KAYNAK : Haber Vitrini
ANKARA/Alkol kullanımının beyin hacmini yüzde 4-16 arasında küçülttüğü belirtiliyor. Alkolün insan bedeninde yaptığı tahribatlar kronik ve akut bozukluklar olmak üzere iki guruba ayrılıyor.
Psikiyatrist Nihat Kaya, alkolün neden olduğu kronik bozuklukların bazılarını "karaciğer yağlanması ve büyümesi, alkolik hepatit, siroz, alkol kalp kası hastalığı, kardiak beriberi, kanser oluşumu, bunama, vb." olarak sıraladı.
Alkolün neden olduğu sorunların bunlarla da sınırlı kalmadığına dikkat çeken Kaya, alkolün santral sinir sisteminde dejenerasyona yol açtığını vurguladı. Kaya, "Bilgisayarlı beyin tomografisi ve pnömoensefalografi ile yapılan incelemelerde beyinde ve özellikle frontal kortekste belirgin olmak üzere atrofi gelişir. Beyin hacmi yüzde 4-16 arasında azalır" dedi.
Kaya, buna bağlı olarak erken dönemde entellektüel yeteneklerin bozulduğunu, daha ileri dönemlerde ise bilinç bulanıklığı, davranış bozuklukları ve ruhsal bozuklukların geliştiğini kaydetti.
Uzun süreli ve çok fazla alkol kullanan erkekleri de uyaran Kaya, alkolün erkeklik hormonu olan testesteron düzeyini azalttığını dile getirdi. Kaya, "Kanda testesteron düzeyinin azalması seks dürtüsünün azalması demektir.
İktidarsızlık gelişir. Alkol kullanımı ayrıca erkekte çok az olan kadınlık hormonu östrojenin miktarını da arttırır. Buna bağlı olarak erkeklerde göğüs büyümesi ortaya çıkar. Kıllanma azalır. kadınsı belirtiler oluşur" şeklinde konuştu.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 17:22