KAYNAK : Haber Vitrini
İSTANBUL- Alıç'ın, çeşitli kalp ve kan dolaşımı hastalıklarında gönül rahatlığı ile kullanılabilecek ender bitkilerin en önemlisi olduğu belirtildi.
TİGEM (Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü) Yayın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürü Nabi Yıldız, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, akdiken, yemişen, geviş, edran ve geyik dikenleri adıyla anılan Alıç (Crataegus monogyna) bitkisinin, 100 kadar yaygın türü olduğunu bildirdi. Yıldız, kışın yaprağını döken çalı veya 6-8 metreye kadar boylanan ağaç durumundaki bu bitkinin, Karadeniz Bölgesi'nde, Trabzon dolaylarında Maçka ve Meryemana ormanlarında, Sinop-Ayancık dolaylarında, Zonguldak-Karabük yakınlarında, Marmara Bölgesi'nin İzmit-Adapazarı ve İstanbul civarı, Güney Anadolu'da Adana-Hatay-Gaziantep dolayları, Orta Anadolu Ankara-Kızılcahamam, Çamlıdere ve çevresi ormanlarında bulunduğunu kaydetti.
'Phenol carbon ve triterpen asitleri, sterol, tanen, flavonlar, aminler ve glikozitler' içeren Alıç'ın, kalp, damar sistemi ve beyinde geliştirdiği olumlu etkilerin 2-3 haftalık kullanımdan sonra görülmeye başladığını vurgulayan Yıldız, bu bitkinin, dolaşımı sağlayan damarları genişleterek daha fazla kan ve oksijenle beslenen kalp damarlarının güçlenmesini sağladığını ve yüksek kan basıncını dengelediğini anlattı. TİGEM Yayın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürü Nabi Yıldız, bu olumlu gelişmeden beynin de yararlandığını ve hafızanın güçlendiğini söyledi.
Alıç'ın ayrıca, kalp kaslarını güçlendirici, kalp ritim bozukluklarını düzenleyici, koroner toplardamarların işlevlerini destekleyici, kalp krizi sonrasında kalbi güçlendirici özelliklere sahip olduğunu belirten Yıldız, bu bitkinin, Almanya'da tıp doktorları tarafından reçetelere kalp preparatı olarak yazıldığını da bildirdi.
Yıldız, kırmızı, sarımsı renkte ve yuvarlak meyveleri bulunan Alıç bitkisinin, şu rahatsızlıklarda başarıyla kullanılabileceğini kaydetti: Kalp ritim bozuklukları, sinire bağlı kalp çarpıntıları, kalp yetmezliği, ağır enfeksiyon hastalıkları sonrasındaki kalp kasları zafiyeti, kalp krizi sonrası yüksek kan basıncı ve damar sertliği. Ancak, bu tedavilerde sabırlı ve disiplinli olmanın şart olduğunu vurgulayan Yıldız, "Çünkü bu bitkinin etkisi 4-8 haftadan sonra kendini gösterir. Olumlu etki her geçen gün artar" dedi.
TİGEM Yayın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürü Nabi Yıldız, bitkinin, haziran ayında çiçek açtığını ifade ederek, "Çiçekler yarı tomurcuk halindeyken toplanır, gölge ve havadar bir yerde kurutulur. Eylül-ekim döneminde meyveleri olgunlaşıp kızardıklarında yaprakları ile birlikte toplanır, gölgede kurutulur. Kuruyan çiçek, yaprak ve meyveler ince kıyılarak karıştırılır, hava almayan kaplarda saklanır" dedi.
Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış yaprak-çiçek ve meyve karışımının, kaynamış bir bardak suyla haşlanıp 10 dakika bekletildikten sonra süzülüp balla tatlandırıldığında, etkisinin daha da arttığını anlatan Yıldız, günde 2-3 bardak taze demlenmiş çayın aç karnına veya öğün aralarında sıcak içilmesi gerektiğini bildirdi.
Yıldız, etkinliği yanında zararsızlığı pek çok ülke sağlık bakanlığınca da onaylanmış ender bitkilerden biri olan Alıç'ın, bilinen hiçbir yan etkisi olmadığını da kaydetti.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 16:14