Gündem
  • 20.6.2024 14:55

Alman emeklilerinin yerleştiği ilk 10'daki ülkeler..

Almanlar emekli olup bakın hangi ülkeye gidiyor! Euro'ları bozdurup bozdurup harcıyorlar

Birçok Alman emekli olduklarında yurtdışına seyahat ediyor. Almanların gittiği en popüler ülkeler belli oldu. 

Her geçen gün daha fazla Alman emekli, emekliliklerini yurtdışında geçirmeye karar veriyor. "Die Zeit" gazetesinin Deutsche Rentenversicherung'un verilerine dayanarak verdiği habere göre, emeklilerin neredeyse yüzde yedisi emekliliklerini yurtdışında geçiriyor. Habere göre, sigorta şirketi 2022 yılında Avusturya, İsviçre ve İspanya gibi ülkelere 80.500'den fazla emekli maaşı ödedi. 

Alman emekliler için en popüler yer Avusturya. Avusturya'daki emeklilere her yıl yaklaşık 30.000 ödeme yapılırken, onu yılda yaklaşık 27.600 emekli maaşı transferiyle İsviçre yakından takip ediyor. İspanya 23.300 Alman emekli maaşıyla üçüncü sırada yer alıyor. 

Alman sigorta şirketleri hangi ülkelerdeki emeklilere maaş yatırdıklarını istatistiksel olarak çıkardı..

İşe Alman emeklilerinin yerleştiği 10'daki ülke şöyle: 

- Avusturya: 29.649 emekli maaşı ödemesi 

- İsviçre: 27.663 emekli maaşı ödemesi 

- İspanya: 23.277 emekli maaşı ödemesi

- ABD: 22.001 emekli maaşı ödemesi 

- Fransa: 18.931 emekli maaşı ödemesi

   - Hollanda: 11.265 emekli maaşı ödemesi

   - Polonya: 8.650 emekli maaşı ödemesi   

- Kanada: 8.400 emekli maaşı ödemesi   

- Avustralya: 8.168 emekli maaşı ödemesi

   - İtalya: 8.040 emekli maaşı ödemesi,   

Emeklilik sigortası rakamları yaşlılık aylıklarının yanı sıra dul ve yetim aylıkları ile iş gücü kaybı aylıklarını da içeriyor.

 Bulgaristan ve Romanya gibi Doğu Avrupa ülkeleri çok daha popüler hale geldi. Emeklilik sigortası sadece Bulgaristan'da 22 yıl öncesine kıyasla yüzde 2,395 daha fazla...

Eurostat'a göre, Bulgarlar 2022 yılında yılda ortalama 12.923 Euro kazandı. Almanya'da 35 yıl prim ödedikten sonra ortalama 1.550 Euro aylık emekli maaşı ile zenginler sınıfına giriyorsunuz. Bu da Bulgaristan'ı ilgi odağı yapıyor.

Alman emekliler temmuz ayında büyük maaş artışı alacak

Alman hükümeti, emeklilerin bu yıl büyük bir emekli maaşı artışı alacağını söylüyor; bunun büyük ölçüde enflasyonun keskin bir şekilde artmasıyla birlikte Avrupa'nın en büyük ekonomisindeki yüksek maaşların bir sonucu olduğunu söylüyor.

Hükümet Salı günü yaptığı açıklamada, Alman emeklilerin bu yıl büyük bir emekli maaşı artışı alacağını, bunun büyük ölçüde Avrupa'nın en büyük ekonomisinde enflasyonun keskin bir şekilde artmasıyla birlikte daha yüksek ücretlerin bir sonucu olacağını söyledi.

Çalışma Bakanlığı, 1 Temmuz'da emekli maaşlarının eski Batı Almanya'da yüzde 5,35, eski komünist doğuda ise yüzde 6,12 oranında artacağını söyledi. Geçen yıl batıda bir artış yaşanmazken, ekonominin koronavirüs pandemisinden etkilenmesi nedeniyle doğuda yüzde 0,72 oranında bir artış yaşandı.

Çalışma Bakanı Hubertus Heil, "Almanya'da (koronavirüs) krizde işgücü piyasasını istikrarlı tutmayı başardığımız için" emeklilik sisteminin finansmanı iyi durumda ve büyük artışın mümkün olduğunu söyledi.

"Almanya'da çalışma hayatları boyunca Almanya'yı ayakta tutan 21 milyon emekli bundan faydalanacak" dedi.

Almanya'da emekli maaşlarındaki artışlar büyük ölçüde ücret gelişmeleriyle bağlantılı. Enflasyon ücretler üzerindeki yukarı yönlü baskıyı artırdı; Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ekonomik etkisi ciddi biçimde hissedilmeye başlanmadan önce Şubat ayında Almanya'da enflasyon %5,1 seviyesindeydi.

Son artış, daha az müreffeh olan doğudaki emekli maaşlarının, Almanya nüfusunun büyük bir kısmına ev sahipliği yapan batıdaki emekli maaşlarının yüzde 98,6'sına denk gelmesine neden olacak. Farkın 2024 ortasına kadar tamamen ortadan kaldırılması bekleniyor.

Ayrı bir gelişmede, Şansölye Olaf Scholz'un Kabinesi geçen ay Almanya'nın asgari ücretini Ekim ayında saat başına 12 avroya (13,24 $) yükseltmeyi kabul ederek merkez sol liderin geçen yılki seçim kampanyasında önemli bir vaadi yerine getirdi. Şu anda 9,82 euro seviyesinde bulunuyor.

 


 

Güncellenme Tarihi : 20.6.2024 15:03

İLGİLİ HABERLER