Gündem
  • 21.12.2024 12:59

İran Suriye'nin en büyük petrol rafinerisini hizmet dışı bıraktı

İran'ın hamlesinden sonra Suriye'nin en büyük petrol rafinerisi çalışmayı durdurdu

Baniyas Rafinerisi günde 90.000 ila 100.000 varil arasında ham petrol işliyor.

Baniyas Rafinerisi günde 90.000 ila 100.000 varil arasında ham petrol işliyor. AFP

Financial Times gazetesi Perşembe günü, Suriye'nin en büyük rafinerisi olan Suriye Banias Petrol Rafinerisi'nin, ülkenin ithalatının büyük çoğunluğunu oluşturan İran'dan ham petrol alımını durdurmasının ardından faaliyetlerini askıya aldığını bildirdi .

Suriye'nin en büyük petrol rafinerisinin genel müdürü İbrahim Muslim, Financial Times'a yaptığı açıklamada, rafinerinin daha önce ülkenin girdisinin büyük çoğunluğunu oluşturan İran'dan ham petrol alımını durdurduğunu ve ülkenin ham petrolünün yüzde 90'ının İran'dan geldiğini açıkladı. Beşar Esad'ın düşüşünden önce İran'dan.

Muslim, günde 90.000 ila 100.000 varil arasında ham petrol işleyen Baniyas rafinerisinin, İran destekli eski Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın devrilmesinden sonra Cuma günü son benzin partisini ürettiğini ekledi.

Şöyle devam etti: "Ham petrol piyasaya çıktığında hazır olmamız için sadece kısa süren bakım çalışmaları yapıyoruz."

Muslim, yıllardır Suriye'nin kuzeybatısındaki muhalif bölgeyi yöneten Kurtuluş Hükümeti'nin rakamlarını da içeren yeni Suriye liderliği üyelerinin kendisine, ülkeye yönelik yaptırımların kaldırılmasını ve Suriye'nin İran dışındaki ülkelerden petrol ithal etmesine izin verilmesini beklediklerini söylediklerini söyledi. kaynak sağlamak ve aynı zamanda rafinerinin ekipmanları için yedek parça satın almasını sağlamak. "İnşallah yaptırımlar kalkar, yedek parça alabileceksiniz dediler" dedi.

"Depoda yeterli miktarda yakıt bulunduğunu" ve "durumun stabil olduğunu" ekledi.

Muslim, Baniyas rafinerisinin operasyonlarda iki aylık bir duraklama gerektirecek bir bakım projesi beklentisiyle 2020'den bu yana petrol ürünleri envanterini artırdığını söyledi. 

Kendisi, rafineride parçalanan baca ve 2022'deki depremin yol açtığı hasar gibi çözülmesi gereken uzun vadeli sorunları anlattı. Rafineri, yeni bir ham petrol sevkıyatını beklerken daha küçük bakım projelerini hızla gerçekleştiriyor. Ancak makineler uzun süre duramıyor, bu da aşınma ve yıpranmaya neden olabiliyor” dedi.

Yeni geçici hükümet, ABD, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler ve diğerleri tarafından terör örgütü olarak tanımlanan Hay'at Tahrir el-Şam tarafından kuruldu. Bu sınıflandırmaya rağmen Batılı hükümetler zaten grubun liderleriyle ilgilenmeye başladı. Ayrı olarak, Suriye devleti de Batı'nın kapsamlı yaptırımlarına tabidir.

Petrol kıtlığı, temel hizmetleri çalışır durumda tutmaya ve savaşın harap ettiği ekonomiyi canlandırmaya çalışan Suriye geçici hükümetinin karşı karşıya olduğu büyük bir zorluk teşkil ediyor.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken Cumartesi günü yaptığı açıklamada, yakıt sıkıntısının "ışıkların açılabilmesi, mağazaların açılabilmesi ve insanların rahat edebilmesi için çözülmesi gereken acil ihtiyaçlardan biri" olduğunu söyledi. hareket et."

Suriye'nin tamamı, elektrik santrallerini çalıştıracak yakıtın bulunmaması nedeniyle ciddi bir elektrik sıkıntısı çekiyor. Bunun istisnası, enerjisini Türkiye'den alan, Heyet Tahrir el-Şam'ın kalesi olan İdlib'ti.

Agence France-Presse'e göre, Esad karşıtı grupların Suriye'deki etkisi her zaman bu gruplara dağıtılan petrol parasının miktarıyla ölçülüyor.

Bu durum, 2011'den bu yana, BAE liderliğindeki Körfez ülkeleri, kendilerini İran'ın müttefiki Esad'la kopan bağları yeniden kurmak zorunda kalana kadar devam etti.

Century Uluslararası Araştırma Merkezi uzmanı Aaron Lund'un AFP'ye verdiği demeçte, bugün bu ülkelerin kendilerini daha kötü bir gerçekle karşı karşıya bulduklarını belirterek şunları kaydetti: "Müslüman Kardeşler'den korkanlar bugün Şam'da Müslüman Kardeşler'i görüyorlar. bin kat daha güçlü ve onlara karşı daha fazla düşman.”

Suriye rejiminin devrilmesi ve cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın ülkeden kaçması, Rusya ve İran için sadece siyasi ve askeri nüfuz açısından değil, aynı zamanda ekonomik darbeler açısından da çifte bir darbeyi temsil ediyor. Bu iki ülkenin Suriye'ye müdahalesinin başlangıcından itibaren kendisini iktidar koltuğuna oturtmak için halka açık kapılar açıldı.

İran ve Rusya'nın aldığı darbenin etkileri de başka yöne gidiyor ve bu konuda, özellikle devrik Esad rejimi hükümetiyle bir sonraki aşamada imzalanan anlaşmaların akıbeti ile ilgili birçok soru gündeme geliyor. ve oldukları gibi mi kalacaklar yoksa tamamen çözülecekler mi?

Rusya, fosfat ve petrol sektörlerinde büyük yatırımlara imza atmış, ülkenin merkezindeki Humus şehrinde bir petrokimya tesisi satın almış, Tartus limanında da önemli sivil ve askeri yatırımlara imza atmıştı. petrol yatırımları, özellikle de iki deniz bloğunda (Amrit sözleşmesi, Blok No. 1).

Buna karşılık İran, eski Esad rejimi hükümetiyle fosfat sektörünün yanı sıra elektrik, marketler ve finans sektörü gibi diğer tesisleri de hedef alan bir dizi uzun vadeli anlaşma ve mutabakat zaptı imzaladı. Çoğu fiili uygulama noktasına ulaşmadı.

Ayrıca Tahran, Esad hükümetine petrol sevkıyatı ile eklenen kredi limitleri açısından da destek veren bir rol oynadı. İran medyasına göre, Suriye'ye günde yaklaşık 60.000 varil petrolü, kişi başına yaklaşık 50 ABD doları olarak tahmin edilen bir fiyatla sağladı. 2011'den 2024'e kadar olan dönemde varil veya yılda bir milyar ABD doları veya belki de Yaklaşık 14 milyar ABD doları.

Suriye'deki yeni liderliğin Rusya ve İran ile ilişkiler konusunda nasıl bir politika izleyeceği, önümüzdeki Mart ayından sonra oluşturulacak Suriye hükümetinin çalışmalarının niteliği, bölgesel ve bölgesel olup olmayacağı henüz bilinmiyor. Uluslararası meşruiyet olsun ya da olmasın.

Güncellenme Tarihi : 21.12.2024 13:29

İLGİLİ HABERLER