AKIN İPEK, STAR VATAN MİLLİYET İÇİN KAYNAK BULDU
45 Milyon dolara aldığı Ovacık madeninin değerini 5 yılda 2 milyar dolara çıkaran Akın İpek, şirketini halka arz ediyor. Elde edilecek 600 milyon liranın bir kısmıyla Milliyet, Vatan, Star TV satın alınacak
Bir dönem Türkiye'de sivil muhalefetin en önemli simgelerinden biri haline gelen Bergama'daki Ovacık Altın Madeni'ni ABD'li Normandy şirketinden satın alan Koza Altın İşletmeleri, halka arza hazırlanıyor. 3 Şubat'ta halka arzı başlayacak hisselerin satış fiyatı da 36.80 lira ile 46 lira aralığı olarak belirlendi. İş Yatırım ve Ak Yatırım'ın konsorsiyum lideri olduğu halka arzda hisselerin yüzde 70'inin yurtdışı, yüzde 30'unun ise yerli yatırımcılar tarafından alınması bekleniyor.
KANALTÜRK'Ü DE ALMIŞTI
Koza Altın İşletmeleri Genel Müdür Yardımcısı Hayri Öğüt, halka arzdan yaklaşık 600 milyon lira gelir beklediklerini, bu parayı da Gümüşhane ve Eskişehir'deki madenlerin büyütülmesi ve medyadaki yeni yatırımlarında kullanacaklarını açıkladı.
Koza Altın Madencilik'in bağlı olduğu İpek Grubu'nun bir süredir Doğan Grubu ile Milliyet, Vatan ve Fanatik gazeteleri ile Star TV'yi satın almak üzere görüşmeler yaptığı konuşuluyordu. Halka arzın başarılı geçmesinin ardından şubat ayı içinde medyadaki operasyonun da sonuçlanması bekleniyor. Grubun bünyesinde Bugün Gazetesi'nin yanı sıra Kanaltürk TV ve Bugün TV bulunuyor.
YEDİ MADENE ULAŞTI
Koza Altın İşletmeleri'nin bu yılsonu itibarıyla üretimde olan 4 madeni bulunuyor. Ovacık dışında Eskişehir ve Gümüşhane'de altın madenleri bulunan şirketin 2 ileri geliştirme safhasında, biri de ön fizibilite aşamasında olan 3 madeni daha bulunuyor. Şu anda 506 arama ve 20 işletme lisanları olduğunu söyleyen Hayri Öğüt, '2009 yılı Eylül itibarıyla 155 bin ons altın üretimi gerçekleştirdik. 8.1 milyon ons altın kaynağı, 1.9 milyon ons ise altın rezervimiz daha bulunuyor' dedi.
'ZARARI SİGARADAN BİLE AZ'
Türkiye'nin halihazırda Güney Afrika'nın ardından en büyük altın rezervlerine sahip olduğunu belirten Hayri Öğüt, 'Şu anda sondaj yapılarak ortaya çıkarılan altın rezervi var olanın yarısı kadar. Biz de yaklaşık 40 kişilik özel bir ekiple ülkenin her yerindeki araştırmalarımızı sürdürüyoruz. Madencilik özellikle de altın madenciliği çok yatırım istiyor ancak dünyanın en karlı sektörlerinden de biri' dedi.
Ovacık madeninin şu anda dünyanın en güvenilir ve en yeni teknolojiyle çalışan madenlerinden biri olduğunu da belirten Öğüt, 'Avrupalı denetim şirketlerinin yanı sıra dünyada bu alanda söz sahibi olmuş denetim şirketlerinden aldığımız ödüller var. Şu anda madenlerimizin arıtma tesislerindeki siyanür oranı dünya standartlarının çok altında. Bir sigaranın verdiği zarardan bile az' şeklinde konuştu.
Madende çalışan işçilerin yüzde 77'si yöre halkı
OVACIK madenini satın aldıktan sonra çizmesini ayağına geçirip tek tek tüm köy evlerini dolaşan Akın İpek, yabancıların yapamadığını yaparak kısa sürede halkı ikna etmeyi başardı. Bölgeye çok ciddi yatırım yapan Koza Altın İşletmeleri, şu anda madendeki işgücünün istihdamın yüzde 77'si yöre halkından sağlanıyor. Şirket, 4 yıl içinde Ovacık, Çamköy, Narlıca, Pınarköy ve Sağancı köylerinin su ve arıtma sistemlerini yaptı, gençler için mesleki eğitim programları düzenlendi. Düzenli olarak ücretsiz sağlık taramalarının yapıldığı bölgede tüm köy okulları ya yeniden yapıldı ya da restore edildi. Şu günlerde de köylere düğün salonu, yol ve köprülerin onarımı, yeni sağlık ocakları, kanalizasyon sistemi, spor tesislerinin yapımı gibi projeler sürüyor.
45 MİLYONA ALDI 2 MİLYAR DOLAR OLDU
KOZA Davetiyeleri'nin sahibi olan Akın İpek, Mart 2005 tarihinde Normandy'nin Bergama Ovacık'ta bulunan maden ocağını satın aldı. Ovacık'ta 1989 yılında ilk olarak Eurogold altın madenciliğine başlamıştı. Asterix ve Hopdedix karakterleriyle özdeşleşen ve yıllar süren köylü direnişiyle karşılaşan şirket baskılara dayanamayıp ocağı Normandy'e devretmişti. Aynı sonu Normandy şirketi de yaşadı, Akın İpek 2005 yılında 20 milyon dolarını peşin olmak üzere 45 milyon dolara madeni satın aldı. Önce halkı ikna eden ardından da yatırımları artıran grup, yaptığı sondajları artırıp altın rezervinin tahminlerin çok üzerinde olduğunu gördü. Bu dönemde dünyada altın fiyatlarının artmasıyla şirketin değerinin 2 milyar doları aştığı denetim şirketleri tarafından saptandı.
Koza Altın'ın 530 ruhsatı var
Üretim: 155 bin ton ons altın, 155 bin ons gümüş
Gelirler: Satış geliri 140.5 milyon dolar
Varlıkları: 2 üretim, 2 ileri geliştirme, 1 ön fizibilite, 18 sondaj; toplam 530 lisans
Maden rezervleri: 1.9 milyon ons altın, 1.4 milyon ons gümüş
Maden kaynakları: 8.1 milyon ons altın, 6 milyon ons gümüş
(Üretim ve gelirler 2009/9 itibarıyla)