KAYNAK : Haber Vitrini
Hükümet programının bel kemiğini hukuk reformu oluşturuyor. Öncelikle yeni bir Anayasa yapılacak. AKP lideri Erdoğan'ı da mahkum eden DGM'lerin kaldırılma sinyali verilirken, seçilme yaşı 25 olacak
Başbakan Abdullah Gül tarafından okunan hükümet programı bugüne kadar hep gündemde tutulan "hukuk reformu" kavramının sınırlarını genişletti. Yeni bir Anayasa yapılacağının altı çizilen programda AKP Lideri Recep Tayyip Erdoğan'ı da mahkum eden DGM'lerin kaldırılmasının ilk sinyali verildi. Programda yer alan vaadler ve bunların günlük yaşama yansıması şöyle gerçekleşecek:
* Yeni Anayasa: Güçlü bir toplumsal meşruiyete sahip olacak. Başta AB olmak üzere uluslararası normlara uygun, bireyin hak ve özgürlüklerini üstün tutan, çoğulcu ve katılımcı demokrasiyi esas alan demokratik hukuk devleti anlayışını taşıyacak. Böylece ihtilal döneminde çıkarılan Anayasa'nın meşruiyet sorunu da ortadan kaldırılacak.
* DGM'ler için ilk sinyal: AİHM kararlarında da vurgulandığı gibi adil yargılanma ilkesine aykırı gözüken yargı kademeleri kaldırılacak. Programında bu ifadeye yer veren AKP, Recep Tayyip Erdoğan hakkında da mahkumiyet kararı veren DGM'lerin kaldırılacağının ilk somut sinyalini vermiş oldu. Çünkü Türkiye, DGM'lerin yargılama ve sorgulama usulleri nedeniyle AİHM'de sık sık "adil yargılanma hakkının sağlanmadığı" gerekçesiyle mahkum oluyordu.
* İhtisas Mahkemeleri: Örgütlü suçlar, terör suçları, ekonomik suçlar gibi alanlarında ihtisaslaşmış yeni mahkemeler kurulacak. Buna göre ağır ceza mahkemelerinden bazıları, terör ve çete suçlarını bakmak üzere ayrıca görevlendirilecek.
* Yeni Ceza Kanunu: Çağın ihtiyaçlarına cevap vermeyen TCK yerine yeni bir Ceza Kanunu hazırlanacak. Özellikle gasp gibi cana karşı işlenen suçların, mala karşı işlenen suçlardan daha az cezaya çarptırılması dengesizliği giderilecek.
YAŞ KARARLARINA İTİRAZ
Kişilerin idari kararlarla kamu haklarından mahrumiyette yargı kararı zorunlu hale getirilecek. Programdaki bu ifade, özellikle Yüksek Askeri Şura (YAŞ) ve HSYK kararlarına karşı yargı yoluna gidilemeyişini eleştiriyor. Buna göre YAŞ ve HSYK'nın kararlarına karşı idari yargı yoluna gidilebilecek.
* HSYK'ya neşter: Anayasa ve yasalardaki yargı bağımsızlığı ve hakimlik teminatı ile bağdaşmayan hükümler değiştirilecek. Hakimlerin tarafsızlığını ve hukukun siyasallaşmasını engelleyen önlemler alınacak. AKP, programına bu ifadeleri koyarak ilk kez bir iktidar partisinin Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısında değişiklik yapmasını taahhüt etmiş oldu. Buna göre Kurul'dan Adalet Bakanı ve müsteşarının çıkarılması gerekecek.
* Kamu hesap verecek: Hükümetin ve kamu yöneticilerinin hesap verme sorumluluğu geliştirilecek. Kamu kaynaklarının kullanım ve aktarımları toplumun bilgisine açılacak ve şeffaflık sağlanacak. Gizlilik gibi nedenlerle kamu görevlileri yargının istediği bilgileri vermekten uzak duramayacak.
TAZMİNATLAR İÇİN FON
* Tazminatlar için havuz: Yargı hatalarından dolayı mağdur olanların zararlarının tazmini için bütçeden kaynak ayrılacak. Buna göre; haksız yere gözaltında ve tutuklu olarak cezaevinde tutulduğu ortaya çıkan kişiler ilgiler hakkında tazminat davası açabilecek. Bu durumda mahkemelerin verdiği yanlış kararlar "görev hatası" gibi algılanıp tazminat ödenecek. Ayrıca AİHM'nin verdiği kararlardan tazminatlar, oluşturulan havuzdan karşılanacak.
* Kısa yargılama: Davaların kısa sürede sonuçlandırılmasını sağlayacak şekilde yargılama usullerinde basitliğe, makul maliyet ve ispatta kolaylığa imkan verecek düzenlemeler yapılacak. Adliye teşkilatlanmasında mülki yapılanmadan çok, nüfus ve iş yükü kriterleri dikkate alınacak. Halen il ve ilçeler dikkate alınarak kurulan mahkemeler yerine nüfusa göre yeniden düzenlenecek. Böylece ilçelerde de ağır ceza mahkemeleri kurulabilecek.
40 YILLIK HAYAL
* İstinaf mahkemeleri: Yargıtay'ın yükünü hafifletmek ve yargı sürecini hızlandırmak için İstinaf Mahkemeleri oluşturulacak. Programdaki bu taahhüte göre, aynı idare mahkemeleri ile Danıştay arasındaki bölge idare mahkemeleri gibi bölge ceza mahkemeleri kurulacak. Böylelikle yerel ceza mahkemelerinin temyiz makamı bölge ceza mahkemeleri haline gelecek.
* E-Yargı geliyor: Mahkemelerin elektronik arşiv imkanlarından yararlanması sağlanarak gerekli bilgi ve belgeler ile emsal kararlara zamanında erişim sağlanacak ve yargı organları arasında bilgi ağı kurulacak. Bu, geçen hükümetin de gündeminde bulunan "Ulusal Yargı Ağı Projesi"nin programa taşınması anlamına geliyor.
* Kamu hakları: Kamu haklarından mahrumiyette yargı kararı zorunlu hale getirilecek. Programdaki bu konu önceki hükümet döneminde Cumhurbaşkanlığı ile hükümet arasında krize yol açmıştı. Buna göre devlet memuru, irticai, bölücü gibi suçlamalarla karşı karşıya gelirse görevinden alınabilmesi için bu nedenle mahkum olması gerekecek.
* Genç siyasetçiler: Gençlerin siyasi ve sosyal hayata katılımı teşvik edilecek, bu amaçla seçilme yaşı 25'e indirilecek. Böylece 30 olan seçilme yaşı 5 yaş daha küçülmüş olacak.
sabah
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 18:44