Gündem
  • 29.6.2024 16:14

Amatör arkeologlar şimdiye kadar bulunmuş en büyük Roma on ikiyüzlüsü buldu

İngiltere'deki amatör arkeologlar şimdiye kadar bulunmuş en büyük Roma on ikiyüzlüsünden birini ortaya çıkardılar, ancak bunun gerçekte ne için kullanıldığı hala gizemini koruyor.

12 kenarlı nesne, Roma Britanya'sında var olduğu bilinen sadece 33 nesneden biri ve dünyada yaklaşık 130 nesneden biri. 
Haziran ayında bulunduğu Lincolnshire'da bulunan on iki yüzlü,  Norton Disney Tarih ve Arkeoloji Grubu'na göre "arkeolojinin en büyük bilmecelerinden biri" olarak kabul ediliyor.

Çapı yaklaşık 8 santimetre (3 inç) olan dodecahedronun içi boştur ve farklı boyutlarda 12 delik ile kaplıdır.

1700 yıllık eser, 4 Mayıs'tan eylül başına kadar Lincoln Müzesi'nde sergilenecek.

Müzedeki sergiler ve yorumlamalar müdürü Andrea Martin, Lincolnshire İl Konseyi basın açıklamasında şöyle konuştu : "Norton Disney dodecahedronun aramıza katılması gerçekten büyük bir mutluluk... bulunduğu yerden sadece bir taş atımı uzaklıkta." "Serginin açılışının Lincoln Tarih Festivali'ne denk gelmesi gerçek bir darbe."

Açıklamada dodekahedronun "keşfedilen en büyük örneklerden biri" olduğu belirtiliyor.

Ancak uzmanlar Romalıların on iki yüzlüyü tam olarak ne için kullandıklarından hâlâ emin değiller .

Norton Disney Tarih ve Arkeoloji Grubu sekreteri Richard Parker, "Tamamen benzersiz," dedi ve benzer hiçbir nesnenin daha önce bulunmadığını ekledi. Diğer dodekahedronların aksine, bunun hasarsız olduğunu söyledi.

"Bizimki kesinlikle muhteşem bir durumda. Tamamlanmış, hasarsız ve onu yapan ve kullananlar tarafından açıkça çok değerli kabul edilmiş," dedi Parker. "Yani, bu şekilde toprağa gömülmesinin çok önemli bir nedeni olmalı."

Parker, CNN'e Roma edebiyatında dodekahedronun hiçbir tanımının olmadığını ve mozaiklerde resimli olarak tasvir edilmediğini söyledi. Ayrıca, amaçlanan amacının ne olduğunu ayırt etmeyi zorlaştıran birkaç özellik de var. Dodekahedronların hepsi farklı boyutlarda, yani ölçüm için kullanılmamışlar, dedi. Parker, hiçbir aşınma belirtisi göstermeden hasarsız olduğu için bir araç olma ihtimalinin düşük olduğunu ekledi.

Ancak Parker'ın grubunun işe yarar bir teorisi var.

"Büyük ihtimalle bunlar bir tür dini veya ritüel nesneydi," dedi. "Romalılar çok batıl inançlı bir topluluktu ve genellikle günlük yaşamlarında karar almalarını sağlayacak işaretlere ihtiyaç duyuyorlardı."

Parker, bu fikri destekleyen bir göstergenin, nesnenin "güçlü dini bağlantıları" olan küçük bir Roma binici tanrı heykelciğinin yakınında bulunması olduğunu söyledi. Eser, 1989'da metal dedektörcüler tarafından keşfedildi ve heykelcik "genellikle tapınak alanlarında bulunur."

Kuruluş, Parker'ın alanın nasıl kullanıldığına dair bağlam oluşturmaya yardımcı olmasını umduğu daha fazla kazı yapmak için bu yılın ilerleyen zamanlarında kazı alanına geri dönmeyi planlıyor. Parker, bu dodekahedronun arkeolojik bir kazı alanında bulunması nedeniyle gizemin çözüleceği konusunda iyimser olduğunu, ancak "200 veya 300 yıl önce bulunanların çoğunun nerede bulunduklarına dair hiçbir bağlamı olmadığını" söyledi.

"Daha yeni yeni çözmeye başladığımızı anlatmak oldukça karmaşık bir hikaye" diye ekledi.

Güncellenme Tarihi : 30.6.2024 13:05

İLGİLİ HABERLER