Gündem
  • 28.4.2006 11:36

AKP'DE 'STRATEJİK' İSYAN...

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın 16 saatlik Ankara ziyaretine damgasını vuran "stratejik vizyon belgesi", Meclis'te hem iktidar hem muhalefetten tepki aldı. Ortak kanı: "Türkiye'nin ABD ile ortak vizyonu ve stratejik ortaklığı mümkün değil" diye düşünüyor.

İLK TEPKİ ÇALIŞKAN'DAN
Belgenin içeriğinin yanı sıra nasıl bir nitelik taşıdığı, uluslararası bir anlaşma olup olmadığı sorularına yanıt aranırken, eleştiriler "stratejik ortak vizyon" yaklaşımı çerçevesinde toplandı. Belgenin Meclis'e yansımaları siyasilerin tepkisi
biçiminde olurken pek çok iktidar vekili belirsizlik giderilmediği için sessiz kaldı. Ancak AK Parti Adana Milletvekili Abdullah Çalışkan, belgeye "Bölgede Müslüman bir ülke olarak ABD ile ortak vizyonumuzun olması mümkün değil. ABD'nin stratejik ortakları İsrail, İngiltere ve Kanada'dır. Bizi lojistik müttefik olarak düşünüyorlar. Stratejik ortaklık kağıt üzerinde kalır" diye konuştu.

ABD İLE ÇATIŞMA RİSKİ

AK Parti Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay, tepki gösteren diğer milletvekili oldu. Yarbay, "Belgenin içeriğini iyi bilmiyorum ama bildiğim Türkiye'nin, Doğu ve Güneydoğu'ya yaklaşık 200 bin asker kaydırdığıdır" dedi ve şöyle devam etti: "Türkiye Irak topraklarına girmemelidir. Eğer girerse ABD ile çatışır. Türkiye, İran işine de hiç karışmamalıdır. Türkiye ne İran'a ne Irak'a girmeli. Hem İran hem ABD, Türkiye'ye kur yapıyor. Her ikisi de Türkiye'yi kendi yanına çekmek istiyor."

MUHALEFET SERT

CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ ise, "Taraflar 'çıkar alanlarımızı belirleyeceğiz, ne şekilde hareket edeceğimizi tespit edeceğiz' diyerek ortak hedefleri doğrultusunda nasıl bir işbirliği yapılacağını konuşabilirler. Ancak ben böyle bir anlaşmanın çok zor olacağı kanısındayım. Somut bir belge çıkacağını da sanmıyorum" dedi. Anavatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Emin Şirin de, belgeyi "ABD'nin Büyük Orta Doğu ve Büyük Kürdistan Projesi'nin uygulama talimatnamesi" olarak tanımladı.

SABAH Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 06:37

İLGİLİ HABERLER