Gündem
  • 22.12.2024 13:07

Ahmet Şara : PKK'ya silahları bırakması için son bir şans verdik

Suriye geleceğini planlarken The New Arab, Suriye askeri lideri Ahmed El-Dalatî ile HTŞ, Beşşar Esad ve özgür Suriye toplumu hakkında konuştu.

Beşşar Esad rejiminden kurtulmuş bir Suriye nasıl olacak? [Fotoğraf kredisi: Getty Images]

Ahmed el-Dalatî, son dönemde Beşşar Esad rejiminin devrilmesine yol açan Suriye muhalif ittifakının askeri operasyonlarında rol alan kilit isimlerden biri olarak öne çıkıyor .

El-Dalatî, muhalif gruplarla Esad güçleri arasındaki çatışmalar konusunda derinlemesine bilgi sahibi olup, yeni Suriye'ye ilişkin gelecekteki düzenlemeler konusunda da bilgi sahibi.

New Arab, askeri yönetimin Suriye'nin geleceğine ilişkin vizyonunu anlamak için kendisiyle e-posta yoluyla bu röportajı gerçekleştirdi. Aşağıda çevrilmiş bir metin bulunmaktadır.

TNA: Halep, Humus ve son olarak Şam’ın kurtarılması öncesinde hangi hazırlıklar yapıldı?

Ahmed El-Dalatî: Hazırlıklar uzun vadeli planlama ve askeri gücümüzün geliştirilmesini içeriyordu ve bu da önemli bir fark oluşturdu. Esad'ın ordusu halkın mallarını yağmalarken, tüccarlara saldırırken ve sivil kurumları talan ederken, biz füzeler ve insansız hava araçları üretiyor ve halka hizmet etmek için ulusal kurumlar inşa ediyorduk. Bu sonuçları elde etmek bu tür çabaların doğal bir sonucuydu.

Bu başarının tamamlanması için öngörülen süre yaklaşık 11 gün müydü?

Davamızın adaleti nedeniyle başarı bekliyorduk, ancak kurtuluş savaşının bu kadar kısa olacağını tahmin etmemiştik. Esad'ın güçlerinin ve onu destekleyen milislerin kötü performansına şaşırdık.

Hareketlerinizden önce Beşşar Esad ile herhangi bir iletişim veya müzakere girişimi oldu mu?

Esad mantıklı karar alma yeteneklerinden yoksundur. Riyad'a davet de dahil olmak üzere gerekli değişiklikleri uygulaması için kendisine çağrıda bulunan çok sayıda uluslararası ve Arap mesajı aldı, ancak İran'ın elinde bir araç olarak kaldı.

Gerçek karar verici olmadığını bildiğimiz için ona hiçbir mesaj göndermedik. Mesajımız Halep'e gerçek girişimize iletildi.

Suriye'deki muhalif grupların çeşitliliği gelecek için bir güç mü yoksa bir zayıflık mı?

Silah birliği çok önemlidir çünkü birleşik karar almaya yol açar. Devrimin ilk yıllarında bunu başaramamış olsak da, daha sonra kabul edilebilir bir birlik seviyesine ulaştık ve bu da Esad güçleriyle olan çatışmalarımızda fark yarattı.

Şimdi, tüm askeri unvanları kaldırmayı ve tüm fraksiyonları Suriye Savunma Bakanlığı altında yeni bir ulusal orduya entegre etmeyi hedefliyoruz. Bu, Suriye'nin yeniden inşasında engellerden kaçınmak için önemlidir. Bu süreç halihazırda devam ederken, etkilerinin belirginleşmesi zaman alacaktır.

Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) ilişkin tutumunuz nedir?

Dostla düşmanı, Suriye'nin birliğini korumak isteyenlerle, onu bölmeyi hedefleyenleri net bir şekilde ayırıyoruz.

Suriye devletinin birliği müzakere edilemez. Bu savaş sırasında, SDG'ye herhangi bir saldırı başlatmadık , akıllarını başlarına toplayıp Şam'ın otoritesi altında kalmanın en iyi seçenek olduğunu anlamalarını umduk.

SDG'nin tek başına bir güç olarak kalması durumunda nasıl bir yol izleyeceksiniz?

Kurtuluşun ikinci gününden itibaren silah toplamaya başladık, uzlaşma büroları açtık, insanları doğru tercihlere yönlendirmek için genel af çıkardık.

Kararımız açıktır: Yeni Suriye devletinin otoritesi dışındaki hiçbir fraksiyonun silah tutmasına izin verilmeyecektir. İnsanların silahsızlandırılması, daha fazla hata yapmalarını önlemeye yardımcı olur. Silahsızlanmaya direnenler veya kişisel hırsları için Suriye'nin bazı kısımlarını ele geçirmeye çalışanlar ağır sonuçlarla karşılaşacaktır.

Suriye Özgür Ordusu gibi ABD destekli örgütler hakkındaki tutumunuz nedir?

ABD'nin Suriye'deki belirli silahlı gruplara verdiği destek bir zamanlar faydalıydı(Esad rejimi hakimken) . Ancak Esad rejimi gittiğinden, silahlı gruplara dışarıdan destek verilmesine artık gerek kalmadı.

ABD yardım etmek isterse, uygun kanallar aracılığıyla böyle bir yardımı memnuniyetle karşılarız. Geçici bir hükümetimiz var ve yakında bir Savunma Bakanlığımız ve profesyonel bir ordumuz olacak. Dış destek, askeri yeteneklerimizi geliştirmeye odaklanmalıdır. 

Bu örgütlerin paralel bir yapı kurmayı hedeflemeleri halinde bir koordinasyon veya çatışma söz konusu olacak mı?

Savaş bitti ve ülke bir devlete dönüştü. Devlete paralel bir varlık oluşturmaya çalışan herkes büyük bir hata yapıyor. Bu tür hataların önlenmesine yardımcı olacağız. Güç kullanmak, özellikle iç meselelerde aklımıza gelecek son şey olacak.

İran'ın Suriye'de yeniden nüfuz kazanmaya çalışması durumunda cevabınız ne olacak?

Güç, güçle buluşuyor. İran bizi yıllardır test ediyor ve tekrar denerlerse uygun bir yanıt alacaklardır. İran'ın yaklaşımını yeniden gözden geçirmesini, sınırları içinde kalmasını ve bölgede olumlu ilişkiler aramasını umuyoruz. İran, rejimi desteklediği için zaten ağır bir bedel ödedi ve hatalarını tekrarlamamalı.

Mevcut askeri ve siyasi gelişmeler ışığında İran yeni bir meydan okuma oluşturabilir mi?

Bunu beklemiyoruz. Bugünün İran'ı geçmişin İran'ı değil ve yayılmacı projesi sona yaklaşıyor.

Beşşar hükümetiyle ittifak yapan Filistinli gruplara karşı tavrınız nedir?

Duruşlarını revize edenler bizi destekleyici bulacaklardır. Ancak halkımıza karşı olumsuz tutumlarını sürdürenler farklı bir tepkiyle karşılaşacaklardır.

Ahmed Eş-Şara Suriye cumhurbaşkanlığına aday olabilir mi?

İtirazımız yok; halk başkanını seçecek. Ancak bu erken. Şu anki önceliklerimiz güvenliği sağlamak ve halkımızın temel ihtiyaçlarını karşılamak.

İsrail'in Suriye topraklarına yönelik tekrarlayan hava saldırılarına neden bir yanıt verilmedi?

Halkımız Esad'ın suçlarından bitkin düştü ve yeni savaşlara gücümüz yetmiyor. Suriye'nin istisnai koşullarını istismar eden İsrail'in sorumsuz eylemlerini kınıyoruz.

Uluslararası toplumu, İsrail'in askeri ve sivil tesislerimize yönelik tekrarlanan saldırıları konusunda sorumluluk almaya çağırıyoruz.

Suriye ne zaman seçimlere ve siyasal sisteme tanıklık edecek?

Mevcut durumumuzda öncelik, güvenliği sağlamak, temel hizmetleri geri yüklemek ve hayatı normalleştirmektir. Tüm Suriyelilerin katılabileceği bir siyasi sistem için bir ortam oluşturmak bir sonraki hedefimizdir.

Lamiaa Sharaf, Mısır'ın iç işleri, İran ve Arap Baharı devrimlerinin yaşandığı ülkelerle ilgilenen bağımsız bir Mısır gazetecisidir.

Güncellenme Tarihi : 22.12.2024 13:17

İLGİLİ HABERLER