AİHM'i perişan ettik!..
Genel Kurul'da, ''Yargılama Sürelerinin Uzunluğu ile Mahkeme Kararlarının Geç veya Kısmen İcra Edilmesi ya da Edilememesi Nedeniyle Tazminat Ödenmesine Dair Kanun Tasarısı'' üzerinde görüşmeler sürüyor.
Tasarının tümü üzerindeki görüşmeler başlamadan önce söz alan BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, tasarının Anayasa'ya ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Sözleşmesi'ne aykırı olduğu gerekçesiyle görüşülemeyeceğini savunarak, bu konuda usul tartışması açılmasını talep etti. Bunun üzerine TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, usul tartışması açtı.
Kaplan, evrensel hukukun ulusal hukukun üstünde olduğunu, kimseye özgürlüğü karşısında para verilemeyeceğini söyledi. Tasarının Anayasa ve evrensel hukuka aykırı olduğunu ve Meclis'te görüşülemeyeceğini ileri süren Kaplan, bu nedenle yasa Meclis'ten çıksa bile kadük kalacağını savundu.
MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, tasarının sorunlara çare aramadığını, sonuçlarla uğraşmak gibi garip bir mantıkla geldiğini söyledi. Ancak, ''Tasarı Meclis'te görüşülemez'' fikrine katılmadığını belirten Bal, ''Yasa bu Meclis'te görüşülmeyecek de nerede görüşülecek-'' dedi.
AK Parti İstanbul Milletvekili Bülent Turan, tasarının Anayasa ve uluslararası hukuka aykırı olmadığını, aksine, Türkiye'nin AİHM kararı doğrultusunda iç hukukta düzenlemeye gittiğini belirtti.
CHP İstanbul Milletvekili Milletvekili Sezgin Tanrıklu, ''Türkiye'de yargı bir çok insanı perişan etti, biz de AİHM'i perişan ettik'' dedi.
Tasarıda yargı süreci devam eden vakalarla ilgili olarak bir idari kurul oluşturulduğuna işaret eden Tanrıkulu, ''Bu, Anayasa'ya aykırıdır. Çünkü yargılama devam ediyor. İdari kurul, devam eden yargılamalarla ilgili olarak bir karar veremez. Mahkemenin uygulamasını denetleyecek ve memurlardan oluşacak bir idari kurul kurulamaz'' diye konuştu. Tanrıkulu, tasarının geri çekilmesini talep etti.
TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ise tasarının Anayasaya aykırılığının komisyonda itiraz olarak ileri sürüldüğünü, uzunca bir değerlendirdirmeden sonra yapılan oylama ile Anayasaya aykırı olmadığı sonucuna ulaşıldığını söyledi. İyimaya ayrıca, Genel Kurul'da bir usul tartışması içinde Anayasaya aykırılık tartışması yapılamayacağını, bu tartışmanın ancak bir önerge ile yapılabileceğini ifade etti.
TBMM Başkanvekili Mumcu, Başkanlık Divanı'nın bir tasarıyı geri çekmek gibi yetkisinin olmadığını belirterek, görüşmelere devam edileceğini söyledi.
-''Tasarı günü kurtarmaya yöneliktir''-
Tasarının tümü üzerinde söz alan BDP Mardin Milletvekili Erol Dora, tutuklamanın, tedbirden çok cezaya dönüştüğü, özellikle özel yetkili mahkemelerde tutukluluğun sistematik hale geldiğini dile getirdi. Dora, tasarının mağduriyetleri önlemeyeceğini, yeni mağduriyetlerin yolunu açacağını ileri sürdü.
CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, yargılamalardaki ihlaller sonucu tazminat ödemek yerine, ihlallerin önlenmesine yönelik çalışma yapılması gerektiğini, ancak tasarının bu yönde hazırlanmadığını vurguladı. Hak ihlallerine karşı kalıcı çözümler üretilmesi gerektiğine dikkati çeken Yılmaz, ''Tasarıda uzun yargılamanın önlenmesine karşı bir yaptırım yok. Sadece tazminat ödenmesi yoluyla geçici çözüm yaratılmaktadır. Tasarının maddelerinde Anayasaya aykırılık dahil pek çok sakınca var. Bunları komisyonda tartıştık ama önerilerimizi kabul ettiremedik. Tasarı günü kurtarmaya yöneliktir. Gerçek anlamda AHİM'in ülkemizden istediği yükümlülükleri yerine getirmemektedir'' diye konuştu.
-''Siyasallaşmış yargıdan korkuyorlar''-
MHP Grubu adına söz alan Konya Milletvekili Faruk Bal, 10 yıl boyunca yargının personel sorununun çözülemediğini, personelin motivasyonunun bozulduğunu savundu.
Bal, hakim, savcı, katip, mübaşir, sanık ve mağdurun, yargının üzerindeki siyasal güçten, siyasallaşmış yargıdan, adaletin gerçekleşmemesinden korktuğunu söyledi.
AK Parti'nin yargının yükü üzerine yük bindirdiğini ifade eden Bal, bir davanın en az dört kez yargının önüne geldiğini, böylece yargının iş yükünün arttığını belirtti.
Bal, yargının siyasallaştığını, hantallaştığını ileri sürdü.
Tasarıya yönelik eleştirilerini dile getiren Bal, ''Bu tasarıyla, uzun yargılama nedeniyle Türkiye'nin mahkumiyete müstahak özürlü yargısının olduğunu inkar ediyorsunuz. Tasarı, iktidarınızda vahşi şekilde görülen uzun tutukluluk halleriyle insanların hürriyetlerinden olmalarının da ikrarıdır. Yargı bu işleri beceremiyor, bunu yürütme olarak yapayım mantığıyla bu tasarıyı getiriyorsunuz'' dedi.
Bal, tasarının, parlamenter demokratik sisteme, hukuk devletine, yargının bağımsızlığına, tarafsızlığına aykırı olduğunu savunarak, ''Hukuk ve demokrasiyle ilgili ne kadar ilke varsa aykırıdır. Çözüm mü istiyorsunuz; hükümetin yetkisinde bir organla değil, idari davalarda Danıştay'a, hukuk, ceza davalarında Yargıtay'ın ilgili dairelerine, bunları beğenmiyorsanız Anayasa Mahkemesi'ne verin. Bu iş hükümetin değil, yargının işidir. Tasarıyla, siz, sivrisinekleri avlamakla meşgulsünüz, asıl olan bataklığı kurutmaktır'' diye konuştu.