsilitis, farenjitis, göz kırma kusurları, glokom gibi göz hastalıkları, temporal arteritis trigeminal nevralji, servikoz artroz daha da bir çok neden sayılabilir.

TETİKLEYİCİ FAKTÖRLER...
Ruhsal kökenli gerilim tipi baş ağrıları çok önemlidir. Hastanın hekimin baş ağrısı ile ilgili sorduğu soruları doğru bir şekilde yanıtlaması büyük önem taşır. Doktora verilecek bilgiler arasında, baş ağrısı ortaya çıktığı zaman ağrının yeri, şiddeti ve özellikleri, süresi, oluşum sıklığı, eşlik eden belirtiler ve tetikleyici faktörler yer alır. Migrende tetikleyici faktörlerin başında stres, açlık, susuzluk, öğün atlama, uyku saatlerine dikkat etmeme, yorucu aktivite (beden ve ruhsal yönden yorucu işler), ağır kokular, bazı yiyecek ve özellikle alkollü içecekler, hava değişimi (lodos) ve menstrasyon (adet dönemi) gelir. Ancak bu faktörlerin tüm migrenliler için geçerli olduğu yanılgısına düşülmemelidir.

BULANTI GÖRÜLEBİLİR

Migren atağı sırasında, genellikle zonklayıcı ve aktivitelerle şiddetlenen orta şiddette ya da şiddetli tek taraflı olabilen baş ağrısının yanı sıra iştahsızlık, halsizlik, ışık, ses ve kokudan rahatsız olma, bulantı, kusma görülebilir. Migrenin 1 yıldaki atak sayısı kişiden kişiye değişir. Migren, tedavi ile kontrol altına alınabilinen bir hastalıktır. Eğer düzenli doktor kontrolü altında takip ve tedavi görüyorsa, hasta migren ağrılarından kurtulur. Migrende halen en etkili tedavi ilaç tedavisidir. İlaç tedavisinin yanında, hastanın doktoru ile iyi iletişim kurabilmesi önem taşır. Hastanın tespit edilen tetikleyici faktörlerden kaçması da gerekir.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 14:10

İLGİLİ HABERLER