Dünya
  • 15.6.2024 12:21

Almanya Başbakanı Scholz: Putin, barış için ciddi değil

Olaf Scholz, Rus liderin önerilerinin, İsviçre'deki konferansı hedefinden saptırmayı amaçladığını söyledi. Scholz, Putin'in ciddi olmadığını iddia etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna savaşını durdurma konusunda Kiev yönetimine bazı şartlar koştu.

Putin, Ukrayna’nın birliklerini Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya'dan çekmesi ve NATO’ya katılma isteğinden vazgeçmesi halinde müzakerelere başlayabileceklerini söyledi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Putin'in ateşkes konusunda samimi olmadığını öne sürdü.

"Konferansı hedefinden saptırmayı amaçlıyor"

İsviçre'de düzenlenecek Ukrayna Barış Zirvesi öncesi açıklamalarda bulunan Scholz, Rus liderin önerilerinin yalnızca "konferansı hedefinden saptırmayı" amaçladığını iddia etti.

'Putin ciddi değil' iddiası

ZDF televizyonuna konuşan Scholz, şunları söyledi:

Herkes, bu önerinin ciddi olarak düşünülmediğini ve İsviçre'deki barış konferansıyla ilgili olduğunu biliyor.

Moskova'yı davet etmediler

Rusya'nın davet edilmediği zirvede dünya liderleri bir araya gelecek. Amerikalı bir yetkili, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in, savaşın sonucunun tüm dünyayı etkileyeceğini ve Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiğini vurgulayacağını belirtti.

ABD-Zelensky teması

ABD Başkanı Joe Biden'ı zirvede temsil edecek olan Harris, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky ile bir araya gelecek. Biden, İtalya'daki G7 Zirvesi'nin ardından ABD'ye dönme kararı aldı.

The Guardian'ın aktardığına göre İsviçre'deki zirve, G7 liderlerinin Ukrayna için 50 milyar euroluk kredi için mutabakata varmasının ardından gerçekleşecek.

Güncellenme Tarihi : 15.6.2024 12:22

İLGİLİ HABERLER