Ahmet Altan’a Başbakana hakaret cezası
Mahkeme, Altan'a önce 11 ay 20 gün hapis cezası verdi, ardından cezayı adli para cezasına çevirdi. Mahkeme, Ahmet Altan'ın 7 bin lira para cezası ödemesine hükmetti.
"BAŞBAKANIN ELEŞTİRİ SINIRI GENİŞTİR"
Anadolu Adalet Sarayı 10. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı avukatı Seçil Özkazanç ile tutuksuz sanık Ahmet Altan'ı avukatı Veysel Ok yeraldı.
Duruşmada söz alan avukat Veysel Ok, Altan'ın suçsuz olduğunu belirterek, suçlamaya konu köşe yazısında Uludere olayına değinildiği için Uludere olayında kimin emir verdiğinin araştırılması gerektiğini ifade etti. Avukat Ok, olayda sorumluların tespit edilmesi için Genelkurmay Başkanlığı'na müzekkere yazılmasını ve dosyada siyasi iktidarın sorumluluğunun bulunup bulunmadığının tespiti için de dosyanın bilirkişiye teslim edilmesini talep etti.
Söz konusu köşe yazısının içeriğinde siyasi iktidarın Uludere olayındaki sorumluların bulunmasına ilişkin uyarılar olduğunu ifade eden Veysel Ok, "Mahkeme yazılarda iyi niyet aramalıdır. Rahatsız edici ve rencide edici fikirler de koruma altındadır. Sert ifade saldırganlık değerlendirmesi yapmaya yetmez. Müvekkilim bir gazetecidir, Recep Tayyip Erdoğan ise 10 yıldır Başbakanlık yapan kişidir ve bu nedenle eleştiri sınırı daha geniştir" dedi.
7 BİN LİRA ADLİ PARA CEZASI
Mahkeme önce, sanık Ahmet Altan'a köşe yazısında 'Devlet yardakçılığı ve ahlak' başlıklı yazı ile eleştiri sınırlarını aşarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a basın yoluyla hakaret ettiği gerekçesiyle bir yıl 2 ay hapis cezası verdi. Sanığın duruşmadaki iyi halini de dikkate alan mahkeme, hapis cezasını 11 ay 20 güne indirdi ve verdiği hapis cezasını günlüğü 20 liradan toplamda 7 bin lira adli para cezasına çevirdi.
"KAMUOYU ÖNÜNDE SAYGINLIĞI ZEDELEYECEK UNSURLAR BARINDIRIYOR"
Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2012 yılının Şubat ayında hazırlanan iddianamede, gazeteci Ahmet Altan'ın yine aynı yıl Ocak ayında Taraf gazetesindeki köşesinde, Uludere olayı ile ilgili 'Devlet Yardakçılığı ve Ahlak' başlıklı yazısıyla Başbakan Erdoğan'a hakaret içerikli yazı kaleme aldığı vurgulandı.
İddianamede, "Müştekinin siyasi kimliği gözetilerek katlanması gerektiği düşünülen ve eleştirinin yapısı gereği olması beklenen 'sert, kırıcı, hırçın' ifadelerinin ötesinde, eleştiri sınırlarını aştığı ve kamuoyu önünde müştekinin siyasi kimliği dışında kişisel saygınlığını zedeleyecek maddi unsurları barındırmıştır" denildi.
Suçun muhatap aldığı kişinin Türkiye Cumhuriyeti Başbakan'ı ve kamu görevlisi olduğu belirtilen iddianamede, Ahmet Altan'a eleştiri sınırlarını aşarak 'Basın yolu ile kamu görevlisine alenen hakaret' ettiği gerekçesiyle 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.
Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 13:25